Banes Motor České Budějovice
včera, Josef Hnidzik

Ve středu zpět do akce! Motor vycestuje na jih Moravy

Po osmidenní odmlce způsobené odloženým domácím duelem proti Vítkovicím naskočí Budějovice opět do zápasového rytmu. V rámci devátého kola zamíří svěřenci Ladislava Čiháka pod hrad Špilberk, kde zkříží své hokejky s týmem brněnské Komety. Utkání startuje ve středu 9. října v 18.00. Přímým přenosem ho vysílá stanice 02TV Sport.

BANES MOTOR ČB

Českobudějovickým hokejistům se poslední zápasy nepovedly. Po nadějném vstupu do sezóny, kdy v Budvar aréně dokázali postupně zdolat Karlovy Vary a Pardubice (výhry proloženy prohrou v Třinci), počítají Jihočeši jen porážky. Po ztrátě v Olomouci (3:1) Budějovice nezvládly ani domácí dvojzápas, kdy postupně podlehly Spartě (0:4) a Mladé Boleslavi. Podlehnutí Středočechům bylo obzvlášť bolavé, neboť Čihákova družina ještě osm minut před koncem vedla 2:0, nakonec si však z utkání neodnesla ani bod. Na cenný skalp Jihočeši nedosáhli ani v Litvínově, kde ze třiceti střeleckých pokusů dokázali překonat brankáře Zajíčka jen jednou a Chemikům podlehli vysoko 1:5. „Když jsem se loni vrátil z Ameriky, tak to klukům šlo. Pak jsme ale prohráli sedm z osmi zápasů a bylo to dost podobné jako teď. Nelepilo nám to, na každý gól jsme se nadřeli. Pak jsme se z toho vyhoupli k nejlepším výkonům v sezoně. Je třeba to zlomit, nějaké zápasy vyhrát a otočí se to,“ neztrácí víru v lepší zítřky v rozhovoru pro idnes.cz 24letý útočník Jáchym Kondelík.

Motor se tak v aktuální tabulce nachází se ziskem šesti bodů až na poslední příčce. Jihočeši se trápí především v ofenzivě. V sedmi odehraných duelech za soupeřova brankáře dostali pouze třináct puků, což nedosahuje ani průměru dvou vstřelených gólů na zápas. Chabá útočná bilance se projevuje i v kanadském bodování budějovických hráčů, kde se o klubové prvenství dělí kapitán Milan Gulaš s Ondřejem Kovařčíkem. Oba forvardi nasbírali shodně pět bodů za dvě branky a tři asistence. Budějovické trenéry musí trápit i statistiky v nerovnovážném počtu hráčů na ledě. Motor totiž v přesilovkách soupeřů inkasoval již šestkrát, což znamená jen 75 procent ubráněných oslabení. Velký počet nevyužitých početních převah v zápase v Litvínově pak srazil českobudějovická přesilovková čísla na úspěšnost 16 procent.

Loňská bilance s brněnskou Kometou hovoří mírně pro Jihočechy. Oba týmy si ve vzájemných střetnutích připsaly shodně šest bodů, ve prospěch Čihákových svěřenců hrál pouze vyšší počet vstřelených branek (11:10). Poslední měření sil se odehrálo téměř v závěru základní části v Budvar aréně, Motor tehdy v klíčovém utkání v boji o postupovou čtyřku podlehl Kometě těsně 1:2. Jihočeši utkání odehráli ve speciálních retro dresech.

Sestava Motoru v zápase v Litvínově:

Strmeň (41. Klouček) – Kubíček, Štencel, Kachyňa, Pýcha, Reilly, Doudera (A), Cibulka – Gulaš (C), Přikryl, Kovařčík – Olesen, Kondelík, Kubík – M. Beránek, Pech (A), Kašlík – Valský, Toman, Koláček.

HC Kometa Brno

Ambiciózní celek z jižní Moravy už delší dobu čeká na výraznější úspěch. Na velice vydařené období mezi roky 2017 až 2019, kdy Kometa dvakrát dosáhla až na samotný vrchol soutěže, pomalu a jistě sedá prach. Klub majitele Libora Zábranského už čtyři sezóny po sobě nepřekročil čtvrtfinálové brány, v roce 2022 si bitvu o semifinále dokonce ani nezahrál a vypadl v předkole. O tom, že tato nelichotivá čísla chtějí ve druhém největším městě změnit, značí velké pohyby v kádru. Kabinu Jihomoravanů opustilo hned 12 hráčů včetně Dominika Furcha či obránce Daniela Gazdy, který loni nasbíral úctyhodných 30 kanadských bodů. Kouč Kamil Pokorný, jenž v létě na postu hlavního trenéra vystřídal Jaroslava Modrého, v týmu přivítal například Roberta Říčku, Hynka Zohornu či Michala Gulašiho, který ještě loni působil v českobudějovickém dresu. Velká očekávání pak Brňané mají od útočníků Jakuba Fleka či Slováků Pospíšila a Cingeľa, první jmenovaný byl loni u pětačtyřiceti branek Komety, hned 19 jich vstřelil sám.

Brněnská Kometa v létě odehrála osm přípravných zápasů, v pěti případech z utkání odcházela v pozici poraženého celku. Nelichotivou formu si Jihomoravané přenesli i do startu nejvyšší soutěže. Z osmi soubojů si plný bodový zisk svěřenci Kamila Pokorného odnesli pouze jednou, když 20. září uspěli na královéhradecké půdě po těsném výsledku 2:1. V domácím bouřlivém prostředí tak plný bodový zisk Kometa ještě nezapsala, měla k tomu ale pouze tři pokusy. Naposledy ve Winning Group aréně modrobílí udolali pardubické Dynamo po prodloužení. Stejně jako Jihočeši, i Brňané mají problémy v ofenzivní části. V dosavadním průběhu ročníku si fanoušci Komety zakřičeli "gól" pouze patnáctkrát, což je řadí v průměru vstřelených branek za zápas až na dvanácté místo. Horší jsou už jen České Budějovice a Plzeň. Téměř polovinu branek pak svými přihrávkami připravil Kristián Pospíšil, který je tak se sedmi asistencemi neproduktivnějším hráčem Komety, žádný gól ale urostlý slovenský útočník zatím nezaznamenal.


Sestava Brna v zápase v Karlových Varech:

Postava – Ščotka, Beaudin, Ďaloga, Švrček, Bartejs, Gulaši, Němec – Flek (A), Cingel, H. Zohorna – Zbořil, Marcinko (A), Pospíšil – Rachůnek, Kos, Zaťovič (C) – Konečný, Kollár, Říčka – Jedlička.

Vzájemné zápasy v loňské sezóně:

HC Kometa Brno - Banes Motor ČB 4:0

Banes Motor ČB - HC Kometa Brno 5:2

HC Kometa Brno - Banes Motor ČB 2:5

Banes Motor ČB - HC Kometa Brno 1:2



Sociální sítě

V aktuálním kádru Motoru je nejzkušenějším obráncem, v extralize totiž nasbíral přes sedm stovek startů. Plní také roli asistenta...

Branky a nahrávky: 36:53 Šrámek (Smejkal; 5/4), 37:04 Voráček (Šíma; 5/5), 52:14 Šíma (Šrámek, Hečko; 5/3) – 06:59 Hájek (Suchý,...

Branky a nahrávky: 00:54 Koníř (Hečko; 5/5) – 02:51 Švancar (Slížek, Oh; 5/5), 09:55 Keller (Filip, J. Malacha; 5/5), 33:20...

PREVIEW ??| Osmidenní zápasová odmlka se blíží ke svému konci. Už tuto středu čeká Motor dohrávka 9. kola na ledě brněnské...