Banes Motor České Budějovice
08.12.2022, Roman Kokoš

Extraliga vstupuje do druhé poloviny. Motor zakončí šňůru prosincových výjezdů v Třinci

V pátek má extraliga na programu 27. kolo, kterým vstupuje do svojí druhé poloviny. Motor v něm vyráží na nejdelší výjezd do Třince, tedy do míst, kde v září výhrou 2:0 výborně vstoupil do letošní sezóny. Úvodní buly zápasu ve Werk Aréně je naplánováno na 17 hodin.

Budějovice se s Oceláři v extralize utkávájí již 20 sezón. Ve vzájemných zápasech s Třincem mají Jihočeši historicky pozitivní bilanci (39V - 6VP - 5R - 3PP - 25P) při skóre 247:219. Pokud budeme počítat pouze venkovní bilanci, i ta je velmi slušná (14V - 2VP - 2R - 3PP - 18P) a skóre 113:132. Od návratu do extraligy však Motor vyhrál v Třinci z pěti případů pouze jednou a to v již zmíněném posledním zápase na úplném začátku letošní sezóny poměrem 2:0. Tým je však před zápasem jistě povzbuzen skutečností, že letos s Třincem ještě neprohrál.

Z kabiny Motoru

Budějovičtí hokejisté se v posledních zápasech potýkají s nedostatkem obránců. Při absenci Šenkeříka, Bindulise a Percyho si v posledním zápase s Plzní odbyl svoji extraligou premiéru Matouš Hail. Petr Šenkeřík by ale měl v Třinci již naskočit.

Motor se potýká s efektivitou svých střel. Po odehrané první polovině soutěže je efektivita jeho střelby na 8,2 %. V minulém zápase přestřílel Plzeň 42:34, ujala se pouze střela Martina Hanzla z velmi výhodné pozice, která snižovala na 1:2.

Sestava Motoru ze zápasu proti Plzni:

Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Plášil, Hovorka, Gazda, Hail – Čachotský, M. Toman, Přikryl – Strnad, Hanzl, Gulaš (C) – Dzierkals, Pech (A), Valský – Tomeček, Vopelka, Karabáček

O soupeři - HC OCELÁŘI TŘINEC

Také Oceláři se potýkají s absencí svých klíčových hráčů. V posledních době nenastupuje člen druhé formace Andrej Nestrašil. Jeho místo vedle slovenských spoluhráčů Hudáčka s Daněm zaujal Daniel Kurovský. Třinci nadále chybí kapitán Petr Vrána, který letos ještě nezasáhnul do hry. Nespornou výhodu však Třinci dává možnost v sestavě využít hráče z partnerského Frýdku-Místku. V posledních zápasech jsou jimi Lyszczarczyk, Svačina a mladý Oskar Haas, v minulé sezóně oblékající dres českobudějovické juniorky.

Další exbudějovický hráč, Daniel Voženílek si za svoje výkony vysloužil pozvánku do reprezentačního týmu pro Švýcarské hokejové hry, které se budou konat v příštím týdnu ve Fribourgu. Vedle Voženílka dále z Třince za reprezentací odcestují Slováci Marinčin, Daňo, Hrehorčák a Roman.

Lídrem produktivity v týmu je s bilancí 12+15 zkušený kapitán Martin Růžička, jenž se v celkovém bodování extraligy nachází na druhém místě. Růžičkovi (510) chybí už jenom tři body, aby překonal Richarda Krále (513) v počtu nasbíraných kanadských bodů za Třinec v základní části. V tomto případě se jedná o jeden z mála ukazatelů, ve kterém křídlo elitní třinecké formace nedrží historické prvenství svého klubu.

Krátkým pohledem na týmové statistiky uveďme, že Oceláři mají zatím na svém kontě 24 gólů vstřelených v přesilovkách. Jedná se o nejvyšší číslo v celé soutěži. Úřadující mistr zároveň drží vysoký podíl využitých přesilovek, když využil 31,17 % početních výhod a to ho i v této statistice řadí na první příčku v rámci extraligy.

Po rozpačitém vstupu do ročníku 2022/23 došlo na straně Třince ke zlepšení výsledků, z čehož plyne i aktuální pátá příčka v tabulce. Svěřenci koučů Motáka a Országha si především v posledních domácích zápasech vylepšili bilanci a vyjma prohry s Olomoucí si z těchto zápasů pokaždé připsali tři body.

Sestava Třince z posledního utkání:

Mazanec (Kacetl) – M. Doudera (A), Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Zahradníček, Jaroměřský – M. Růžička (C), Voženílek, Daňo – Kurovský, Hudáček, Buček – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Hrňa, Haas, Svačina – Lyszczarczyk

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....