Banes Motor České Budějovice
09.02.2003, David Schlegel

Klatovy bojovaly, ale Budějovice v klidu postupují

K l a t ov y (původní zpráva) - Hokejisté Českých Budějovic postoupily přes druholigové Klatovy do další fáze Tipsport Cupu. Utkání se na klatovském zimním stadionu hrálo ve výborné atmosféře, kterou vytvořily asi tři tisícovky diváků. Skvělý výkon v dresu domácích podal Petr Šulan, který dlouho držel Klatovy ve hře o přijatelný výsledek. Dvěma góly v dresu Jihočechů se blýskl Peter Bartoš.
Vynikající návštěva na klatovském zimním stadionu byla zvědava na to, jak velký je rozdíl mezi extraligou a první ligou. Přestože domácí Klatovy podaly nadšený výkon na hranici svých možností, Jihočeši si vybojovali postup do další fáze poháru poměrně s přehledem. Českým Budějovicím chyběl reprezentant Michálek, nemocní Štraub se Štrbou a pouze na střídačce zůstal gólman Hudáček. Klatovům chyběla dlouholetá opora Václav Kopidlanský, který byl jedním ze strůjců postupu Klatov do druhé ligy z regionálního přeboru.

První útok utkání však vedli domácí. Už ve 23. vteřině poprvé vypálil na Kučeru Vladimír Bernář, pak se však začal ukazovat rozdíl mezi oběma týmy. Ránu Vondrky chytil klatovský brankář Petr Šulan, jehož zákroky držely Klatovy nad vodou po celý zápas. V 6. minutě se v další velké šanci ocitl Vondrka, o pár sekund později propadala do branky Turkova střela, ale v poslední chvíli reflexivní zákrok Šulana udržel bezbrankový stav. V 7. minutě rozhodčí Machačný nesprávně vyloučil domácího Maxu za držení Bartoše. Klatovy se v oslabení nadšeně bránily, skvělou práci odváděl zejména mladý obránce z Plzně Lukáš Pulpán, ovšem poté, co přišly na led druhé přesilovkové formace, přišel gól. Domácí obránce Zdeněk Černý nešťastně přiťukl puk před vlastní branku, kde byli Míka s Bartošem, kteří dopravili puk do sítě. V 10. minutě vystřelil po ledě Jan Slavík, Šulan na střelu nereagoval, ale ta nakonec minula jeho klec. Ve 12. minutě přišel hezký hokejový moment i na druhé straně. Hezky se přes obránce uvolnil Štefl, ale Kučera jeho střelu chytil. Některým hokejistům Klatov nechyběly technické dovednosti, ovšem nebyli hosté je převyšovali zejména v rychlosti bruslení a v síle. Ve 13. minutě České Budějovice špatně střídaly a přesilovku měli domácí. V oslabení ujížděl Turek, ale sám se vystavil do postavení mimo hru. Na druhé straně měl největší šanci Bednář. Domácí měli posléze ještě jednu přesilovku, když byl vyloučen Rob a v těchto chvílích se hrál spíše vyrovnaný zápas. Krátce po skončení přesilovky se však do černého trefil od břevna Jan Slavík, Šulan přes obránce vůbec nic neviděl.

Pořádný šok připravily Klatovy Českým Budějovicím v úvodu druhé části. Jiří Maxa vyhrál vhazování, našel Dalibora Šandu, který zachoval klid a prostřelil Josefa Kučeru. Ukazatel času prozradil, že bylo odehráno pouhých 14 sekund ze druhé třetiny. Klatovy po brance zvýšily úsilí v obraně, skvělými zákroky jim pomáhal Petr Šulan, který se při šancích českobudějovických hráčů doslova překonával. Ve 25. minutě zlikvidoval šanci Jasečka, ve 27. minutě se štěstím vytěsnil nebezpečnou střelu Ondřeje. Velké problémy měl po bombě Josefa Jindry, ale nakonec díky výborné orientaci problémy zažehnal. Budějovice zvyšovaly obrátky. Ve 30. minutě Klatovy vyrazily forčekovat ve dvou hráčích a pak jim chyběly síly v obranné třetině. Ránu zcela nekrytého Vladimíra Gýny však Šulan bravurně zlikvidoval. Ve 34. minutě však propadl v obraně Martin Znojemský, Daniel Babka našel Petera Bartoše, který si najel na útočnou modrou, a v samostatném nájezdu nedal Šulanovi šanci. Vzápětí jeli Klatovští dva na jednoho. Michal Herzig přihrál Robertu Benešovi, ten zvedl puk, ale Kučera skvěle zachránil. Ve 36. minutě zlikvidoval tutovku Turkovy řady Petr Šulan. Proti němu o chvíli později neuspěl ani Jan Řehoř. Ve 39. minutě vyslal kapitán domácích Dalibor Šanda elegantně do samostatného úniku Vladimíra Bednáře, Kučera šel příliš brzy na zem, ale Bednář ho nepřehodil.

Začátek třetí třetiny patřil Jihočechům, Klatovským trochu ubývaly síly, jejich obětavost však neklesala. Aktivitou hýřila hlavně Turkova křídla, ovšem Šulan byl stále vynikající. V 51. minutě se nakonec Jihočeši dočkali pojištění náskoku. Od mantinelu nahazoval puk žabičkou před branku Peter Bartoš a nešťastná teč jednoho z domácích beků ho poslala do sítě. V 55. minutě pak zavěsil pod horní tyčku Stanislav Jasečko a bylo definitivně rozhodnuto. Domácí se ještě snažili o zkorigování výsledku, v 57. minutě pálili v krátkém sledu Znojemský a Maxa, pak měl ještě velkou příležitost Bednář, ale skóre se už nezměnilo.

Fotografie ze zápasu

Zveřejněno se svolením zdroje - www.sumavanet.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....