Banes Motor České Budějovice
28.12.2023, Michal Špírek

Jak probíhala příprava chorea s obří ručně malovanou plachtou?

K deseti letům od znovuzrození Motoru, symbolicky na zápas s Hradcem Králové, si fanoušci připravili překrásné celostadionové choreo. Tomu vévodila ručně malovaná plachta o rozměrech 45,5 x 20 metrů, tedy prozatím vůbec ta největší, která se kdy na českobudějovickém zimním stadionu nad hlavami fanoušků objevila. Zbylé sedačky zaplnily fólie a vlaječky v klubových barvách. Jak probíhá příprava takového chorea? Na otázky odpovídal fanoušek Petr z fanouškovské skupiny Motoráci, která stojí za choreo prezentacemi v Budvar aréně.

Za každým choreem, které si fanoušci ve vlastní režii připravují, stojí nejprve nápad. "Konkrétně tento vznikl tak, že jsme se před začátkem sezóny sešli a řekli si, že těch deset let od znovuzrození klubu chceme oslavit," vzpomíná fanoušek Petr ze skupiny Motoráci. "Inspirace jsou různé, snažíme se to dělat tak, aby vše bylo pokud možno originální a ne jenom odněkud převzato. Ale samozřejmě internet je všeho plný. No a v neposlední řadě už máme nějaké zkušenosti, takže víme, co by mělo být proveditelné," vysvětluje Petr okolnosti vzniku podoby chorea.

Výslednou podobu chorea je třeba pořádně promyslet a přizpůsobit jej podmínkám a rozměrům Budvar arény. "Návrh samotný vznikal v počítači jednoho z nás, který se v tom vyzná, ale podílelo se na něm více lidí. Každý měl nějaký nápad, a tak se to nějak dávalo dohromady, několik hodin a večerů," říká Petr s tím, že výslednou podobu získal návrh už několik týdnů před realizací.

A pak přichází další náročná část - příprava samotného chorea. K tomu je zapotřebí hodně pomůcek, vybavení, prostoru a v neposlední řadě tvůrců z řad fanoušků, kteří přípravě věnují svůj volný čas a um. "Konkrétně na tomhle choreu se podílelo více či méně až dvacet lidí, včetně roznosu fólií a příprav na stadionu před zápasem," spočítal jeden z členů fanouškovské skupiny Motoráci. Vše spolklo kolem padesáti hodin čistého času.

Dominantou chorea byla obří plachta znázorňujícího fanouška s nápisy "MOTORÁCI" a "Nás nezničili, my tu pořád jsme". Jak vznikala? "Dělala se celkem na tři samostatné menší plachty, které se pak slepily k sobě a vytvořily jednu velkou," vysvětluje Petr. "Získat potřebné zázemí k realizaci takhle velkého chorea je složitější, jednak pronájmy nejsou úplně nejlevnější a jednak obsazenost tělocvičen je taky dost plná, takže na toto choreo se využily celkem čtyři prostory. Na závěr jsme si museli na hodinu pronajmout českobudějovickou sportovku, aby se plachta dobře smotala a hlavně, aby bylo vůbec kde ji smotat, protože to bylo fakt velké."

Pak už je zapotřebí připravený materiál bezpečně dopravit na stadion. "To už je celkem pohoda, provádíme to většinou v dodávkách nebo autech, ale zrovna v tomhle případě a vzhledem k tomu, že finále přípravy bylo ve sportovce, tak zamotanou a připravenou plachtu jsme nesli přes park až do zimáku asi ve dvanácti lidech," usmívá se Petr z Motoráků. A samozřejmě, úplně posledním krokem je příprava jednotlivých částí chorea na určená místa v Budvar aréně. To zabralo skupině fandů přibližně čtyři hodiny, nejvíce z toho roznos fólií na jednotlivé sedačky.

Zatímco diváci při příchodu na stadion už tak našli vše pečlivě nachystané, pro tvůrce chorea přichází napjaté chvíle očekávání, jestli se vše povede tak, jak si to vymysleli. Zda se plachta správně, kompletně a rovně rozvine, jestli se vše správně načasuje, jestli se všichni fandové zapojí, aby byl efekt chorea co největší. "Nervózní jsme byli tentokrát opravdu hodně, přece jenom to byla největší plachta, co u nás kdy byla, a muselo se vyřešit hodně problémů. Nikdo netušil, jak to půjde, ale výsledek překvapil asi nás všechny a byla to paráda. I díky lidem, kteří na céčkách spolupracovali na jedničku," pochvaluje si jeden z hlavních tvůrců chorea.

Motoráci mají v zásobě další nápady na další prezentace, rádi by si něco připravili ještě v průběhu této sezóny. Překonat takhle velkou plachtu ovšem bude v budoucnu oříšek. "Ale překonat jde všechno," pomrkává Petr.

Co se týče finanční náročnosti, předmětná prezentace včetně pozápasové pyroshow v sousedství Budvar arény vyšla fanoušky na 45 000 korun. "Finance získáváme ze sbírek, které se pořádají jednou za čas, na té minulé se vybrala krásná částka, která toto choreo pokryla. Ale máme i transparentní účet, na který muže každý přispět libovolnou částkou, a v neposlední řadě také vybíráme i nějaké peníze mezi sebou," říká Petr z fanouškovské skupiny Motoráci. Pokud se vám choreo k deseti letům od znovuzrození Motoru líbilo a chcete tvůrcům přispět k realizaci jejich dalších nápadů, máte tak šanci se se svým finančním příspěvkem zapojit.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....