Banes Motor České Budějovice
16.01.2021, Pavel Mádl

Na jih Čech poprvé v sezoně míří Pardubice. Dokáže Motor zvítězit v pátém domácím zápase v řadě?

Motor zvítězil v posledních čtyřech domácích utkáních. Poprvé v sezoně se do Českých Budějovic vydává pardubické Dynamo, se kterým se Jihočeši v aktuálním ročníku střetli pouze jednou, když na jeho ledě padli v prodloužení 2:3. Zvládne Motor napravit porážku z pátečního zápasu s Olomoucí a přidá další výhru v domácím prostředí? Utkání startuje v neděli v 17:00 a vy jej můžete sledovat prostřednictvím streamu na Hokejce zde, popřípadě textový komentář najdete tady.

HC DYNAMO PARDUBICE

Pardubice už pár sezon lavírovaly na dolních příčkách tabulky. Nejinak tomu bylo i na počátku tohoto ročníku. Pardubičtí marně sbírali první body a pod trenérem Razýmem si nevedli zrovna nejlépe. V listopadu ale vedení usoudilo, že tím nejlepším řešením bude příchod nového trenéra a vnesení tak nového impulsu do týmu. Milana Razýma nahradila velká legenda české extraligy Richard Král, který poprvé koučoval své svěřence v domácím zápase proti Třinci, kde zažil své nejdelší angažmá jako hráč v tuzemské nejvyšší soutěži. Zápas Pardubice vyhrály 7:6 po prodloužení a od té doby mužstvo z města perníku stoupá tabulkou. V první polovině prosince započaly osmizápasovou šňůru výher v Brně. Tuto úctyhodnou sérii ukončila porážka v úvodním zápase nového roku, kdy východočeské derby ovládl Hradec Králové. Dynamo nyní najdeme v tabulce na osmém místě se ziskem 49 bodů. Pardubice mají ve svém kádru šikovné centry, což dokazují mimo jiné statistiky u vyhraných vhazování.

Pardubičtí musí řešit další velký problém ve svém kádru. Zatímco co sotva dozněla aféra, v níž značnou roli sehrál Robert Kousal, u kterého krevní test ale nakonec po úvodním pozitivním orientačním policejním testu požití kokainu nepotvrdil, vyšla na povrch další nepříjemnost. Útočníku Janu Mandátovi, který tuto sezonu debutoval v národním týmu, byla v těle nalezena zakázaná látka při dopingové kontrole. Mandát ji absolvoval 13. prosince minulého roku a přesně o měsíc později testy ukázaly pozitivitu jedné z látek. Nyní se čeká na výsledek vzorku B. Mandát má prozatím pozastavenou činnost.

To, že se v Tipsport extralize daří mladíkům, dokazuje právě týmová produktivita Východočechů. V té si první místo drží devatenáctiletý Matěj Blümel, který 5. ledna v dohrávce devátého kola zaznamenal hattrick v domácím střetnutí s Mladou Boleslaví. Pardubický perspektivní útočník si skvělými výkony vysloužil místo v první pardubické formaci. Zúčastnil se též reprezentačního turnaje Channel One Cup, kde v duelu se Švédy vstřelil svoji první branku v seniorské reprezentaci. V lize má aktuálně na kontě 31 sehraných duelů, 22 kanadských bodů. O bod méně má kanadský forvard Anthony Camara, který odehrál o šest zápasů méně než Blümel. Poslední zápas sehráli Pardubičtí v pátek, kdy si odvezli bod z Mladé Boleslavi za porážku v prodloužení.

Sestava Pardubic ze zápasu s Mladou Boleslaví (15. 1.)

Klouček – Ďaloga, Nakládal, Mikuš, Kolář, Hrádek, Bučko, Holland – Paulovič, Poulíček, Blümel – Anděl, Roman, Camara – Koffer, Kousal, Kusý – Machala, Rohlík, Pochobradský.

Z TÁBORA MOTORU

Motor po dvou domácích vítězstvích jel v pátek přidat další body do Olomouce, na kterou ale nenašel recept a podlehl jí těsně 2:3. Se ziskem 24 bodů se drží na chvostu extraligové tabulky. Z posledního místa ztrácí na třináctý Zlín pět bodů.

Kapitán Pavel Pýcha je tím, který vládne produktivitě Jihočechů. Českobudějovický kapitán s 23 body je třetím nejproduktivnějším obráncem extraligy. Pýcha, který byl členem národního týmu na Channel One Cupu, vstřelil rovněž svou premiérovou branku v národním týmu jako už dříve zmíněný Matěj Blümel. Ve střílení branek je nejvíce spolehlivý útočník Zdeněk Doležal. Zásluhou devíti zápisů do kolonky úspěšných střelců mu patří první místo.

V Olomouci byly k vidění dvě premiéry v dresu Motoru. V zápase debutoval v extralize českobudějovický odchovanec Šimon Kubíček. Spolu s ním si zapsala první start za Motor akvizice z Vítkovic Jan Štencel. "Viděli jsme jejich silnější a slabší stránky. S oběma budeme dále pracovat, a věříme, že oba mohou být ještě lepší," říká po zápase s Olomoucí asistent trenéra Aleš Totter. Zápas proti Pardubicím ale nebude nic lehkého, čehož si je Totter vědom: "Pardubice ožily, dostaly více volnosti pod novým trenérem. Více hrají s kotoučem, více si dovolí v útoku, začaly dávat více branek, s čímž souvisí i zlepšená produktivita jejich hráčů." Se zraněním se stále potýká Martin Novák. V cestě za vítězstvím bude hrát roli mnoho faktorů. "Musíme být disciplinovaní a musíme se vyvarovat zbytečných vyloučení," dodává Totter.

Sestava Motoru ze zápasu s Olomoucí (15. 1.)

Čiliak – Štencel, Slováček, Pýcha, Allen, Vydarený, Kubíček – Christov, Prokeš, Jonák – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – Karabáček, Toman, Holec – Beránek, R. Přikryl, Ville.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....