Banes Motor České Budějovice
dnes, Josef Hnidzik

Jihočeši touží v Liberci vybojovat první venkovní body

Českobudějovičtí hokejisté v pátek zvládli důležitý souboj proti Plzni. Západočeši sice rychle vedli, Motor ale dvěma přesilovkovými trefami duel otočil a zapsal si tři body. Souboj s tabulkovým sousedem čeká Jihočechy i tentokrát, už v neděli 20. října se Budějovičtí představí na půdě dvanáctého Liberce. Duel na severu Čech začíná již v 16.00. Zápas v přímém přenosu vysílá stanice 02TV Sport.

Banes Motor ČB

Hokejisté Českých Budějovic chtěli co nejdříve zapomenout na chmurné období vyvrcholené nepovedeným představením v Hradci Králové. Trenér Ladislav Čihák pro zápas s Plzní opět zamíchal sestavou. V brance dostal tentokrát od začátku šanci Jan Strmeň. A byl to právě gólman domácích, který jako první lovil puk ze své sítě. Ke kotouči se před brankou dostal Ondřej Matýs a jihočeského strážce svatyně překonal bekhendem k levé tyčce. V souboji tabulkově nejhorších týmů si Jihočeši dokázali pomoci přesilovými hrami. Po uplynutí poloviny základní hrací doby se ze svého oblíbeného místa do puku při dvojnásobné přesilovce opřel Milan Gulaš a vyrovnal. Stav na stranu Motoru pak strhnul pět minut před koncem třetí třetiny po krásné souhře v početní převaze Will Reilly, jenž vstřelil svůj premiérový soutěžní gól v dresu Jihočechů. „...Snahu hráčům nelze upřít, ale je vidět, že je to bez lehkosti a křečovité. Ve druhé třetině jsme měli štěstí, soupeř měl nějaká přečíslení. Pomohli jsme si v přesilovkách. Za tři body jsme strašně rádi,“ hodnotil páteční bitvu na pozápasové tiskové konferenci asistent hlavního kouče Jiří Hanzlík. Nyní čeká českobudějovické hokejisty bitva v Liberci, který taktéž neprožívá ideální strat sezóny a je jen o skóre lepší než jihočeský soubor. „Čekám jen boj, boj, boj. O tom to teď bude,“ mluvil o nedělním souboji v rozhovoru pro klubový web 24letý útočník Jáchym Kondelík (více ZDE).

Jihočeši loni s Libercem sehráli čtyři vzájemné souboje, pouze z jednoho však hráči s M na hrudi odcházeli opojeni vítězstvím. Stalo se tak ve 21. kole, kdy Čihákova družina v Home Credit aréně vsítila hned pět branek a slavila triumf 5:2. Druhý zápas na severu ale Budějovice nezvládly a podlehly Tygrům 4:1. Úspěšní nebyli hokejisté z největšího města jižních Čech ani v domácím prostředí, kde svému soupeři nestačili ani v jednom ze dvou klání. Zejména to z úvodu kalendářního roku si českobudějovičtí příznivci dobře pamatují, Motor doma Tygrům podlehl vysoko 1:8, když čestný úspěch zaznamenal několik minut před koncem jediný střelec Jihočechů Dominik Simon. Budějovičtí tak mají svému nedělnímu protivníkovi co vracet.

Sestava Motoru v zápase s Plzní:

Strmeň – Štencel, Vráblík, Doudera, Kachyňa, Pýcha, Reilly, Cibulka – Kovařčík, Kondelík, Gulaš – Olesen, Pech, Kašlík – M. Beránek, Toman, Valský – Přikryl, Koláček, Adam Kubík.

Bílí Tygři Liberec

Tým z Podještědí v posledních třech ročnících nepřešel přes čtvrtfinálovou bránu. V uplynulé sezóně v nejkratším možném termínu podlehl pražské Spartě, nicméně na severu Čech se bude určitě vzpomínat na předkolo play - off proti Olomouci. Svěřenci Filipa Pešána nezvládli úvodní domácí dvojzápas a na Hanou cestovali s "nožem na krku." V bouřlivém olomouckém prostředí ale Tygři dokázali srovnat krok a v domovské aréně dokonali působivý obrat. Pohybovat se v horní polovině tabulky budou chtít v Liberci i letos, před sezónou se však musel trenérský štáb vyrovnat s řadou citelných odchodů. Michal Birner ukončil kariéru, kádr Severočechů opustil i obránce Ronald Knot, který zamířil do finských Helsinek. V ofenzivních řadách modrobílého celku již nepůsobí Jayce Hawryluk, Jan Šír, ale také Adam Najman. 23letý útočník nyní zkouší angažmá v Ilvesu Tampere, ze severu Čech na sever kontinentu si s sebou odnesl i loňských 45 kanadských bodů. Radost ale musí mít trenér Pešán z pokračování Tomáše Filippiho, jenž loni ovládl bodování celé extraligy, když zaznamenal 25 branek a dalších 37 gólů svým spoluhráčům připravil. V kádru Severočechů zůstal i další produktivní forward Oscar Flynn. Útočné řady pak posílil Adam Musil, důrazný útočník do Liberce přišel z pardubického Dynama. Brankoviště Tygrů nově hájí navrátilec Petr Kváča. Rodák z Brandýsa nad Labem se pod Ještěd vrátil po ročním nepovedeném působení ve švédském Rögle. Největší posilu nicméně představuje bek Radim Šimek, který do Liberce zamířil po mnohaletém účinkování v zámoří.

Tygři se v zápase s Českými Budějovicemi představí fanouškům po téměř třech týdnech. Naposledy v domácí aréně nastoupili první říjnový den, kdy zdolali karlovarskou Energii 4:2. Právě vítězství nad Západočechy bylo zatím jediným, kterého na svém stadionu Liberečtí dosáhli. Předtím v Home Credit aréně postupně nestačili na Vítkovice, Litvínov, Plzeň a Kladno. Bitva proti Motoru navíc následuje po těžkém venkovním tripu. Po podlehnutí Třinci (6:3) vyválčil Pešánův výběr cenné dva body za těsné prohry v Pardubicích (2:1 sn.) a na Spartě (3:2 pp.). Náročný program Severočeši zakončili v pátek v nedaleké Mladé Boleslavi. Z utkání s přívlastkem "derby" odcházeli opět smutní. Liberečtí ve městě automobilů prohrávali v polovině střetnutí už 4:1. Modrobílí zásluhou bývalého boleslavského hokejisty Róberta Lantošiho a Adama Musila snížili na rozdíl jediné branky, comeback ve skóre už však nedovršili a připsali si tak čtvrtou prohru v řadě.

Realizační tým Liberce v úvodu ročníku trápí zranění klíčových mužů sestavy. Do utkání v Mladé Boleslavi už sice zasáhli obránce Vojtěch Budík s útočníkem Michalem Bulířem, na listině dlouhodobě zraněných však zůstává největší letní přestupová akvizice v podobě Radima Šimka. 32letý bek zasáhl pouze do úvodního zápasu soutěže na ledě brněnské Komety. V útočných řadách pak Filip Pešán postrádá agilního Tomáše Filippiho. Liberecká hvězda nedohrála souboj na ledě Pardubic po zásahu pukem. I v případě klíčového ofenzivního hráče se jedná o mnohatýdenní absenci. Produktivitu Tygrů tak v první čtvrtině soutěže táhne zejména nová tvář kádru Adam Musil, který v Mladé Boleslavi zaokrouhlil součet svých kanadských bodů na deset (4+6). Jen o bod méně má Slovák Martin Faško - Rudáš. Jedničkou v libereckém brankovišti je po návratu do tuzemska Petr Kváča. Bývalý brankář Budějovic se může v dosavadním průběhu ročníku pyšnit slušnou formou, když dokázal zlikvidovat hned 92,33 % pokusů ze soupeřových hokejek.

Sestava Liberce v zápase v Mladé Boleslavi:

Kváča (31. Král) – Ivan, Budík, Aubrecht, Melancon, Derner (A), Galvas, Krutil, Petrovický – Zachar, A. Musil, Kelly Klíma – Flynn, Bulíř (A), Lantoši – Ryšavý, Faško-Rudáš, Thomas – Petrovský, Vlach (C), Jansa.

Vzájemné zápasy v loňské sezóně:

Banes Motor ČB - Bílí Tygři Liberec 3:4 pp.

Bílí Tygři Liberec - Banes Motor ČB 2:5

Bílí Tygři Liberec - Banes Motor ČB 4:1

Banes Motor ČB - Bílí Tygři Liberec 1:8


Sociální sítě

Motor se opět představil na domácím ledě. Tentokrát hostil plzeňskou Škodovku, která měla před zápasem stejný počet bodů. Motor...

Lukáš Pech se před kamerou klubové televize rozpovídal o úspěšné akci s Milanem Gulašem, důležitosti přesilových her či situaci...

×
×
Odehrané v 12:15 | U17
Motor České Budějovice
Rytíři Kladno
×
×
Odehrané v 16:00 | U20
Motor České Budějovice
PSG Berani Zlín