Banes Motor České Budějovice
25.03.2023, Michal Špírek

Fanoušci měli jasno - hráčem sezóny zvolili Lukáše Pecha!

Fanoušci Motoru jako po každé sezóně vybírali v anketě na webových stránkách klubu nejlepšího hráče uplynulého ročníku. Zapojilo se bezmála osm stovek příznivců a nejvíce hlasů (49 procent) posbíral s velkým náskokem Lukáš Pech! Druhý skončil Milan Gulaš (23 %) a třetí největší počet hlasů (19 %) byl přidělen Romanu Vráblíkovi.

HRÁČ SEZÓNY 2022/2023 - LUKÁŠ PECH

ZČ: 49 zápasů, 46 bodů (8+38), +/-: - 4, 48 trestných minut

Centr Lukáš Pech nakonec i kvůli onemocnění přišel o možnost v závěru základní části zabojovat o pozici nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy. Nakonec skončil s 46 body na osmé příčce. Ale titul nejlepšího asistenta už mu nikdo nevzal. Pech přihrál celkem na 38 branek, nejlepším nahrávačem extraligy se mu v devětatřiceti letech povedlo stát vůbec poprvé v jeho bohaté kariéře! Sedmkrát byl vyhlášen hráčem zápasu. V hlasování fanoušků obhájil prvenství z minulé sezóny!

Je to pro mě velká čest, děkuje Pech fanouškům

"Fanouškům moc děkuji, že mě ocenili. Je to pro mě velká čest, že jsem se stal nejlepším hráčem sezóny. I když ta sezóna pro nás vůbec nedopadla dobře. Je to taková malá náplast, ale sezóna se mi jinak hodnotí špatně," vzkazuje Lukáš Pech příznivcům Motoru.

Své prvenství mezi asistenty v základní části nepřeceňuje. "Tohle nějak extra neprožívám, za to asi nijak speciálně oceněn nebudu. Ale jo, je to hezký pocit, dát spoluhráčům hodně nahrávek, jsem za ten titul nejlepšího asistenta rád, ale určitě bych ho vyměnil za týmový úspěch v podobě postupu do play-off," lituje Pech toho, že s Motorem mu skončila sezóna už po základní části. "Měl jsem hodně nahrávek, ale zase méně gólů. Tolik jsem se netlačil do střelby, snažil jsem se víc nahrávat. Trochu si vyčítám, že kolikrát jsem třeba měl možnost vystřelit a já nahrával na spoluhráče," ohlíží se hokejista. A co za úbytkem gólů z loňských 22 a snížení úspěšnosti střelby podle něj může být? "Bylo tam loni i hodně dorážek. Když si stoupli na brankovišti Jirka Ondráček, Daniel Voženílek nebo Jirka Novotný, tak ani neuhnuli a stáhli k sobě obránce. Když pak létaly od modré střely od Guliho, tak se puky dostávaly ke mně na dorážky," vysvětluje zvolený hráč sezóny.

Při pohledu na své individuální statistiky ho mrzí ještě jeden údaj. "Pro mě je negativní výsledek i mínus čtyři v hodnocení plus mínus. Zakládám si na tom, že byste se měl při střídání snažit hlavně nedostat gól. Mínus čtyři sice není tolik, navíc několik gólů jsme dostali při hře bez brankáře do prázdné, ale většinou jsem byl v kariéře plusový," hodnotí Pech.

Po konci sezóny byl Lukáš Pech hostem podcastu Bomby k tyči nebo pořadu Příklep. V něm se vyjádřil i k oznámenému prodloužení smlouvy v Motoru až do roku 2025. "Jsem rád, že za mnou z klubu přišli sami. Je to ocenění mé práce, že mi ještě věří, i když už je mi tolik," usmíval se. Zavzpomínal i na bitvu s Kladnem, do které nastoupil, ačkoliv zdaleka nebyl fyzicky v pohodě. "Bylo to hrozné. Marodil jsem deset dní, nehrál jsem předtím dva zápasy, celou dobu jsem měl teploty, nedal jsem ani ranní rozbruslení. Byl to nás stres, i když jsme věřili, že zápas zvládneme. Dal jsem si za úkol uhlídat první kladenskou lajnu, ani jsem se nijak netlačil dopředu," přibližuje sledovaný duel Pech.

Nyní bude hrát pod novou trenérskou dvojicí Čihák - Hanzlík. S Jiřím Hanzlíkem má společné zážitky, když byli součástí týmu Karlových Varů při zisku titulu. "S Hanzelkou jsem se potkal na tři roky ve Varech. Výbornej chlap, super kluk do kabiny, přímej. A byl to výborný obránce, pak to ještě několik let dokazoval v Plzni," vzpomínal v Příklepu českobudějovický nejproduktivnější hráč. Pech by byl rád, kdyby mohl v letní přípravě trénovat převážně individuálně. "Už jsem tak trénoval poslední dva roky. Mám pás a hodinky, takže pro mě není problém trenérům kdykoliv poslat své hodnoty, které si mohou zanalyzovat, když by se jim něco nelíbilo, můžou zavolat a říct: "Přijeď, budeš trénovat tady," říká na prahu dlouhé pauzy od mistrovských zápasů Lukáš Pech.

Anketa Hráč sezóny Motoru

V posezónní anketě fanoušci Motoru už tradičně vybírají nejlepšího hráče sezóny. Kromě zisku ceny je jméno vítěze umístěno na Tabuli cti českobudějovického hokeje před Budvar arénou.

Předchozí vítězové:
2013/2014: David Kuchejda
2014/2015: Tomáš Nouza
2015/2016: Jakub Suchánek
2016/2017: Petr Kváča
2017/2018: Petr Kváča
2018/2019: Václav Karabáček
2019/2020: Pavel Pýcha
2020/2021: René Vydarený
2021/2022: Lukáš Pech

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....