Banes Motor České Budějovice
21.10.2023, Roman Kokoš

Nejbližší prověrku obstarají Pardubice

Za poslední dva týdny se Motoru nedaří najít cestu k vítězství. Ani tentokrát nepůjde o nic jednoduchého, protože se mu na ledě Budvar arény postaví lídr tabulky Dynamo Pardubice. Nepůjde však jenom o branky, body, vteřiny. Motor pokračuje v tradici společenského přesahu sportu a rozhodl se zápas věnovat svému bývalému hráči Aleši Kranjcovi, který trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. Začátek zápasu je v neděli v 17 hodin. Zbývající vstupenky můžete zakoupit zde. Přímý přenos můžete sledovat na volně šířeném programu ČT sport.

Banes Motor

V nepříliš komfortní situaci se nachází českobudějovický Motor na konci první čtvrtiny. Ani v pátek proti Rytířům Kladno (2:3p) nezlomil sérii porážek po prodloužení nebo po nájezdech. V nich skončily čtyři z posledních pěti zápasů. Vzhledem k tomu, že šlo ve většině případů o domácí střetnutí, lze je tak vnímat spíše jako ztrátu. Přesto je možné v právě posledním případě na ledě Kladna najít pozitivum ve vyrovnání špatně se vyvíjejícího utkání, jak ostatně uvedl i asistent trenéra na pozápasové tiskové konferenci.

Byl z toho tedy nakonec jenom bod a trvající série porážek, byť velmi těsných, pochopitelně nevyznívá dobře. Na druhou stranu Motor se stále drží na pátém místě tabulky. V ní dochází ke změnám především v dolní polovině, kde jsou v současnosti týmy odděleny jednotkami bodů.

Za dobrým umístěním týmu vedeného trenérem Čihákem stojí i velká deviza a to je hra v oslabení. Ve dvanácti zápasech inkasoval pouze tři góly ve vlastním oslabení a díky tomu, že stejný počet navíc v početní nevýhodě soupeři vstřelil, je poměr branek při hře 4 proti 5 roven nule.

Aby se situace v tabulce nezhoršovala, je potřeba pravidelně bodovat. Při nejbližší příležitosti na Motor čekají ve formě hrající Pardubice. V minulé sezóně z toho ve vzájemných střetnutích byly čtyři porážky (1:6, 2:4, 1:4, 3:7) při celkovém skóre 7:21. Jihočeši ale nepřestávají věřit svým schopnostem. Zvlášť v domácích zápasech, kde dosud neodešli bez bodu.

Sestava Motoru v posledním zápase proti Kladnu:

Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Doudera (A), Pýcha, Hovorka, Štencel, Vráblík, Štich – Ordoš, Harris, Kubík – Beránek, Kondelík, Gulaš (C) – Simon, Hanzl, F. Přikryl – Chlubna, Vopelka, Valský.

O soupeři – HC Dynamo Pardubice

Po neúspěšném období na konci minulé dekády se na východě Čech v posledních letech vlivem investovaných peněz vytvořil jeden z nejambicióznějších klubů extraligy. Ten do svých řad přivádí hráče z nejlepších evropských i zámořských soutěží. Když sezóna skončí ve čtvrtfinále nebo v semifinále, přichází na řadu změna trenéra, a tak v současnosti tým vede kouč Varaďa, který v sériích play-off nenašel přemožitele od finále roku 2018.

Pardubice zatím naplňují všeobecná očekávání a dominují české extralize. Bodovaly ve všech dvanácti zápasech a získaly 86 % možných bodů. Klub vedle toho soutěží i v letošním ročníku hokejové Ligy mistrů. Nový formát skupin mu připravil několik netradičních soupeřů. Velký ohlas měl středeční výjezd do irského Belfastu, kde nakonec podlehl místním Obrům 2:3.

Stejně jako Motor také Pardubice prodlužovaly svůj páteční zápas. V repríze loňského dramatického semifinále v něm přivítaly hokejisty Třince. Průběh si samy zkomplikovaly, protože v utkání vedly bezpečně 3:1, ale pak přišly dvě rychlé trefy hostů, které znamenaly dělbu bodů. Více jich přeci jenom získali domácí, přičemž u všech čtyř jejich vstřelených branek byl Lukáš Radil, po dvanáctém kole nejproduktivnější hráč extraligy.

Pohled do statistik je pro všechny příznivce Dynama velmi příjemnou záležitostí. Na čele ofenzivních statistik se nachází Zohornův útok. Ani Sedlákův útok příliš nezaostává a drží se na dostřel. V obraně je na tom tradičně dobře Peter Čerešňák s Davidem Musilem. Druhé obranné dvojici jednu dobu chyběl Jan Košťálek, na jehož místě alternoval budějovickým fanouškům dobře známý Martin Bučko. Prvotřídní defenzivu doplňuje brankář Roman Will. Ten má nejnižší průměr počtu inkasovaných branek na zápas (1,69).

Sestava Pardubic v posledním zápase proti Třinci:

Will (Klouček) – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Kolář – M. Kaut, Sedlák (C), Hyka – Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Cienciala, Pochobradský – Mandát, Poulíček (A), Vondráček.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....