Banes Motor České Budějovice
31.01.2022, Michal Špírek

Zápas se Zlínem? 43. v sezóně pro Motor, 700. extraligový pro Ondráčka

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zlín bojuje o přežití v extralize. Na posledním místě sice ztrácí na Kladno třináct bodů, ale čtrnáct zápasů před koncem základní části nic nebalí - svědčí o tom i jeho poslední utkání a výhry nad Litvínovem a Brnem. Poradí si Motor jako favorit s houževnatým soupeřem? Hrát se bude v úterý v Budvar aréně od 17:30. Duel se Zlínem mohou navštívit permanentkáři ze sektorů A5, A6, B1, B2, B3, B4, B5, C1, C2, C3, D1, D3 a D4. Žádáme fanoušky, kteří se na zápas nemohou dostavit, aby svá místa v aplikaci uvolnili jiným (více zde).

Z kabiny Motoru

Motor si drží vysokou výkonnost, z posledních 15 zápasů nasbíral 28 bodů a lepší v tomto ohledu byly pouze Pardubice (30). Teď se Jihočeši postaví poslednímu celku tabulky s jasným cílem nenechat se překvapit a vybojovat další body do nabité extraligové tabulky. Se Zlínem si svěřenci Jaroslava Modrého dokázali v sezóně třikrát poradit, zadaří se i při posledním setkání? Pro nějaké podcenění soupeře rozhodně není prostor, ostatně Zlín vyhrál své poslední dva zápasy a trenér Jaroslav Modrý si to dobře uvědomuje: "Cítí svou situaci, v tabulce jsou nějak postavení, určitě to pro ně není příjemné a udělají vše pro to, aby se z této pozice dostali. Na nás je hrát hokej, který jsme schopní hrát, nedívat se na soupeře, v jaké je sestavě a na jaké pozici. Musíme se starat o náš výkon, být připraveni na každé střídání a každý souboj."

Do Sparty se vrátil útočník Zdeněk Doležal, Motor naopak vítá zpět Daniela Voženílka, který může naskočit hned do úterního duelu. "Vzali jsme si Daniela zpět. Je to velký, silný hráč v osobních soubojích, na tuto část sezóny, kdy jde soutěž do konečné fáze a do vyřazovacích bojů, takové hokejisty potřebujete," pochvaluje si plánovaný Voženílkův přínos budějovický kouč.

Poslední zápas kvůli nemoci nemohl odehrát Jiří Novotný, jeho návrat do sestavy by měl proběhnout v blízké době. Horší je situace u obránce Jana Piskáčka, se kterým pro nejbližší duely trenérský štáb počítat nemůže. Možné jsou i další absence hráčů v úterním zápase, moudřejší budou trenéři ohledně podoby sestavy až v den utkání.

Slavnostní nádech bude mít utkání pro Jiřího Ondráčka, který zaokrouhlí počet svých extraligových utkání na číslo 700. 661 z nich nasbíral Ondráček právě v dresu našeho úterního soupeře, teď už válí v budějovických barvách.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Percy, Bučko, Štencel, Vráblík, Bindulis, Šenkeřík, Štich – Doležal, Holec, Valský - Beránek, Hanzl, Karabáček – Ondráček, Pech, Gulaš - Vondrka, Koláček, Chlubna.

O soupeři - PSG Berani Zlín

Zlínu slouží ke cti, že se nevzdává. V neděli si poradil s Kometou a vyprovodil ji výsledkem 5:2. "Řekli jsme si, že budeme bojovat až do konce základní části v naší nelehké situaci. Snažíme se zachránit se, i když současný stav je pro nás velmi těžký," nezastíral trenér Luboš Jenáček. Nelehká situace - to je eufemistický výraz pro aktuální postavení Zlína v tabulce. Beranům se nevede od začátku sezóny a pokud by se jim ještě podařilo odvrátit přímý sestup z posledního místa, rovnalo by se to takřka zázraku. Zlín je přitom účastníkem nejvyšší soutěže nepřetržitě už od roku 1980!

Zlínu se nedaří v ofenzivě, za 42 odehraných duelů nastřílel jen 82 branek. Nejhorší je i ve využití přesilovek (12,59 %). Berani po odchodu útočníka Tomáše Mikúše v průběhu sezóny postrádají herního lídra. Ostatně Mikúšovy bodové statistiky z pouhých 20 odehraných zápasů z něj dodnes dělají nejproduktivnějšího zlínského hráče sezóny. Ze šedi vystupuje obránce Daniel Gazda, který se může chlubit bilancí 9+7. Kvalitní výkony předvádí brankář Libor Kašík, úspěšnost zákroků má takřka 91 procent.

Sestava z posledního zápasu: Kašík - Gazda, M. Novotný, Suhrada, O. Němec (A), Ferenc, Mamčics - Mallet, Claireaux, Honejsek - Michasenok, Hejcman, Makarenko - Zabusovs, R. Veselý, Kubiš (C) - Köhler, P. Sedláček (A), Okál - od 25. min Karafiát. Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Vzájemné zápasy:
3. kolo: Zlín - České Budějovice 3:4
Za Jihočechy se dvakrát trefil kapitán Milan Gulaš a po jedné brance skórovali Matěj Toman a také Jan Štencel, jehož branka se ukázala jako vítězná.

18. kolo: České Budějovice - Zlín 4:2
Jihočeši se dvakrát dostali pod výsledkový tlak, ale z nejhoršího spoluhráče dostali svými trefami obránci Kristofers Bindulis a Stuart Percy. Důležitou výhru na stranu Motoru vystřelil Miroslav Holec, tři body jistil při power-play soupeře Lukáš Pech.

33. kolo: Zlín - České Budějovice 2:5
První zápas Motoru po reprezentační přestávce. České Budějovice měly celý zápas pod kontrolou a došly si pro výhru. Jednu trefu si připsal také kapitán Milan Gulaš, jenž se tak členem Klubu hokejových střelců deníku Sport.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....