Banes Motor České Budějovice
31.12.2020, Petra Bicková

Nejvíce si přejeme, aby se zlepšily naše výsledky, shodují se hráči na přání do nového roku

Konec roku a počátek nového s sebou tradičně přináší i nejrůznější novoroční předsevzetí. Jiní jsou naopak toho názoru, že ke změně nepotřebují Nový rok. Jak jsou na tom hráči Motoru, dávají si novoroční předsevzetí? Jak hodnotí rok 2020 a co si přejí v roce 2021? Vyzpovídali jsme Matouše Venkrbce, Adama Rašku, Alberta Michnáče a Radka Prokeše.

Rok 2020 s sebou přinesl opravdu hodně nečekaných událostí. Svět zasáhla pandemie koronaviru, která postihla i hokej. Matouš Venkrbec hodnotil z jedné strany minulý rok i pozitivně: „Pro mě to byl skvělý rok. Na jaře jsme postoupili do extraligy, Motor mi prodloužil smlouvu a já si můžu zahrát nejvyšší soutěž. Sice extraliga je taková, jaká je, bodů je tolik, kolik je, ale mám možnost se na ní podílet, a to pro mě opravdu není málo,“ chválí si profesní život Matouš Venkrbec, kterému se zadařilo i v soukromém životě. Na jaře roku 2020 se mu narodil třetí syn Eduard. Venkrbec si však uvědomuje celosvětovou situaci. „V kontextu celého světa to člověk vnímá jinak. Nemůžu si říct, že mně se daří a ostatní mě nezajímají. Ale zároveň se nenechám ovlivnit společenským strachem či negativismem. Daří se mi zatím udržet si radost, ať se děje cokoliv,“ doplnil Venkrbec.

Pro Alberta Michnáče, to byl rok, co se soukromého života týče, jak na houpačce: „Po profesní stránce byl o něco lepší než ten rok 2019, to je pozitivní. Myslím, že jsem udělal krok dopředu, ale ještě nejsem tam, kde bych chtěl být,“ hodnotí skromně Michnáč. Radek Prokeš zhodnotil rok 2020 jako nejtěžší rok pro nás všechny: „To, co se celosvětově děje, jsme si vůbec nedokázali představit,“ říká Prokeš. Zároveň dodává, že rok ve znamení pandemie ale začal dobře. „Začátek roku se nám hokejově povedl, ale od nové extraligové sezony je to všechno pryč a mě to osobně hrozně trápí,“ smutní Prokeš.

A jak jsou na tom hráči, co se předsevzetí týče? „Žádné si nedávám. Osobně mi nepřijde nový rok jako důvod ke změně. Myslím, že na nový začátek je prostor každý den, nikoliv pouze od 1. ledna,“ má jasno Radek Prokeš. Podobného názoru je i Matouš Venkrbec: „Moc předsevzetí si nedávám. U mě jsou nové cíle spojené s nějakým okamžikem, nikoliv s Novým rokem. Často mívám pocit změny po zpovědi, kdy se rozhodnu dělat věci jinak. Ale pokud bych si teď měl dát předsevzetí, tak se to bude týkat hlavně režimu. Abych měl dostatek spánku, ráno stihl studenou sprchu, kterou jsem si dával a teď mi z plánu vypadla. Veškerá předsevzetí u mě budou momentálně spojena s biorytmem,“ prozradil Venkrbec. Albert Michnáč si také žádné předsevzetí nedává: „Věřím v to, co dělám, že to přinese ovoce, a proto se nesnažím něco změnit,“ vysvětluje svůj postoj ke změnám na nový rok Michnáč. Za to Adam Raška si cíle do nového roku dává, se smíchem však dodal, že si je nechá pro sebe.

Jaká přání mají hráči do nového roku? „Přál bych si, aby si lidé život užívali, a ne ho pouze přežívali. Také se strašně těším na naše fanoušky, až budou pryč opatření a fanoušci budou zase sedět v aréně!“, přeje si Adam Raška. Matouš Venkrbec svým přáním míří hlouběji: „Přál bych si, aby z té krize se něco vykrystalizovalo něco nadějného a nového na politické scéně. Každá krize je podhoubím, aby vzniklo něco nového, třeba nové hnutí, něco, co s tou společností hýbne trochu dopředu. Doufám, že se najdou v politice noví lidé, kteří půjdou s kůží na trh,“ říká Venkrbec. Kromě politické i pandemické situace mají hráči podobný názor i na jejich působení v extralize. „Nejvíc bych chtěl, aby nastal zlom, my začali vyhrávat a všem jsme ukázali, jak dobrý tým dokážeme být,“ hodnotí a doufá Radek Prokeš.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....