Banes Motor České Budějovice
31.12.2022, Pavel Mádl

Musíme dodržovat systém, který máme. Když budeme nepříjemní, můžeme uspět, říká Lukáš Pech

PARDUBICE — Stálice v útočných řadách Motoru, která téměř pravidelně boduje. Třicet bodů s bilancí 7+23 ji řadí na první místo týmové produktivity a na páté místo kanadského bodování celé ligy. Lukáš Pech neustále dokazuje, jakým hokejistou je. Co bylo dle něj špatně v utkání s Pardubicemi, který Motor prohrál 1:4? Jak hodnotí své osobní výkony a kde bude trávit poslední den roku 2022?

Lukáši, dvě výhry v řadě, ale poslední utkání v roce 2022 jste nezvládli. Proč tomu tak bylo?
Za stavu 0:1 se to dalo pořád urvat, protože je to pouze o gól. Poslední dvě utkání jsme zvládli. Vyrovnali jsme na 1:1, poté nám ujeli do přečíslení dva na jednoho. Hráškovi to propadlo pod rukou, což bylo nešťastné. Vzápětí jsme inkasovali třetí gól, pak už jsme tlačili do kopce a zkoušeli to otevřít. Pardubice měly plno šancí, mohly nám dát šest sedm gólů, ale Hrášek chytal fantasticky. Držel nás celý zápas. Pak už to bylo vabank.

Gól na 1:1 vás očividně nakopl. Následná inkasovaná druhá branka srazila vaši psychiku, a poté ještě třetí před odchodem do šaten. Je to tak?
To je přesně to, co jsem říkal. Vypadalo to dobře a pak jsme inkasovali. Ale to se stává. Dostaneme jeden gól, druhý gól, a je po zápase. Musíme být trpěliví, nesmíme nechat utkání rozhodnout v náš neprospěch v prvních minutách.

Přesilovky jste proti Pardubicím hráli jinak, než jak je hrajete v sezoně. Nebyly až moc překombinované?
Ano. Měli jsme střely, oni jich hodně zblokovali. V minulých zápasech nám to tam padlo, teď to tam neprošlo. Oni si to pohlídali. Musíme si to zanalyzovat a podívat se na ně. Jedeme dál.

Je mi jasné, že jste byli vědomi toho, jaký tým Pardubice mají. Do týmu přišel Lukáš Sedlák, který nastoupil proti „svým“ a pro něj to muselo být speciální utkání. Připravovali jste se rovněž na konkrétní hráče?
Vůbec ne. Připravujeme se na všechny stejně. Musíme hrát zejména dobře při hře pět na pět, a to jak dopředu, tak dozadu. Musíme dodržovat systém, který máme. Když budeme nepříjemní, můžeme uspět, ale když nebudeme vyhrávat souboje, nemáme šanci na vítězství.

Po novém roce vás čeká Sparta…
Další rozjetá mašina. Je to ale svátek hokeje. Letos jsme s ní prohráli. (2:3p - pozn. redaktora) Ten zápas nebyl špatný. Hlavní je, abychom do toho utkání vstoupili ve zdraví, s pokorou a musíme jít zápas od zápasu. Uvidíme, co bude.

Trochu to odlehčím. Milan Gulaš měl narozeniny. Přichystali jste mu v kabině nějaký dárek?
Chtěli jsme vítězství, ale nevyšlo to. Nic speciálního jsme nevymysleli. Prostě to jsou narozeniny a asi není co slavit.

Vy osobně vedete týmovou produktivitu. Jak jste spokojen se svými osobními výkony v tomto ročníku?
Nechci je hodnotit, nepřísluší mi to. Není to pro mě jednoduché. Nekoukám se na kanadské bodování. Kdybychom byli v místech zaručující předkolo nebo výš, budeme spokojeni. Samozřejmě jsem tady od toho, abych bodoval. Snažím se to plnit, ale prvním úkolem je pomoct týmu do play-off, nebo se vyhnout těm „hnojům“, co hrajeme. Za to si můžeme sami. Nikdo nám z toho ven nepomůže, musíme prostě sami. Nestane se, že někdo přijde a vytáhne nás z toho. Jak jsem řekl, musíme si pomoct sami.

Jste ve spodku tabulky. Bodové rozdíly mezi týmy na dolních pozicích nejsou vůbec velké. Může být utkání na Spartě tím, které vás právě vyhecuje k lepším výkonům, když budete hrát proti takovému soupeři?
Proti Spartě se chce vyhecovat každý. Když jsem hrál za Spartu, každý tým chtěl proti nám předvést co nejlepší výkon. Utkání měla parametry play-off, což bylo krásné. Doufám, že se vyhecujeme a odvezeme z Prahy body.

Jaký je tréninkový plán po novém roce?
Už 1. ledna odpoledne jdeme na led, v pondělí máme trénink ráno a další den jedeme na Spartu. Perný program, ale to se dalo očekávat, nikdo asi nebude slavit. Těch utkání v lednu bude hodně.

Kde budete trávit Silvestra?
Budu doma. Já to moc neslavím, nic mi to neříká. Odpočinu si, přijedou známí, třeba kamarád a bývalý spoluhráč Petr Kumstát, kterého jsem dlouho neviděl, a poklábosíme. Probereme práci, jaká je. Nejsem na chození do hospody nebo na rachejtle. Dáme si něco dobrého a dáme si relax.

Bude rok 2023. Věříte, že by vám číslo 23, které nosíte na dresu, mohlo přinést štěstí?
Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Já si hlavně přeji, aby rodina byla zdravá, a to je to nejdůležitější, protože poslední roky byly dány zdravotnímu stavu. To je to jediné, co si přeji, a to ostatní nějak dopadne.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....