Banes Motor České Budějovice
01.12.2022, Roman Kokoš, Michal Špírek

Podaří se zlomit venkovní sérii? Motor se v pátek představí na ledě Kladna

Motor bude mít v nejbližším zápase vynikající příležitost zlomit nepříznivou bilanci na venkovních hřištích. Potkají se totiž týmy, které do 25. kola vstupují se shodným bodovým ziskem. Tento duel tak zcela určitě rozhodne o tom, kdo odskočí od svého soupeře a odlepí se od spodku tabulky. Začátek zápasu je naplánován na 18:00.

Z kabiny Motoru

Extraliga po úterním vloženém kolu rychle pokračuje dalším dějstvím. Českobudějovičtí se budou v dalším zápase snažit odčinit nepovedený výkon z posledního domácího střetnutí proti Karlovým Varům, který skončil nelichotivou prohrou 0:3. S Kladnem se v této sezóně utkají podruhé a to opět na jeho ledě, když v minulém případě stejnému soupeři podlehli těsně 1:2. Bodově se od reprezentační pauzy v kádru nejlépe daří obranné dvojici Janu Štencelovi a Romanu Vráblíkovi, kteří oba shodně zaznamenali čtyři body za jeden gól a tři asistence.

Mezi zraněnými hráči je stále trojice Michal Vondrka, Stuart Percy a Kristofers Bindulis. Od posledního zápasu došlo k několika událostem týkajících se složení týmu. Josef Koláček naskočil ve středečním kole Chance ligy v dresu Litoměřic, kam má z Motoru vyřízené střídavé starty, a v zápase zaznamenal dvě asistence. Dvouměsíční hostování obránce Jakuba Šedivého z Liberce vypršelo a hráč se tak vrací na sever Čech. Daniel Gazda, nedávná posila ze Zlína, se v sestavě rychle zabydlel, když je po svém příchodu nejvíce vytěžovaným obráncem týmu.

Jaroslav Modrý před Kladnem

Hostování skončilo obránci Jakubu Šedivému. Bylo ve hře prodloužení jeho angažmá?
Samozřejmě, že jsme o tom uvažovali. Liberec ale na Jakuba vlastní práva, chtěl ho zpátky, což nezbývá než respektovat, u nás tak pokračovat nemůže.

Jak to vypadá se zraněním obránce Bindulise?
Bohužel ne dobře, má zranění v dolní části těla, hrát nebude.

Jak tedy budete řešit aktuální nedostatek obránců?
Snažíme se to řešit. Kluby v extralize i první lize cítí, že teď se soutěže začínají lámat a nechtějí své hráče pouštět. Je to komplikované. Své další obránce máme v mládeži. Přemýšlíme o všech možných variantách, abychom byli připraveni podat co nejlepší výkon. Zda to bude za pomoci juniora nebo nějakého protřelého borce, to se uvidí. (aktualizace: Během pátku byly dohodnuty střídavé starty obránci Karlu Plášilovi, který tak nastoupí už proti Kladnu.)

Nově byly dohodnuty střídavé starty pro Josefa Koláčka v Litoměřicích namísto předchozích startů v Chomutově.
Je to druhá nejlepší soutěž. Josef se potřebuje posunout, hrát v co nejlepší soutěži. V Litoměřicích měl už loni nějakou roli, věříme, že i letos tam získá sebevědomí. Ke hraní v extralize vede nějaká cesta, není vůbec jednoduché ji hrát. Nemůžeme mladé pořád schovávat, potřebujeme od nich výkonnost, aby nám pomohli kvalitou, kterou sami přinesou. Pracujeme s tím. U Josefa jsme se dostali do fáze, že si myslíme, že mu v jeho hokejovém růstu pomůžou větší minuty v Chance lize, než méně minut u nás.

Je před námi zápas s Kladnem. Jaký bude?
Těžký. Utkání, které se hraje na menším kluzišti. Dá se očekávat, že oba týmy budou nervózní, ví, o co se hraje. Musíme být připravení na každý malý detail, jít do toho s čistou hlavou a věřit v naše schopnosti. A užít si to, vždyť hrajeme extraligu, je prvního prosince, to se ještě žádné ceny nerozdávají. Ale musíme se posunout tím správným směrem, musíme bodovat ve více zápasech po sobě a budovat své sebevědomí. A tomu by dobré výsledky samozřejmě velmi pomohly. Teď ale bojujeme o každou pozitivní věc, čeká nás očistec, kdy se pozná, z čeho jsme, jací jsme bojovníci, jak dokážeme v kritických situacích ukázat charakter a hokejovost.

K zisku většího sebevědomí mohl posloužit zápas s Vary, nestalo se. Jaká byla nálada po tomto zápase?
Stále věřím tomu, že máme správný týmový duch, že tým má charakter, že máme v kádru výborné kusy. Potřebujeme nyní více lehkosti, štěstí. Měli jsme proti Varům fantastický vstup do utkání, plno přesilových her a paradoxně místo, abychom toho využili k odskočení a zisku více sebevědomí, tak nám přesilovka ve výsledku ublížila, když jsme dostali gól. To utkání jsme nezvládli. Musíme se z toho poučit, že se může stát, že utkání se nevyvíjí tak, jak bychom v našich očích chtěli. Ale pořád je plno času s tím něco udělat. I proti Varům jsme měli ještě plno příležitostí, musíme být produktivnější. Jde to vše ruku v ruce, když je trochu klidu, sebevědomí, puk vám neodskočí, nebo se k vám správně odrazí. My si teď tyto odražené puky musíme zasloužit, začít od malých, ale důležitých věcí. Jako nám to ukázaly Vary. Zablokovat střelu, bojovat, být urputní, padat do střel, pomáhat si navzájem. My ale nejsme daleko od toho, abychom to znovu nastartovali a chytili správnou vlnu. Jen tomu prostě musíme věřit, dělat ty malé věci střídání po střídání, pořád.

Sestava Motoru z utkání s Karlovými Vary:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Gazda, Šedivý, Hovorka – Strnad, Pech (A), Gulaš (C) – Karabáček, Hanzl, Tomeček – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Dzierkals, Vopelka, Valský

O soupeři - RYTÍŘI KLADNO

Kladno se v sezóně potýká s kolísavou formou. Po předchozích dvou cenných výhrách připsalo dvě porážky a znovu se ocitlo na úplném konci tabulky. Naposledy v úterý podlehlo doma Vítkovicím poměrem 2:3. Gólově se v zápase prosadil i českobudějovický odchovanec Jakub Babka, toho času hrající ve třetí obranné dvojici, pro něhož to byla v krátkém čase již druhá trefa v nejvyšší soutěži. Během reprezentační přestávky došlo u Rytířů k částečné změně na lavičce, kde asistenta Jiřího Burgera nahradil Pavel Skrbek.

Kladenská hra stojí na osobě kapitána Tomáše Plekance (5+13). Ten se spolu se svými křídly Kubíkem (7+3) a Procházkou (7+5) na ledě objevuje ve většině vypjatých situací. Podobně je tomu u kanadského obránce Dotchina, nejproduktivnějšího člena obranných řad. V první obraně vedle něj nastupuje Ondřej Slováček, hájící ještě v loňské sezóně českobudějovické barvy. Důležitou roli v týmu plní i druhý centr s bohatými reprezentačními zkušenostmi Jakub Klepiš (7+3). V neposlední řadě zmiňme Antonína Melku, kterého si fanoušci budou pamatovat z jeho působení na jihu Čech v první sezóně po vzniku nového Motoru.

Kdybychom dosavadní odehrané zápasy rozdělili podle jednotlivých časových úseků hry, zjistíme, že Kladno v 24 zápasech vyhrálo v posledních 20 minutách pouze třikrát a to ho pasuje na poslední příčku této bilance třetích třetin. Pro srovnání uveďme, že Motoru ve třetích třetinách patří jedenáctá příčka za šest vítězných a deset remízových stavů skóre. Kde se Motoru v letošní sezóně nedaří, jsou určitě úvodní třetiny, které vítězně zvládnul pouze ve čtyřech případech.

Sestava Kladna z posledního utkání:

Brízgala (Bow) – Dotchin (A), Slováček, Sotnieks, Ticháček, Cibulskis, Babka – Procházka, Plekanec (C), Kubík – Brodecki, Klepiš, Indrák – Pytlík, Zikmund (A), Melka – Bláha, Filip, Michnáč – Beran.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....