Banes Motor České Budějovice
25.10.2005, David Lukeš, Roman Šperňák

CEB-SPA 1:3 - Jih Čech poprvé vyloupen

HC České Budějovice skončil na vlastním ledě dlouhou sérii deseti zápasů bez porážky. Letos poprvé v Budvar aréně zvítězili hosté. Těmi byla pražská Sparta. Nadějný úvod korunoval v 11. minutě svou brankou Jiří Hanzal. V poslední třetině otočil vývoj utkání Petr Ton. Tři body pojistil gólem do prázdné branky exjihočech Martin Štrba.
Po úvodním vhazovaní nasadil rozhodčí přísný metr a již ve druhé minutě putoval první hráč na trestnou lavici, aby tím odstartoval následnou sérii vyloučení. Do 10. minuty se na ledě prakticky neobjevily kompletní formace. Jako první putoval za katatr domácí Harant, ale hosté ukázali, že přesilovou hrou dnes českobudějovický celek nepřehrají, protože v celých dvou minutách nedokázali na Turka vystřelit. O chvíli později byla stejná početní výhoda nabídnuta Jihočechům. Ti s ní naložili o něco lépe, a když byl vyloučen další hráč Sparty, hráli dokonce 54 vteřin pět na tři. Nebezpečně pálil Sailer. Třikrát zkoušel dostat puk do sítě Gřegořek, třikrát byl Schwarz proti. Hosté kritické minuty ustáli, situace se obrátila a ve čtyřech byli hokejisté z jihočeské metropole. Poprvé se ukázal Petr Ton, který zakončoval pěknou kombinaci Sparty. Stopku koutoči však vystavil beton domácího brankáře. Aktéři na ledě začali hrát v plném počtu. Domácím tato situace svědčila o poznání lépe a jako první se dokázali prosadit. Krátoška přihrával zpoza brány, puk byl sražen před Jiřího Hanzala, jenž dokázal rychle zareagovat a dopravit touš za záda bezmocného gólmana. – 1:0 Vedoucí branka byla povzbuzením pro celek z Budvar Arény a ten byl na ledě o poznání lepší. Od modré střílel Vydarený a těsně před koncem se nadvakrát neprosadil ani Kotaška. Úplnou tečku za prvním dějství udělala střela exjihočecha Martina Štrby celkem v klidu kontrolovaná Turkem.

Společným jmenovatelem hry obou týmů v úvodu druhé části hry byla nepřesná přihrávka. Slibně se vyvíjející akce vždy ukončili hráči odevzdáním puku na hole soupeře, tak jak to udělal Hübl v situaci dva na jednoho nebo hostující Havelka. Zatímco Pražany tento nešvar provázel po celých prostředních dvacet minut, domácí se oklepali a svůj výkon zlepšili. O hře Středočechů v druhé třetině celkem vypovídá i počet dvou střel, kterými chtěli srovnat skóre zápasu. O překonání Turka se pokoušel Havelka a v 38. minutě potom Kratěna. To domácí byli o mnoho aktivnější a Schwarz svůj tým výrazně podržel a jak se posléze ukázalo, dovedl k vítězství. Mnoho nechybělo Krátoškově kličce do bekhendu, tvrdou ránu od modré vyslal Vak. V přesilové hře dvakrát střílel agilní Gřegořek ovšem s podobným úspěchem jako v první dvacetiminutovce. Před koncem se ocitl sám před brankářem Sailer, ale jeho střelu mladík ve sparťanské brance pohotově vyrazil. Českobudějovičtí hokejisté nedokázali proměnit ani jednu ze tří nabídnutých přesilovek, a proto se skóre nepohnulo.

Kdo očekával podobný průběh zápasu i v závěrečném dějství, musel být zklamán. Role týmů se vyměnily a tím, kdo tahal za kratší konec, byla Sparta. Už úpo šestnácti vteřinách varoval domácí tvrdou ranou od modré Černošek, aby ve 4. minutě přihrál na vyrovnávací branku. Jeho sražená přihrávka se dostala k úplně volnému Tonovi, který zblízka prostřelil Turka. – 1:1 Hráči od soutoku Vltavy a Malše si ponaučení nevzali, uběhli tři minuty a stav byl 1:2. Ton si najel na Chabadovu přihrávku, dostal se za záda obránců a zamířil přesně do mezery mezi betony. Hokejisté HC České Budějovice byli průběhem evidentně zaskočeni. Pražané ovládali hru, byli aktivnější a u většiny puků se ocitli dříve než soupeř. Nezřídka řešili domácí situace v obraně pouze za cenu zakázaného uvolnění. Ve svaze vyrovnat je potom přibrzdilo i další vyloučení a ve zbývajících minutách už se nedokázali dostat do výraznějšího tlaku. Trochu vzruchu přinesla pouze střela Vaka. Hosté si výsledek celkem v pohodě pohlídali a navíc v závěrečné hře bez brankáře uzavřel skóre obloučkem do prázdné brány Martin Štrba. – 1:3 Sparťané podruhé v sezóně porazili Jihočechy a zároveň ukončili jejich dlouhou sérii bez porážky.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
10:26 J. Hanzal Krátoška Hřebejk
43:07 Ton Černošek
46:04 Ton Chabada J. Straka
59:42 Štrba
Střely na branku
České
Budějovice
Sparta
Praha
Gřegořek6
Vak3
Harant2
Hübl2
Sailer2
Kotaška2
Vydarený2
Krátoška2
J. Hanzal1
Mucha1
Posmyk1
CELKEM25
Ton4
Štrba2
Havelka2
Kratěna2
Nikolov1
Dobroň1
Černošek1
Kasík1
Vrbata1
Marek1
CELKEM16
Statistika vhazování
České
Budějovice
Sparta
Praha
Kopecký10/10 - 100%
Krátoška7/9 - 78%
Sailer3/4 - 75%
Brabenec10/14 - 71%
Hübl11/18 - 61%
Hřebejk1/2 - 50%
Vak6/17 - 35%
Veselý0/1 - 0%
CELKEM48/75 - 64%
Netík1/1 - 100%
Chabada1/1 - 100%
Vopat8/15 - 53%
Štrba4/9 - 44%
Špaňhel2/5 - 40%
J. Straka8/22 - 36%
Sivek3/11 - 27%
Marek2/9 - 22%
Vrbata0/1 - 0%
Ton0/1 - 0%
CELKEM27/75 - 36%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
Sparta
Praha
PETR GŘEGOŘEK
Roman Turek
Viktor Hübl
PETR TON
Marek Černošek
Josef Straka
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, asistent trenéra HC České Budějovice: Soupeř nám dnes ukázal, proč poslední dvě utkání vyhrál. Sparta hrála zodpovědně a hlavně obětavě. Ve druhé třetině hráči pomohli hodně svému brankáři, když spoustu našich střel zblokovali. Ve třetí třetině využili dvou našich zaváhání a výsledek si pohlídali.

Jaromír Šindel, trenér HC Sparta Praha: Přijeli jsme s tím, že jsme nechtěli moc inkasovat. Naše obranná hra se v posledních zápasech zlepšila na úkor útočné fáze. V závěrečné třetině jsme dokázali soupeře přehrát. Musím pochválit výkon Schwarze, který chytil minimálně tři góly.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....