Banes Motor České Budějovice
21.02.2023, Adam Černý (TAB)

Motor chce body. Vybojuje je ve středu v retro zápase s Libercem?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jde o hodně. Poslední čtyři ligová kola zbývají do konce základní části nejvyšší soutěže. Již ve středu se hokejisté českobudějovického Motoru opět představí na domácím ledě. V Budvar Aréně od 17:30 přivítají Liberec. Vstupenky jsou stále v prodeji zde. Fanoušci se můžou v rámci retro zápasu těšit třeba na speciální dresy, které hráči Motoru obléknou. Zápas bude vysílat O2 TV Sport.

O soupeři - Bílí Tygři Liberec

Tygři nezačali sezonu ideálně, dlouho se pohybovali ve druhé polovině tabulky, což nebyly pozice, kam se s nimi před startem sezony počítalo. Postupně času se však výsledky Severočechů začaly zlepšovat a Liberec začal stoupat tabulkou. Aktuálně svěřenci trenéra Augusty prožívají nejlepší období v sezoně, zvládli pět posledních zápasů. Naposledy to odnesla pražská Sparta, která si ze severu Čech odvezla porážku 1:2. I díky vítězné šňůře se Liberec vyhoupl již na pátou příčku tabulky a stále je tak v boji o elitní čtveřici zajišťující postup přímo do semifinále. Aktuálně mají Severočeši na svém kontě sedmasedmdesát bodů, na čtvrtý Hradec Králové ztrácí čtyři body. Na jih Čech tak Liberečtí přijedou v dobrém rozpoložení.

Co se týče bodové produkce, tak té vévodí předsezonní posila Oscar Flynn, který nastřádal již pětatřicet bodů za dvacet branek a patnáct asistencí. Liberecký šikula si díky svým výkonům pod Ještěděm vysloužil i nominaci Kariho Jalonena na Švédské hokejové hry, kde zasáhl do dvou střetnutí. Liberecká produktivita je na čele velmi vyrovnaná, hned o dva body za Flynnem je poté dvojice Tomáš Filippi a Adam Najman, který ve dvaadvaceti letech prožívá průlomovou sezonu a patří k z nejpozitivnějším překvapením celé soutěže. Výraznou individualitu mají Liberečtí i v obranných řadách, kterým dominuje Lotyš Uvis Janis Balinskis, jenž s jedenatřiceti body vévodí produktivitě obránců. V brankovišti je poté jednoznačnou brankářskou jedničkou, Jihočechům dobře známý, Petr Kváča, který si drží úspěšnost zákroků přes 92,5 % a v Liberci se na něj mohou spolehnout.

Sestava Liberce z posledního utkání:

Kváče (Neužil) – Nedomlel, Balinskis, Melancon, Derner, Kolmann, Ivan, Štibingr – Faško-Rudáš, Filippi, Birner (A) – Flynn, Jelínek (C), Frolík – Rychlovský, Šír (A), Ordoš – Dlouhý, Vlach.

Z kabiny Motoru

Českobudějovičtí půjdou do zápasu pozitivně naladěni. V neděli totiž dokázali zlomit sérii pěti proher, na ledě druhých Vítkovic zvítězili 4:1 a odlepili se ode dna tabulky. „Vzhledem k našemu postavení v tabulce to byl mimořádně důležitý zápas. Odehráli jsme ho velice dobře a podali jsme výborný výkon. Byli jsme zodpovědní, obětaví a disciplinovaní. Výborně nám zachytal Honza Strmeň,” uvedl pro Českobudějovický deník asistent Roman Fousek.

Jedna vlaštovka však jaro nedělá, čehož jsou si Jihočeši vědomi, do konce základní části bude rozhodovat každý nasbíraný bod, a tak právě utkání s Libercem je opět pro svěřence Davida Čermáka velmi důležité. Realizační tým bude pro středeční utkání určitě postrádat dlouhodobě zraněného Lukáše Vopelku. Otazník visí nad Adamem Raškou, který již začal trénovat. Zkouší to už i Petr Šenkeřík, kterého trápí svalové zranění. Statistika vzájemných zápasů v této sezoně zatím hovoří lépe pro Motor. V prvním vzájemném střetnutí sezony se sice radovali Liberečtí po vysoké výhře 6:1, následně však připadly dvě vítězství na stranu Motoru. Jihočeši nejprve uspěli na domácím ledě 4:1, na začátku nového roku se poté radovali z výhry v prodloužení pod Ještědem. Českobudějovičtí budou také spoléhat na svoji domovskou arénu, na svém ledě totiž Motor dokázal nasbírat o jedenadvacet bodů více než na hřištích soupeřů. Ve středu bude potřeba vaše podpora. Doražte do Budvar Arény!

Sestava Motoru z posledního utkání:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Percy, Bindulis, Kachyňa, Hovorka – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Strnad, Přikryl, Tomeček.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....