Banes Motor České Budějovice
10.09.2006, David Lukeš, Filip Junek

CEB - PLZ 3:0 - Z pivního derby tři body

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC Mountfield zvládli souboj s odvěkým rivalem z Plzně. Soupeře přehráli především ve druhé třetině, kdy nejprve spoustu šancí spálili a následně během čtyř minut nasázeli Západočechům tři branky. Dva zářezy si po dnešním večeru může připsat Jiří Šimánek, branku a asistneci zaznamenal Tomáš Vak. Roman Turek vychytal první čisté konto sezóny.
O úvodní buly letošní extraligové sezony v Budvar aréně se postarali muži s čísly "91" na dresech. Úspěšnějším v duelu Král - Nedorost byl domácí centr. Počáteční nástup HC Mountfield mohl již v páté minutě razantně utnout Igor Rataj. Matějovský přihrával do slibné střelecké pozice Zelenkovi, ten minul. Odražený kotouč si našel mezi kruhy dobře postaveného Rataje, který sám před Turkem trefil pouze gólmanovu lapačku. V šesté minutě "natrhl" pytel s přesilovkami David Ludvík, faulující Václava Nedorosta. Do konce třetiny se hrálo ve standartním počtu hráčů jen sporadicky. Výbornou možnost rozjásat 4 588 diváků měli domácí v přesilovce 5 na 3. Obětavě bránící trio Trnka, Cartelli, Král plzeňskému čaroději v brance situaci značně usnadnilo. V poslední minutě prvého dějství zahrozil Lasselsberger. Plzeňská posila Richard Král adresoval kotouč Fabušovi. I tuto souhru vyřešil Roman Turek.

V počátku druhé třetiny domácí dohrávali v oslabení. Mucha výborným obranným zákrokem vyhazoval přímo k Hüblovi, ten přihrál Sailerovi, jehož střelu zlikvidoval fantastický Málek. O tři minuty později opět Petr Sailer. Kutlák jej lobem poslal samotného vstříc plzeňské svatyni. Nad vodou držel Plzeň opět Málek. V polovině utkání zamotala snad i několika desítkám plzeňských fanoušků hlavu trojice Šimánek, Vak, Veselý. O totéž se úspěšně pokusila trojka vedená Jakubem Šindelem, bohužel pro západočechy bez gólového vyjádření. Pro Lasselsberger se staly osudnými 4 minuty v závěru druhé třetiny. Ve 36. minutě vtipně přehodil špičkou hole přemisťujícího se Málka Jiří Šimánek - 1:0. Druhý úder zasadili laxně hrajícím Plzeňským o 2 minuty později Jihočeši v přesilovce. Marek Posmyk ostrým švihem střílel, před brankářem tečoval mimo Vydarený. Odražený touš se stal kořistí Tomáše Vaka, jenž neměl problém trefit poloodkrytou branku - 2:0. Modrobílí hosté se možná už viděli o přestávce v šatnách, proto jihočeským gólovým hodům nebylo konce - o další 2 minuty později HC Mountfield využil další nekázeň hostí. Vak si připsal druhý bod za asistenci, Jiří Šimánek dnes druhou branku 3:0.

Do třetího dějství nastoupili hosté s touhou konečně se gólově prosadit. Příležitost k tomu měli. 43 sekund dlouhá převaha o dva hokejisty však korigaci tříbrankového vedení domácích nepřinesla. Nejblíže k úspěchu byl Pavel Trnka, který napálil tyč českobudějovické brány. Následně si s domácím gólmanem neporadil ani Benák. Další šanci spálil ještě stále v přesilové hře Zelenka, ke kterému se dostal puk po ose Benák - Matějovský. Plzeňský nápor ukončila další z dobrých možností Krále - nadvakrát si na Turka nepřišel. V osmačtyřicáté minutě byl opět vidět podobný scénář: Král ujížděl sám na Turka, domácí brankář byl opět bezchybný. Poslední velká šance jak neodjet z jihu s prázdnou se naskytla svěřencům Marka Sýkory v polovině závěrečné třetiny. Přesilovou hru 5 na 3, dlouhou 92 sekund, neproměnili. Zásluhou tragického vystoupení v prostřední části utkání si opět hokejisté z Plzně body nepřipíší. Jihočeši po zásluze získali další 3 body.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
35:16 Šimánek Veselý
37:27 Vak Vydarený
39:21 Šimánek Vak
Střely na branku
Lasselsberger
Plzeň
Posmyk5
Hudec4
Sailer4
Vak3
Mucha3
Kutlák2
Šimánek2
Gřegořek2
Toman1
Hübl1
CELKEM27
Rataj4
Šindel3
Král2
Trnka2
Cartelli2
Malinský2
Benák2
Fabuš2
Nedoma1
Zelenka1
Padělek1
Derner1
Důras1
CELKEM24
Statistika vhazování
Lasselsberger
Plzeň
Květoň3/5 - 60%
Nedorost13/22 - 59%
Hübl10/18 - 56%
Vak10/19 - 53%
Brabenec3/8 - 38%
Sailer1/6 - 17%
Gulaš0/1 - 0%
CELKEM40/79 - 50,6%
Ludvík2/2 - 100%
Matějovský6/10 - 60%
Šindel10/19 - 53%
Král10/20 - 50%
Rataj10/21 - 48%
Adamský1/3 - 33%
Padělek0/1 - 0%
Šaffer0/3 - 0%
CELKEM39/79 - 49,4%
Nejlepší hráči
Lasselsberger
Plzeň
ROMAN TUREK
Jiří Šimánek
Tomáš Vak
ROMAN MÁLEK
Pavel Trnka
Jakub Šindel
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, trenér HC Mountfield: Nečekali jsme lehké utkání. Chtěli jsme potvrdit výkon z Třince, a to se nám určitě povedlo. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Nechtěl bych vyzdvihovat jednotlivce, ale Roman Turek podal velmi dobrý výkon.

Marek Sýkora, trenér Lasselsberger Plzeň: Blahopřeji soupeři k vítězství. Rozhodla druhá třetina. První a třetí od nás nebyla zlá. Druhou třetinu nebýt Málka mohli vyhrát 6:0! Naprosto tragické vystoupení! Z hráčů mohu pochválit jen Romana Málka.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice