Banes Motor České Budějovice
02.05.2023, Michal Špírek

Martin Beránek: Cesta z Motoru a zase zpátky

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Martin Beránek se před rokem rozhodl pro změnu. Chtěl si vyzkoušet jiné než budějovické hokejové prostředí. Nakonec během minulé sezóny hrál v Mladé Boleslavi a v Plzni. Teď se dvaadvacetiletý útočník vrací zpět do Motoru.

Vítejte zpět. Co jste si po návratu vyslechl v kabině?

Pár narážek od spoluhráčů samozřejmě proběhlo. Ale ve srandě, všichni chápou, jak je v tomhle hokej občas nevyzpytatelný.

Jaký Martin Beránek po roce hraní jinde přichází do Budějovic?

Já doufám, že zase o něco zkušenější. Posunul jsem se jak v osobním, tak v hokejovém životě. Zkusil jsem si dva nové kluby, tři nové trenéry, takže to beru tak, že jsem si něco prošel, zjistil, jak to chodí a mohu to třeba srovnat zase zpět s Budějcema. Doufám, že mi tato roční zkušenost jenom prospěla.

Zmiňujete, že vás loni vedli tři hlavní trenéři. A k jednomu z nich se teď vracíte. Co tomu říkáte?

Já jsem za to rád. S panem Čihákem jsem byl půl sezóny, vím, co od něho mám čekat, jak s ním mám komunikovat. Budu dělat, co po mně bude chtít a doufám, že jeho vize naplním.

Po odchodu z Budějovic jste zmiňoval důvody, proč jste se rozhodl pro změnu. Jeden z nich byl, cituji, vyhrát se a mít více prostoru na ledě. Jak jste po této stránce spokojen?

V Bolce to nebylo v úvodu po téhle stránce úplně ideální. Bylo nás tam hodně dobrých útočníků, vlastně patnáct. Pak už to bylo lepší, řeknu, že tak od listopadu jsem prostor dostával. Ale když jsem hrál i v prvních dvou lajnách, tak se vyměnil celý realizační tým, manažer, trenéři a zase jsem tolik nehrál. Ale po mém vytrejdování do Plzně to bylo úplně parádní. Na to budu vzpomínat fakt hodně rád. Sice se nám v základní části s Plzní tolik nedařilo, ale play-off, zápasy s Libercem, bylo parádní. A zase to pro mě byl krok směrem kupředu.

Také jste loni zmínil, že jste se chtěl trochu osamostatnit. V Českých Budějovicích jste bydlel u rodičů, tak jak vám tedy šlo bydlení na vlastní pěst?

Ale jo, docela jo. Naučil jsem se trochu vařit, uklízet po sobě (úsměv), takové ty základní věci. Myslím, že tenhle účel to splnilo.

Jak se seběhlo, že jste se rozhodl pro návrat?

V Bolce jsem zůstávat nechtěl, bylo mi řečeno, že se se mnou tak úplně nepočítá. Dostal jsem nabídku z Plzně, ale rozhodl jsem se pro Motor. Chtěl jsem zase zažít místní atmosféru, těch důvodů, proč jsem zvolil návrat, bylo více. Třeba i tým, který se tu skládá.

Plzeňský Martin Straka o vás ale skutečně hodně stál, vyjádřil se o vás pochvalně i do médií. Na druhou stranu, ve svém vyjádření rovnou řekl, kromě toho, že jste pracovitý a necháte na ledě vše, že jste hráč do třetí, čtvrté lajny. Moje otázka zní - chcete tohle vlastně slyšet?

Každý má v týmu svou roli. Jestli po mně bude chtít trenér, abych hrál ve třetí, čtvrté lajně a myslí si, že jsem na takovou pozici dobrý, tak je to pořád lepší, než být brán jako hráč do prvních dvou formací a pak nehrát. Já vím, že asi nikdy úplně střelec typu Růžičky a podobní nebudu, ale budu si dělat tu svoji černou práci, třeba jako to teď hrál Daniel Voženílek. A je vidět, že pak se i ty góly dostaví. Myslím si tak, že to vůbec není nic špatného, já budu samozřejmě dělat vše pro, abych se dostal i do prvních útoků, ale jinak jsem za ta slova chvály od pana Straky moc rád.

Znamená to, že třeba už ani tolik nekoukáte na svoje body? Loni jste jich posbíral méně, než v poslední sezóně v Motoru.

Takhle se to říct nedá. Vždycky budu chtít dávat góly, mít body, být platným hráčem. Když mě dají na oslabení, budu ho hrát. Kdyby se poštěstilo a dostal jsem třeba i příležitost na přesilovce, budu se chtít osvědčit tam. Každou roli, co dostanu, se budu snažit dělat co nejlépe.

Co z Motoru vám za ten rok nejvíce chybělo?

Asi fanoušci, v Bolce nechodilo tolik lidí, ani ten zimák samotný nepatří k nejnovějším. Těším se na kabinu, na kluky, na kustody. Na spolupráci s trenérem. A těším se na kamarády, že budu zase doma.

Z Boleslavi se nakonec vrátil celý ten v uvozovkách budějovický trojlístek - vy, Pavel Pýcha, David Štich.

Je hezké, že se to takhle povedlo a přišli jsme všichni takhle najednou. Doufám, že nám to všem třem sedne a budeme platnými pro náš tým a že uděláme v sezóně úspěch.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....