Banes Motor České Budějovice
16.06.2021, Petra Bicková

Motor byl správnou volbou, říká Jan Štencel

V minulé sezoně se přidal v lednu k týmu Jan Štencel. Opavský rodák začal sezonu ve Vítkovicích, skončil ji na jihu Čech, kde nakonec zůstává a pokračuje i v další sezoně. Jaké má pocity z letní přípravy a jak se mu jeví nový tým? Dozvíte se v rozhovoru.

Vy jste už dohrával loňskou sezonu v Motoru, takže tím po obměně kádru patříte mezi služebně starší hráče. Je to znát, že už to tu trochu znáte?
Samozřejmě, že je to lepší, když člověk už nějakou dobu je v tom prostředí, už zná lidi, zázemí klubu a trošku ví, jak to funguje. Ale přece jen, je to pořád celkem chvilka, ale už jsem si tu zvykl a líbí se mi tady.

Bylo pro vás vyjednávání o smlouvě na novou sezónu s Motorem prioritní nebo jste měl nějaké jiné možnosti?
Něco ve hře bylo, jedná se vždy s více týmy. Ale Motor nabídl dobré podmínky, s kterými jsem souhlasil a po zvážení jsem se rozhodl vybrat Motor a určitě to byla správná volba.

Příprava na novou sezónu probíhá podle vašich představ?
Já myslím, že ano. Letní příprava není pro hokejisty moc oblíbená část sezóny. Každopádně probíhá podle plánu a už jsme za polovinou, takže za chvíli bude konec a začne příjemnější část, a to na ledě. Z mé strany je zatím vše v pořádku a věřím, že budeme dobře připraveni.

Mezi většinou hokejistů je známé, že letní příprava pro ně není ta nejoblíbenější část roku. Vy tedy patříte mezi ně?
Určitě. Práce v letní přípravě není moc příjemná, hodně se běhá a další věci, které nejsou pro hokejisty moc oblíbené. Ale je to povinná součást, co se načerpá v létě, tak se z toho žije přes celou sezonu, takže je to velmi důležité. Je třeba to zvládnout.

Najdete si na letní přípravě něco příjemného?
Letos je příprava zaměřena na herní prvky, je velká soutěživost. Jsou to sporty fotbal, florbal, badminton, to jsou sporty, které mám rád, baví mě a celkem mi i jdou. A když člověk vyhraje, tak ho to i baví. Jsou to věci, které dokážou zpříjemnit letní přípravu a jsem rád, že se používá takový systém.

Ve kterém z těchto sportů vyhráváte?
Celkem se mi daří v badmintonu, i jsem ho párkrát hrával a je to asi jeden z mých nejoblíbenějších sportů na suchu.

K mužstvu už se připojil trenér Modrý, tím je trenérská dvojice kompletní. Liší se nějak příprava od těch, co jste absolvoval v Kometě či Vítkovicích?
Tréninky jsou hodně podobné. Akorát v předchozích klubech letní přípravu vedl kondiční trenér, tady to vedou přímo trenéři. V tom je jediná změna, ale každý má svůj styl trénování, rozdíly sice jsou, každopádně je to hodně podobné s ostatními kluby.

Jak se vám jeví nový tým?
Já si myslím, že to vypadá slušně. Samozřejmě, že se teprve uvidí, jak to bude vypadat na ledě. Tým se dává dohromady, sedá si, je to oťukávající období. Ale jsou tady suproví kluci a je to hezky namícháno, že někteří tu už byli a vypadá to jako dobrá parta, z čehož se následně může udělat dobrý úspěch.

Máte nějaké přání do nové sezóny?
Přál bych si, aby se na tribuny vrátili fanoušci, protože tady jsou parádní. Také bych si přál, aby se nám dařilo.

Jak budete trávit léto? Plánujete nějakou dovolenou nebo už jste něco stihl?
Po sezoně bylo volno, tak jsem to využil k zařizování ohledně bydlení v Budějovicích. Musel jsem řešit přechod z Ostravy sem a jsem rád, že už to konečně klaplo. Teď nás čeká ještě soustředění a pak mě čeká svatba. Takže v té čtrnáctidenní pauze, co nás čeká, se ožením, doufám, to je takový můj hlavní bod, na který se hodně těším. A jestli nám situace dovolí nějakou svatební cestu, to uvidíme.

Prozradil byste detaily ze svatby?
Bude to skromnější svatba. Budou tam přátelé a celá rodina, ale nic honosného. Je to svatba, kterou jsme si s partnerkou přáli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....