Banes Motor České Budějovice
26.01.2023, Tomáš Kobera

V pátek doma hostíme Mladou Boleslav

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jihočeši ve dvaačtyřicátém kole Tipsport extraligy vyzvou na svém ledě Mladou Boleslav, která se aktuálně nachází pouze šest bodů nad Motorem. Důležité utkání pro oba celky začíná v pátek od 17:30 v Budvar aréně. Vstupenky můžete zakoupit ZDE!

Z kabiny Motoru

České Budějovice v posledním ligovém zápase podlehly brněnské Kometě na jejím ledě, když v utkání ani jednou nevedly a nakonec padly 2:5. Za Motor se trefil Michal Vondrka a poprvé v sezóně také Zdeněk Doležal, který ve třetí třetině využil přesilovou hru. V Budvar aréně Jihočeši bodovali v posledních třech duelech, dvakrát se radovali z tříbodového vítězství a mezi všemi týmy si drží pozici šestého nejúspěšnějšího celku v domácích zápasech. První vzájemný souboj na jihu Čech již Motor s Boleslaví sehrál a byly z toho tři body za vítězství 3:0. Naopak na ledě Bruslařů Budějovice dvakrát prohrály již po základní hrací době, a tak se v pátečním duelu pokusí vyrovnat vzájemnou bilanci této sezóny. "U Boleslavi si musíme dávat pozor na její protiútoky, má v týmu samé výborné bruslaře. Mají dobrý přechod do útoku, to si musíme ohlídat," vypichuje silnou stránku pátečního soupeře trenér David Čermák.

Jeho svěřenci vstřelili v dosavadním průběhu soutěže devadesát devět branek a proti Boleslavi budou jistě chtít překonat hranici sta gólů. Důležité pro Motor může být také jít do vedení, což se letos povedlo pouze dvanáctkrát (nejméně v extralize spolu s Mladou Boleslaví). Zásadní informací pro fanoušky Motoru je vzájemná dohoda s jihlavskou Duklou, v rámci které se na jih Čech vrátí Tomáš Čachotský výměnou za Václava Karabáčka, jenž odchází do Jihlavy hostovat do konce sezóny. O tom, zda Čachotský nastoupí už do pátečního duelu, ale ještě rozhodnuto není. "Tomáš má smlouvu s Jihlavou. Ale odvedl pro ni takové služby, že mu chtěli vyjít vstříc, aby mohl hrát extraligu, přestože sami nyní nejsou v jednoduché situaci. Proto si ho také stáhli na pár zápasů zpět. Jsme rádi, že jsme k nějaké dohodě došli," říká k návratu zkušeného hráče do mužstva Čermák. "Z naší strany bylo přivést ho zpět prioritou, Čagy tu patřil k našim nejlepším hráčům, celou dobu potvrzoval, jak kvalitním hokejistou je," hodnotí kouč Čachotského přínos. "Vencovi Karabáčkovi se v této sezóně nedařilo, měl i málo času na ledě, hraní v Jihlavě mu může pomoct, aby se chytil. Je to kvalitní hráč, ale jeho výkony nebyly takové, jaké jsme si představovali. Třeba ho to tam nakopne," osvětluje pak hráčskou výměnu s Duklou David Čermák.

Lukáš Pech se asistencí v zápase s Kometou dotáhl na úplné čelo kanadského bodování celé ligy, které sdílí spolu s Petrem Holíkem a vítkovickým Dominikem Lakatošem. S jednatřiceti přesnými přihrávkami pak vévodí tabulce nahrávačů. Jednu asistenci si v Brně připsal také kapitán týmu Milan Gulaš, jemuž chybí na vstup do elitní desítky extraligové produktivity jeden jediný bod. Třemi body pomohla Motoru po svém návratu legenda Michal Vondrka (2G+1A).

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Dzierkals, Hanzl, Valský – Strnad, Toman, Doležal – Karabáček, Koláček, Tomeček.

O soupeři - BK Mladá Boleslav

Hostující tým, který letos obhajuje čtvrté místo z loňského roku, se po hrozivé sérii, kdy během deseti utkání získal jen čtyři body, zvedá. S výjimkou utkání na Spartě dokázali Bruslaři bodovat v předchozích šesti duelech, čtyřikrát z toho zapsali výhru. Naposledy doma přehráli Olomouc přesvědčivě 4:0 a upevnili si své deváté místo za zisk čtyřiapadesáti bodů. Ve venkovních zápasech ale tým vedený Jiřím Kalousem uhraje v průměru méně než jeden bod na zápas a na hřištích soupeřů padl již osmkrát v řadě.

Boleslavští patří k nejlepším defenzivním týmům celé extraligy a pouze tři celky obdržely méně branek než Středočeši. Co ale jejich fanoušky jistě netěší, je tristní ofenziva, která je v celé soutěži vůbec nejhorší. Bruslaři mají průměr pouhých 2,12 vstřelených gólů na zápas, což je statistika, která je stále drží ve spodní polovině tabulky.

Špatná celková produktivita týmu se promítá také do individuálních statistik a po výměně Pavla Kousala do pražské Sparty nefiguruje v první padesátce bodování žádný mladoboleslavský hráč. Tím nejproduktivnějším je Róbert Lantoši s jednadvaceti body (5G+16A), o tři méně má nejlepší střelec Boleslavi Ondřej Najman (10G+8A)

Sestava Mladé Boleslavi z posledního utkání:

Novotný (Málek) – Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Jeřábek, Bernad, Štich – Söderlund, Roman, Lantoši – Stránský (C), Bičevskis, Šťastný – Beránek, Najman (A), Klíma – Lunter, Závora, Dvořáček (A).

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....