Banes Motor České Budějovice
28.02.2006, Tomáš Zetek

CEB - LIT 0:2 - Vlažný výkon Litvínovu na tři body stačil

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Hokejisté z jihočeské metropole si asi v dobe olympiády představovali hodně návratů na extraligový led, ale rozhodně ne takovýto. Nepříliš kvalitní výkon na obou stranách nakonec znamenal výhru Litvínova. V brance domácího celku nastoupil Jan Chábera, jenž nebyl soupeřem příliš prověřen. Oba góly dostal po chybách defenzívy a samostatném úniku Lukáše Bednaříka.
Utkání, v němž byli domácí papírovým favoritem, začalo velmi ospale. Z letargie však probudil diváky i hráče už po sto sekundách Marek Zadina, který nenápadnou ránou doslova vyděsil Jana Cháberu, jenž zaskakoval za zraněného Turka. Kotouč vypadl z výstroje domácího gólmana a dotancoval mimo klec. To ale bylo jediné vzrušení na úvod zápasu. Oba celky si pak zkusily hru v početní výhodě, ale ani jeden z nich nebyl s to vůbec vážněji ohrozit soupeřova strážce brankoviště. Hosté postupem času zpřesnili hru a přidali i na důrazu, což na vlastní kůži pocítili zejména Michal Hudec se Zdeňkem Kutlákem. Největší šanci první části měl na svědomí Kamil Brabenec, který vzal při nájezdu dvou na jednoho zodpovědnost na svou osobu, ale střelu švihem opřel o Jarinovo rameno. První dějství se hrálo ve vcelku rychlém tempu a bez přerušování. Nikterak převratně pohledný hokej to ale nebyl. Nikdo však nemohl tušit, že v dalším dějství se úroveň o moc nezlepší. Střely na branku hrály ve prospěch domácího týmu, ale na ukazateli skóre svítily dvě nuly.

Druhou část otevřelo vyloučení Brabence, při němž však litvínovští hokejisté zapomněli útočit. Uspávací tempo na obou stranách pokračovalo a diváci namlsaní olympijskou podívanou byli asi poněkud zklamaní. Ve 26 minutě přišel kýžený tlak Jihočechů, z něhož vzešla nejprve rána Haranta, kterou Jarina s vypětím všech sil vytěsnil, a následně při přesilovce břevno Tomáše Vaka. Ještě před tím se ale zcela sám před Cháberou ocitl ve vlastním oslabení Robert Reichel. Domácí gólman se ale vyznamenal. Těsně před polovinou utkání se naskytla další přesilová výhoda pro domácí. Nádherná kombinace Jihočechů skončila u Posmyka, jehož střela z vrcholu kruhu se nevešla mezi tři tyče. Tlak svěřenců trenéra Jandače v tu chvíli sílil a publikum si přálo vedení. Když už viselo na vlásku, při početní výhodě udělal chybu v rozehrávce Hudec a Lukáš Bednařík procedil střelou z posledních sil kotouč skrz betony Jana Chábery. Studená sprcha je proti tomu, co postihlo Jihočechy, karlovarským vřídlem. Domácí se dostali do velkého útlumu, z něhož se dokonce duhého dějství nedokázali vymanit. Chemici naopak hráli to, co jim stačilo, čili dobře napadali a snažili se zodpovědně bránit, čímž si po čtyřiceti minutách udrželi jednogólové vedení.

Třetí dějství začali hosté dohrávanou přesilovkou, ale už při ní šlápli na plyn Jihočeši. Ve chvíli, kdy se Posmyk vracel na led, Bělohlav zavezl puk za branku a nahodil jej na gólmana chemiků, jenž si málem srazil neposedný kousek gumy za vlastní záda. Ani ne půl minuty na to byl k vidění pravděpodobně nejhezčí moment večera. Bohužel pro domácí fandy ho měl na svědomí jednoznačně nejlepší hráč utkání Kamil Jarina. Kutlák si našel prostor mezi kruhy, kam také dostal přihrávku, a z první mířil přesně do pravého horního rohu. Litvínovský kouzelník s maskou vymrštil svou lapačku závratnou rychlostí a předvedl oku lahodící semafor. Jihočeši byli v tu chvíli jednoznačně lepší a bylo jich plné kluziště. Naráželi však na skvělého Jarinu, který jim postupem času bral vítr z plachet. Když pak začali Jihočeši opět kupit chyby, přišel druhý trest. Ve středním pásmu se nedohodli hned tři hráči domácích, touš jim vyfoukl opět Lukáš Bednařík a samostatný únik i s trochou štěstí zakončil kolem Cháberova ramene. Dílo zkázy bylo dokonáno v 58. minutě, kdy opět sílil tlak domácích barev, ale Mucha si v ideální pozici vylámal zuby na zdi jménem Kamil Jarina.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
31:43 Bednařík
51:40 Bednařík
Střely na branku
České
Budějovice
Chemopetrol
Litvínov
Kotaška4
Kutlák3
Posmyk3
Brabenec2
Harant2
Hübl2
Sailer2
Vydarený2
Gřegořek1
Hudec1
Květoň1
Mucha1
Šimánek1
Vak1
CELKEM26
Bednařík2
Šaffer2
Gombár1
Hranáč1
Kubinčák1
Martinec1
Reichel1
Sklenička1
Ťupa1
Zadina1
Závada1
CELKEM13
Statistika vhazování
České
Budějovice
Chemopetrol
Litvínov
Veselý2/2 - 100 %
Sailer1/1 - 100%
Hübl12/20 - 60%
Brabenec11/19 - 58%
Vak7/13 - 54%
Bělohlav1/2 - 50%
Mertl1/4 - 25%
CELKEM35/61 - 57%
Jánský1/1 - 100%
Šaffer1/1 - 100%
Reichel12/22 - 55%
Martinec8/18 - 44%
Bednařík1/3 - 33%
Gombár1/3 - 33%
Sklenička2/7 - 29%
Kubinčák0/1 - 0%
Zadina0/1 - 100%
Vrtek0/4 - 0%
CELKEM26/61 - 43%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
Chemopetrol
Litvínov
TOMÁŠ VAK
Ivo Kotaška
Petr Sailer
KAMIL JARINA
Lukáš Bednařík
Peter Jánský
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač, trenér HC České Budějovice: Nesehráli jsme dnes vůbec dobré utkání. Od začátku jsem nebyli nějak výrazně aktivní a celkově mužstvo neodevzdalo dobrý výkon. Bohužel jsme nešli do vedení a vyrobili jsme chyby, za které jsme byli soupeřem potrestáni. Nedá se říci, že jsme neměli žádné šance, ale bohužel jsme je nedokázali proměnit a mužstvo se posléze dostalo do herního útlumu.

Václav Sýkora, trenér HC Chemopetrol Litvínov: Dnes jsme sem přijeli s tím, že nechceme podat nějaký odevzdaný výkon a tento cíl jsme splnili. Nezbývá mi, než abych hráče pochválil za výkon v dnešním zápase, ale i v utkáních předchozích, jenž jsme sehráli po odchodu některých klíčových hráčů.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....