Banes Motor České Budějovice
07.01.2007, Tomáš Kučera

CEB - KLA 4:2 - Bušení do kladenské brány bylo úspěšné

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Další přesvědčivý výkon předvedli Jihočeši v utkání proti Rabatu. Z množství střel a dorážek však dlouho vycházel jako vítěz kladenský brankář Orct. Ve třetí třetině však dostal v jedné minutě dvě branky a to rozhodlo. Vítěznou trefou se nakonec ukázala teč Jindřicha Kotrly, kterou učinil takřka nechtě svou bruslí. Potřetí za sebou byla českobudějovická Budvar Aréna beznadějně vyprodaná.
Vyprodaná hala byla na začátku šestistého extraligového zápasu Petra Sailera natěšená na další výhru, ale zchlazení přišlo hned v první minutě. Posmyk se nechal strhnout útočením a rychlý brejk dnes již klasického dua Procházka - Patera zakončil druhý jmenovaný nejprve těsně nad, ale pak z dorážky pohodlně za Turkova záda - 0:1. Domácí brankář si mohl v první třetině vzít do brankoviště židličku, protože dalších sedmnáct minut na něj prakticky nešla kloudná střela. Hráči Mountfieldu se dali do útočení, jenže až do konce prvního dějství nedokázali prostřelit Orcta. A když už netrefili kladenského veterána v brance, stříleli Jihočeši nad či mimo. A tak přišel trest číslo dvě. Šimánek v přesilovce trestuhodně přihrával napříč pásmem, kotouč vystihl agilní Kalla a jeho blafák skončil neomylně mezi Turkovými betony - 0:2. Do konce třetiny pak pokračovalo střelecké trápení domácích.

O přestávce vypotřeboval trenér Jandač při mytí hlav domácích hráčů zřejmě hodně šampónu, ale ukázalo se, že to byla vhodná investice. Jihočeši měli ještě větší převahu než v první třetině a tentokrát už to dokázali i gólově vyjádřit. A překvapivě se tak stalo v oslabení, kdy Brabenec vyslal do úniku Hudece a jeho střelu z bekhendu zastavila až síť - 1:2. Takřka jedinou šanci hostů v druhé třetině lapil Hornovi betonem Turek. Na druhé straně byl Orct pod větším tlakem, než embryo poslankyně Talmanové, ale všem velkým šancím, z nichž lze jmenovat zejména střely Tomana, Kotrly nebo Brabence, dokázal odolat. Někdy i s velkou dávkou štěstí.

Třetí třetina byla ze strany Kladna zřejmě nejpohlednější, přesto v ní paradoxně ztratili vítězství. Tlak Budějovic totiž vygradoval ve 45. minutě, kdy nejprve Sailer tečoval v přesilovce přesně střelu Gřegořka, aby takřka vzápětí Mertl prokličkoval celým útočným pásmem a s tečí Kotrlovy brusle zajistil domácím vedení 3:2. V následujících minutách se ale na druhé straně ukázalo, jakou oporou je pro Jihočechy Roman Turek. Ve smrtících přesilovkách Rabatu předváděl famózní zákroky, z nichž si hosté mohli ukroutit nevěřícně hlavy. Vrcholem v jeho podání byla pak situace ve 49. minutě, kdy Turek neuvěřitelným způsobem vykopl z prázdné branky jistý gól Diviše. Kladenští nechtěli prohrát a dál se tlačili do zakončení, ale když v 58. minutě Hübl předložil puk před odkrytou branku Brabencovi, bylo o třech bodech pro Budějovické rozhodnuto. Diváci si pak mohli vychutnat děkovačku celého týmu, který měl potřetí za sebou v zádech vynikající vyprodaný kotel 6421 přihlížejících.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
00:49 Patera Procházka
17:30 Kalla
23:11 Hudec Brabenec
44.07 Sailer Gřegořek
44:46 Kotrla Mertl
57:42 Brabenec Hübl
Střely na branku
Rabat
Kladno
Sailer5
Kotrla5
Posmyk4
Veselý4
Hübl4
Brabenec4
Toman4
Gřegořek3
Vak3
Kutlák2
Nedorost2
Šimánek2
Hudec2
Mertl2
Vydarený1
Vágner1
CELKEM:48
Procházka4
Bílek4
Kuchler2
Horna2
Kalla2
Pavlas1
Patera1
Diviš1
Gardoň1
CELKEM:18
Statistika vhazování
Rabat
Kladno
Brabenec1/1 - 100 %
Vak9/15 - 60 %
Nedorost3/6 - 50 %
Hübl12/25 - 49 %
Sailer2/6 - 33 %
Mertl2/8 - 25 %
Šimánek1/7 - 14 %
Veselý0/1 - 0 %
Kotrla0/1 - 0 %
CELKEM:30/70 - 43 %
Hluchý1/1 - 100 %
Čurilla2/3 - 66 %
Gardoň14/22 - 64 %
Patera17/29 - 59 %
Bělohlav4/7 - 57 %
Kalla2/8 - 25 %
CELKEM:40/70 - 57 %
Nejlepší hráči
Rabat
Kladno
PETR SAILER
Roman TUREK
Michal HUDEC
MARTIN PROCHÁZKA
Jaroslav KALLA
Zdeněk ORCT
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC MOUNTFIELD: "Začali jsme špatně, byť jsme se snažili. Po gólu inkasovaném hned v první minutě jsme kapitulovali i podruhé po naší hrubé chybě. Museli jsme otevřít hru a zkusili napadat ve třech lidech, bylo to vabank. Podařilo se nám otočit, za stavu 3:2 nás přesto podržel Turek při nebezpečných kladenských přesilovkách. V obrovsky těžkém zápase byli naším šestým hráčem diváci."

Zdeněk Müller, trenér HC Rabat Kladno: "Ve velice kvalitním utkání jsme bránili náskok z úvodu a dlouho se nám to dařilo. O výsledku rozhodl začátek třetí třetiny, kdy se domácím podařil rychlý obrat. Měli jsme nějaké šance na vyrovnání, ale nepovedlo se nám to. S výkonem a nasazením hráčů jsme však stoprocentně spokojeni."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....