Banes Motor České Budějovice
11.05.2023, Michal Špírek

Mikuláš Hovorka má za sebou první extraligovou sezónu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po přestupu ze Slavie prožil v Motoru premiérovou extraligovou sezónu. Vlétl do ní parádně - hned v prvním zápase pokořil třineckého brankáře, v dalším utkání přidal asistenci. Nabytých zkušeností si cení, ale nakonec jednadvacetiletý obránce Mikuláš Hovorka sezónu z osobního hlediska zcela kladně nehodnotí...

Letní příprava týmu Banes Motor je v plném proudu a tréninkové dávky polyká samozřejmě i bek Mikuláš Hovorka. Tým kromě přípravy v posilovně využívá tréninkovou halu v Budvar aréně. Protože ta je aktuálně bez ledové plochy, hrají v hale Čihákovi svěřenci třeba hokejbal nebo je zde připravován specifický kruhový trénink pod vedením kondičního trenéra. "Probíhá druhý týden přípravy od té doby, co s námi začali trenéři. Oproti minulé sezóně se určitě budeme snažit kondičně zlepšit. Na začátku května jsme absolvovali vstupní testy," rekapituluje Hovorka. "Šlo o dva druhy testů. Jeden krátký test Wingate na dynamiku a druhý byl VO2MAX. Příjemný nebyl ani jeden, ale jsou prostě součástí přípravy," usmívá se hokejista. "Teď je na nás hráčích, abychom na všem zapracovali. Máme od trenérů třeba i nějaké stravovací pokyny, co dělat, co nedělat, co jíst, to nejíst." Změnil Hovorka na základě jídelníčku něco konkrétního? "Novinkou pro mě vyloženě nebylo nic, stravu nebo spánek jsem se vždy snažil řešit. Ale něco jsem se na základě toho snažil poupravit. Je teď totiž důležitější víc jíst, protože víc spalujeme a pro nabrání svalové hmoty je důležité jíst pořádně. Žádná radikální změna ale v tomto ohledu pro mě nepřišla."

Mikuláš Hovorka je se 199 centimetry nejvyšším hráčem Motoru. Znamená pro něj jeho výška v letní přípravě nějaké omezení, zvládá všechny cviky? "Na svou výšku nemám špatný rozsah, ale určitě to může být lepší. Letošní příprava v posilovně pod kondičákem celkově dává smysl, ale není to tak, že bych musel dělat nějaké cviky jinak než ostatní. Třeba u dřepů si podkládám paty, ale to dělá většina kluků. Každý si cviky přizpůsobujeme tak, abychom je zvládli provádět v maximálních možných rozsazích a dělat vše technicky správně. To znamená kontrolovaně, žádné těžké váhy, které hráč neutáhne," vyzdvihuje Hovorka, co pokládá při tréninku za důležité.

Mladý obránce odehrál v uplynulé sezóně 39 zápasů, v nichž zaznamenal bilanci 3+3 a posbíral 12 záporných bodů v hodnocení účasti na ledě. "Byly to pro mě v loňské sezóně super zkušenosti. Začátek myslím nebyl vůbec špatný. Na první gól v prvním kole nikdy nezapomenu. Hrál jsem hodně, měl jsem hodně prostoru. Pak jsem se Varech bohužel zranil, měl jsem poraněný břišní sval," poukazuje Hovorka na okamžik, který mu vnímání sezóny velmi ovlivnil. Měsíc totiž marodil a když se vrátil do hry, na ledě už se do konce sezóny nikdy necítil tak, jako v jejím úvodu. "Nemohl jsem při zranění nic dělat a vypadl jsem na měsíc úplně z tréninku. Pak jsem trénoval na ledě jen týden o reprezentační přestávce a šel jsem hned do zápasu. Nestíhal jsem po návratu vůbec kondičně, byl jsem všude o krok později, z toho pak plynuly chyby, čímž jsem týmu vůbec nepomáhal," sype si Hovorka zpětně popel na hlavu.

Řídí se ale heslem, že všechno zlé je pro něco dobré. Navíc, v jednadvaceti letech má velký prostor pro další zlepšování, vždyť v obraně Motoru byl zdaleka nejmladším hráčem. "I tohle jsou pro mě nové zkušenosti. Doufám, že v příští sezóně i tyto špatné zkušenosti zužitkuji k ještě větší pomoci týmu," vyhlíží Hovorka příští hokejový ročník. "Teď se budu snažit co nejvíc makat, nabrat nějaké svaly. Musím začít od jednoduchých věcí. Jsem mladý hráč. Nebudu to v obraně určitě mít jednoduché, ale když dostanu šanci, tak ji budu chtít chytit všemi deseti," uzavírá obránce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....