Banes Motor České Budějovice
03.02.2021, Petra Bicková

S Markem Čiliakem otevřeně o průběhu sezóny: Už se mi o tom i zdá, jsem smutný, říká

Když se po návratu Motoru do nejvyšší soutěže začaly objevovat v médiích spekulace o příchodu Marka Čiliaka, všichni fanoušci doufali, že se informace potvrdí. Potvrdily a zkušený úspěšný gólman zamířil na jih Čech. Nyní se Motor trápí a s ním i dvojnásobný mistr extraligy. Jak se Marek Čiliak staví k celé situaci a jak snáší kritiku?

Motor je na posledním místě, čekal jste to před sezónou?
Vůbec. Upřímně říkám, že takhle jsem to nečekal.

Vaše osobní statistiky jsou jistě překvapením i pro vás. Co za tím stojí, že zatím prožíváte statisticky podprůměrnou sezónu?
Na statistiky se snažím nedívat. Samozřejmě, že vím, že je to špatné. Je to výsledek toho všeho, co se kolem děje. Nechci se vymlouvat na karantény a věci kolem. Nevymlouvám se, ale je to obraz toho, co předvádíme kompletně celé mužstvo.

Jak jste se svými výkony v sezóně spokojený?
Nemůžu být spokojený. Nejsem spokojený s celou sezónou, jak to vypadá. Nemám, co bych k tomu dál řekl.

Hodně gólů jste v sezóně inkasoval z předbrankového prostoru po dorážkách. Může to mít souvislost s tím, že Motor brání jiným stylem než například týmy, kde jste v minulosti působil? Že nedostatečně čistí prostor před vámi?
Je to asi jedna z věcí, na kterou jsem nebyl zvyklý. My takové góly nedáme, protože ostatní týmy to čistí. My jim dáváme moc šancí. Neměli bychom je nechávat dorážet stejně tak, jak oni nenechávají nás.

Jak se díváte na kritiky na vaši osobu? I trenér Prospal prohlásil, že není spokojený s vašimi výkony.
Já se na to nijak nedívám. Nikdo není spokojený, jsme v tom všichni.

Stejná kritika je samozřejmě na „děravou obrannou hru“ Motoru. Trenér Prospal to nazývá spojené nádoby. Statistiky byste měl zřejmě lepší, kdybyste chytal za lepší obranou.
Ještě máme před sebou část sezóny a já nebudu říkat, že máme děravou obranu a házet něco na někoho jiného. Jsme v tom všichni. Ale já se nebudu k něčemu takovému vyjadřovat, když sezona ještě neskončila. Nebudu shazovat někoho, když se ještě hraje. Celý tým jsme na jedné lodi.

Když jsme u té kritiky. Říkáte, že se na kritiku nijak nedíváte. Minulou sezónu však médii proletěl případ, že jste vyzval jednoho svého kritika, aby s vámi šel trénovat na led.
To byla trochu jiná situace. To mi poslala máma, ona fóra čte, já ne. V příspěvku bylo ještě něco o národnosti, že jsem Slovák. Rozhodl jsem se ho tedy takto vyzvat, jinak je mi to ale opravdu jedno. Každý má právo na to se vyjádřit, já jim ho neupírám. Když chtějí komentovat hokej, ať ho komentují. Ať píšou, jak chytám. To neřeším. Ale nesmí se dotýkat mojí rodiny. Nedávno mi na instagramu jeden sledující komentoval něco k hokeji. K tomu ať si opravdu píše, co chce. Ale pak začal komentovat fotku mé ženy, byl velice nevhodný a okamžitě jsem ho zablokoval. Hokej je hokej, ale nikdy to nesmí přejít až do komentování mé rodiny.

Před Vánoci jste absolvoval individuální tréninky pod trenérem Prospalem. Jak takový individuál probíhá, a jak k němu došlo?
Necítil jsem se po karanténách na ledě úplně dobře, trenér se mě ptal, co bych potřeboval. Sedli jsme si spolu a došli jsme k tomu, že by mi pomohly tréninky navíc, např. jízda na kole apod. V Motoru byl ještě Patýs (pozn. redakce – Jiří Patera). Trénoval jsem tedy s trenérem Prospalem, který pak ale musel na operaci s kolenem, takže mi odešel parťák a teď jezdím na kole sám.

O vás se říká, že jste brankář pro play – off. Souhlasíte s tím? Myslíte, že nejvyšší výkonnost máte v play-off, případně v pozdější části sezóny?
Ano, do teď to tak bylo. Ještě jsem nezažil, že bych nehrál play-off. Je třeba se poučit a vzít si ze všeho jen to potřebné, aby vás to posunulo dál. Každá sezóna je jiná, někdo na posledním místě musí být a tentokrát to padlo na nás. Nejsem na to zvyklý a jsem z toho dost smutný.

Věříte, že příští rok bude lepší a ukážete tady, že jste skvělý gólman?
Já v to věřím! Chystám se na další sezonu. Jsem zvědavý, jak se poučí vedení a my všichni. Je důležité, abychom se všichni poučili.

Jak se projevují výsledky z ledu do vašeho života?
Celkem dost. Jak jsem říkal, něco takového jsem nezažil. O hokeji se mi dokonce zdá. Jsem opravdu smutný.

Neriskujete vaše jméno? Jste dvojnásobný nejlepší brankář extraligy, chytal jste na MS, KHL…
Určitě se to už tak stalo. Očekávání ode mě už nebudou taková.

V posledním zápase proti Kometě jste podal výborný výkon, ale přesto to k bodům nestačilo. Nemrzí vás, že váš dobrý výkon se tak trochu vytratí porážkou?
Ukazují se zkušenosti. Řekněme si upřímně, Kometa hrála špatně. Ale mají hráče, kteří to nakonec umí zahrát, i když se jim nedaří. My jsme měli využít, že hráli špatně, nakonec jsme si to sami zkazili.

Jak jste se cítil proti Brnu, kde jste dlouho působil?
Kometa pro mě bude vždy speciální. Znám tam hodně kluků, tým se sice obměnil, ale pořád hodně hráčů v týmu znám.

Přes všechny problémy a postavení týmu, co říkáte na atmosféru v kabině? Třeba už odešlý Albert Michnáč si kluky chválil, Miroslav Forman také. Ona nějaká deka zákonitě po neúspěších přijde.
Nikdo si tam navzájem nenadává či nehaní. Je vidět, že každý z nás má v hlavě pocit neúspěchu a není nám to jedno. Nálada v kabině byla už i lepší, ale rozhodně to není tak, že bychom se rozdělovali či se někdo s někým nebavil. To určitě ne. Držíme spolu! Jen je tam cítit, že se nedaří.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....