Banes Motor České Budějovice
11.09.2005, Milan Dvořák, Tomáš Zetek

CEB - TRI 2:2 p.p. - Nervózní domácí premiéra

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Premiéra na domácím ledě se Jihočechům povedla jen zčásti. Zpočátku zápasu byli lepším celkem, postupně se ale jejich převaha vytratila a z utkání se stala nervózní hokejová bitva plná chyb a nepřesností. Bod za remízu nakonec zachránil exlitvínovský kanonýr Viktor Hübl.
První extraligové utkání po roční pauze se v Budvar aréně rozjelo hodně zostra. Už po tři čtvrtě minutě museli za katr domácí Hudec s hostujícím Pletkou. Jelikož slovenský útočník způsobil svému soupeři vysokou holí krvavé zranění v obličeji, hráli Oceláři přesilovou hru, s níž však nenaložili podle svých představ. První velkou šanci extraligového nováčka měla posila ze Slavie Kopecký, jehož střelu efektně kryl Biegl. Domácí hokejisté povzbuzováni výborným publikem se drali do útoku. Jejich snahu na chvíli zhatil faulující Kotrla, který ve 12. minutě oslabil své mužstvo. Třinečtí se však za celou dobu početní výhody nedostali Cháberovi na dostřel. Naopak na začátku minuty patnácté se nechal zbytečně vyloučit hostující bek Kudělka a Jihočeši po dvaceti sekundách využili svou první přesilovku v zápase. Po sérii přihrávek se uvolnilo místo na pravé straně pro Michala Hudce, který měl dost času povyjet si do ideálního úhlu a natáhnout ke své obávané dělovce. Ránu jako z děla zaregistroval Biegl až v síti – 1:0. Poté, co si Cháberova lapačka smlsla na Martynkově střele a Kopecký rozvlnil síť jen zboku, uzavřela třetinu přesilovková rána Kotašky, která se však do branky nevešla.

Již v prvním dějství bylo na obou stranách k vidění několik chyb a nepřesných přihrávek. V druhé části se tyto situace stávaly častějšími. Po jedné z nich vybojovali domácí kotouč a do samostatného úniku se dostal Ondřej Veselý. Třinecká defenzíva zatáhla za záchrannou brzdu za minutu dvanáct. Exzlínský útočník se po podražení ocitl na zemi a jelikož nestihl ani zakončit, sáhl rozhodčí k u nás málo vídanému rozhodnutí. Gesto s překříženými pažemi nad hlavou bylo více než výmluvné. K exekuci trestného střílení se rozjel proti všem nepsaným pravidlům sám faulovaný hráč. Po krátkém zamíchání kotouče zvolil Veselý střelu, s kterou si hostující gólman poradil. Skóre se tedy neměnilo. Tento moment jakoby Oceláře motivoval a hokejový orchestr zněl podle jejich not. Důkazem třinecké aktivity v prostřední části budiž poměr střel na branku, který se zastavil na hodnotě 3:12. Jihočeská obrana včele s dobře chytajícím Cháberou dlouho odolávala odvážným náletům hostů. Ti dodržovali po celý zápas jasnou taktiku, která se spoléhala na dobrou defenzivní hru a rychlý přechod do útoku, z kterého často vznikala přečíslení. Ve 34. minutě se po nahození Tesaříka dostal puk před neobsazeného Jana Peterka, který s rutinou pokořil mladého gólmana – 1:1. Za tohoto stavu šly obě mužstva podruhé do šaten.

Rozhodnout se tedy mělo ve třetí části. Zatímco domácí tým do ní vstoupil aktivně a rozhodně to byl on, kdo chtěl urvat vítězství na svou stranu, Oceláři se stáhli na vlastní modrou čáru, kterou bránili ve čtyřech lidech. Přes kvalitní obranný val se Jihočeši jen těžko dostávali do větších šancí. Ve 46. minutě zatáhl kotouč Hübl a předložil jej Šimánkovi. Než ale vytáhlý útočník domácího týmu stačil důrazněji zakončit, dostal Biegl kotouč pod sebe a na něj se položili hned dva jeho spoluhráči. Pohled na tři borce třineckého celku ležící jak barikáda před brankovou čárou byl symbolický. V 50. minutě se domácí konečně na delší dobu usadili před Radovanem Bieglem a ač to bylo ve hře pět na pět, strávili v útočném pásmu dobré dvě minuty. Za tu dobu si však nevytvořili stoprocentní brankovou příležitost. Třinečtí se nakonec osvobodili a posléze se dostali do těsné Cháberovy blízkosti. Petrakov si našel v rohu kluziště čas rozhlédnout se po třetině a přesnou přihrávkou našel trestuhodně osamoceného Davida Kudělku, který zcela sám před domácím gólmanem měl tolik času, že se mohl před důležitým momentem občerstvit. To však neudělal a po naznačení střely poslal touš mezi betony jihočeského brankáře – 1:2. Nutno podotknout, že pro Jandačovu eskadru to byla vydatná sprcha. Oceláři ihned zalezli ještě hlouběji do obranné ulity. V 57. minutě však našli domácí v jejich systémy skulinu. Po levém křídle zavezl kotouč do útočného pásma Sailer, přiťukl jej Kotaškovi, jehož střelu od modré čáry tečoval Viktor Hübl. Překvapený Biegl nestačil na náhlou změnu trajektorie letu puku zareagovat – 2:2. Vyrovnávací trefa Jihočechy nabudila a ti ještě sahali po vítězství v normální hrací době. Gřegořek se po nájezdu z úhlu ocitl sám před brankářem Ocelářů, ale správnou chvilku ke střele prováhal.

V prodloužení stály za zmínku snad jen šance Kutláka a Hudce. Výborný Radovan Biegl v kleci Třince ale své mužstvo stejně jako v celém utkání podržel. Nervózní závěr ještě okořenil hostující Frolo, který dostal těsně před koncem desetiminutový osobní trest za nesportovní chování.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
14:22 Hudec Gřegořek Harant
33:02 Peterek Tesařík Kudrna
53:32 Kudělka Petrakov Všetečka
56:42 Hübl Kotaška
Střely na branku
České
Budějovice
HC Oceláři
Třinec
Hudec5
Hübl2
Šimánek2
Kotaška2
Kopecký1
Hřebejk1
Posmyk1
Harant1
Brabenec1
Veselý1
Gřegořek1
Kutlák1
Sailer1
CELKEM20
Petrakov4
Martynek3
Tesařík2
Kudrna2
Huna2
Skořepa2
Peterek2
Polanský1
Zbořil1
Vyhlídal1
Hašek1
Kudělka1
CELKEM22
Statistika vhazování
České
Budějovice
HC Oceláři
Třinec
Sailer1/1 - 100%
Bělohlav6/9 – 67%
Veselý2/3 - 67%
Brabenec15/25 - 60%
Hudec1/2 - 50%
Kopecký7/15 - 47%
Hübl11/24 - 46%
Šimánek1/3 – 33%
Krátoška0/3 - 0%
M. Hanzal0/2 - 0%
Hřebejk0/2 - 0%
Kotrla0/1 - 0%
CELKEM44/90 - 49%
Pletka2/2 - 100%
Polanský8/12 - 67%
Skořepa16/29 - 55%
Petrakov4/8 - 50%
Kudrna8/18 - 44%
Vítek5/12 - 42%
Hašek3/8 – 38%
Peterek0/2 - 0%
CELKEM46/90 - 51%
Nejlepší hráči
České
Budějovice
HC Oceláři
Třinec
JAN CHÁBERA
Michal Hudec
Ivo Kotaška
RADOVAN BIEGL
Zdeněk Skořepa
Jan Peterek
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, trenér HC České Budějovice: "Ve druhé části soupeř přidal na bruslení a důrazu v osobních soubojích, začal nás přehrávat a my musíme poděkovat brankáři Cháberovi, že nás podržel. Ve třetím dějství jsme se zvedli a za bod jsme rádi vzhledem k tomu, že jsme vyrovnali tři minuty před koncem."

Jan Neliba, trenér HC Oceláři Třinec: "Věděli jsme, že Budějovice nejsou v optimální jistotě a proto jsme přidali na důrazu. Počítali jsme, že dáme Cháberovi více gólů, přesto jedeme domů spokojeni. Z domácího brankáře jsme udělali hvězdu. Dokázali jsme, že jsme tým a že hrajeme, což je po domácí prohře pro nás důležité."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....