Banes Motor České Budějovice
24.11.2022, Adam Černý (TAB)

Motor míří na led Vítkovic, zlomí sérii venkovních proher?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Po osmi dnech se pro českobudějovické hokejisty opět roztáčí extraligový kolotoč. Jihočeši po reprezentační přestávce padli na domácím ledě s Pardubicemi. Chuť si budou chtít spravit v pátek podvečer, kdy je však čeká těžká šichta. Svěřenci Jaroslava Modrého totiž míří na led Vítkovic. Utkání v Ostravar Aréně startuje v 17:30.

O soupeři – HC VÍTKOVICE RIDERA

Vydařený průběh sezony prožívají Vítkovice. Ostravský celek během jedenadvaceti duelů nastřádal na své konto už dvaačtyřicet bodů, což jej řadí na druhou příčku tabulky nejvyšší soutěže. Vítkovice se mohou spolehnout na svoji ofenzivu. Nasázely už totiž sedmdesát branek. Moravskému celku se daří i v posledním období. Z pěti posledních duelů odcházel pouze jednou jako poražený. Bylo tomu toto úterý, kdy Vítkovice padly po nájezdech s lídrem z Pardubic. Před tímto zápasem to však během listopadu odskákali rivalové z Olomouce, Sparty i Třince. Svěřencům trenéra Miloše Holaně to klape hlavně na domácím ledě, kde ztratili body až v právě zmiňovaném utkání s Pardubicemi. Předtím to byla od ostravského celku domácí krasojízda.

Na co se může ostravský celek spolehnout, je jejich brankářská jednička Aleš Stezka. Pětadvacetiletý brankář si drží úspěšnost zákroků přes 92 %, díky čemuž si vysloužil pozvánku do české reprezentace, se kterou absolvoval Karjala Cup. V ofenzivě řádí Dominik Lakatoš. Ten již zapsal na své konto čtyřiadvacet kanadských bodů za třináct branek a jedenáct asistencí, což ho řadí na čelo produktivity celé soutěže. V elitní desítce poté ještě najdeme předsezonní posilu Petera Kriegera s dvaceti body. O dva body méně má lotyšský legionář Roberts Bukarts. A to ještě trenéru Holaňovi chybí největší letní posila Peter Mueller, kterého trápí problémy v dolní části těla. V obraně zatím nasbíral dvouciferný počet bodů pouze Juraj Mikuš, kterému změna angažmá prospěla. Po konci v Pardubicích se totiž zařídil mezi pilíře obrany ostravského celku, což podtrhává jeho čtrnáct nasbíraných bodů. Devět kanadských bodů poté již nasbírala další předsezonní posila američan Willie Raskob.

Sestava Vítkovic z posledního utkání:

Stezka – Raskob, Koch, Mikuš, Gewiese, Stehlík, Kovář, Krenželok – Lakatoš, Chlán, Fridrich – Bernovský, Krieger, Bukarts – Kalus, Lindberg, Dej – Krejsa, Marosz, Lednický.

Z kabiny Motoru

Motoráci se pátečním zápasem opět vrátí do pravidelného extraligového plánu. Po reprezentační pauze totiž Jihočeši odehráli pouze sváteční utkání s Pardubicemi, ve kterém na svého soupeře nestačili, a poté následovala pauza osm dní. Po pátečním klání však čeká českobudějovický celek náročný program. Hned v neděli vyzvou na domácím ledě Liberec a o dva dny později poté Karlovy Vary. Během herní odmlky Jihočechů doznala extraligová tabulka změn. Před Českobudějovické se díky vyhrám v posledním duelech prodral Litvínov i pražská Sparta. Pouze o skóre je poté za nimi poslední Kladno, Českobudějovičtí mají však oproti svým konkurentům v tabulce o jeden zápas k dispozici více. Svěřenci Jaroslava Modrého by rádi pátečním duelem ukončili dlouho sérii venkovních zápasů bez zisku bodů, která čítá už devět utkání. „Poslední zápas s Vítkovicemi jsme prohráli doma na nájezdy. Ale myslím si, že jsme v tom zápase byli velice aktivní a hráli dobrý hokej. Vyzkoušeli jsme si tak, co na ně platí. V úterý sehrály těžký zápas s Pardubicemi. Teď je na nás se připravit a udělat jim to v pátek ještě těžší," vyhlíží duel hlavní trenér Jaroslav Modrý.

Hlavní lodivod českobudějovické střídačky už nebude moci využít služeb Patrika Marcela, který akceptoval nabídku od hradeckého Mountfiledu, kam se přesunul na hostování. "Extraliga je letos hodně vyrovnaná. Je třeba zvládnout šňůru utkání, pak se přesuneme v tabulce zase tam, kam si myslím, že patříme. Už se nám vrací další zranění hráči, myslím, že i to pomůže morálu týmu a jeho sebevědomí,” vysvětluje na závěr Modrý.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň – Štencel (A), Vráblík, Hovorka, Bindulis, Šenkeřík, Marcel, Kachyňa – Dzierkals, Pech (A), Gulaš (C) – Valský, Hanzl, Holec – Čachotský, Toman, Přikryl – Tomeček, Koláček, Karabáček

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....