Banes Motor České Budějovice
28.08.2024, Tomáš David

Energie AG Motor Cup začíná! Motor ve čtvrtek vyzve Oulu

Motor se vrátil z úspěšného Lehner Cupu ve Švýcarsku, kde mu v silné konkurenci jen těsně uniklo první místo, aby odehrál v rámci přípravy další turnaj v podobě Energie AG Motor Cup. Prvním soupeřem Jihočechů se na ledě Budvar arény stane finský Kärpät Oulu. Utkání začíná ve čtvrtek 29. srpna od 17:30. Vstupenky na celý turnaj jsou stále k dispozici online ZDE, popřípadě je bude možné zakoupit na pokladně od 15 hodin v den zápasu. Na turnaj nebudou v prodeji vstupenky na jednotlivá utkání, k dispozici je balíček, v rámci kterého za 200 Kč můžete navštívit jak oba zápasy Motoru (s Eisbärenem Berlín se utká v sobotu od 17:00), tak střetnutí německého mistra s Kärpätem (pátek od 17:30). Nezapomeňte, že můžete vydražit dresy z přípravy pro dětský fond UNICEF!

Energie AG Motor Cup

Motor Cup se vrací na scénu po pětileté pauze, tentokrát pod názvem Energie AG Motor Tour. V roce 2019 si trofej s vyobrazením siluety Černé věže odvezl Amur Chabarovsk, letos na jih Čech zavítají finský Kärpät Oulu a německý mistr Eisbären Berlín. Turnaj otevře duel Motoru s Oulu, páteční podvečer bude patřit měření sil mezi zahraničními celky a souboj o pohár zakončí Motor proti Berlínu. Všechna utkání se odehrají v Budvar aréně.

Banes Motor

Motor účastí na turnaji vstoupí do druhé poloviny programu svých přípravných zápasů. V dosavadním průběhu ho v základní hrací době dokázala přetlačit pouze Sparta Praha, která díky povedené třetí třetině vyhrála v Milevsku 3:0. Motor si o několik dní dříve poradil na domácí půdě se Slovanem Bratislava (2:1) a na konci minulého týdne si připsal cenné body ve švýcarském Sursee. Nejdříve se totiž svěřencům kouče Ladislava Čiháka podařilo přetlačit tradiční celek HC Davos v poměru 2:1 a proti dalšímu silnému soupeři EV Zug padl až v prodloužení. Právě nastavení proti Zugu se ukázalo pro výsledek turnaje jako klíčové, jelikož se jednalo o rozhodující bod v rámci boje o konečnou první příčku.


V zemi helvétského kříže se blýskl především útočník Matěj Toman (1+2), který českobudějovický celek bodově táhl. Jeho rozhovor pro klubový web si můžete přečíst zde. Svůj první bod si v barvách Motoru připsala letní posila Matej Kašlík (0+1) a mezi střelce se zapsali i Pavel Pýcha (1+0), Josef Koláček (1+0) a Jakub Valský (1+0).


Sestava Motoru z posledního zápasu: Klouček – Štencel, Reilly, Doudera, Kachyňa, Pýcha, Kubíček, Bukač – Kovařčík, Kondelík, Gulaš (C) – Ordoš, Přikryl, Kubík – Olesen, Koláček, Kašlík – Beránek, Toman, Valský – Chlubna.

O soupeři – HC Kärpät Oulu

Kärpät patří mezi tradiční kluby finské Liigy. V 90. letech zažil těžké období, kdy dokonce kvůli finančním potížím spadl do nižší soutěže, dokázal se ale rychle vrátit mezi elitu, kde se úspěšně drží dodnes. Poslední triumf přišel pro Oulu před šesti lety, tým je ale legitimním uchazečem o titul v každém ligovém ročníku. To dokazuje i čtvrté místo po základní části v poslední sezóně a vyřazení až v semifinále, ve kterém se Kärpät musel sklonit před silou Lahti Pelicans.


Svou kvalitu ukázalo Oulu i v Českých Budějovicích, kde se představilo téměř před rokem a dokázalo si s Motorem hravě poradit v poměru 4:1. Poslední výhru si jihočeský celek připsal proti Kärpätu před dlouhými 13 lety. Bude se tentokrát radovat znovu?


Pikantní bude zápas z osobního hlediska pro letní akvizici Ondřeje Kovařčíka. Ten totiž nejenom strávil poslední dva ročníky právě ve finské lize, takže Oulu velmi dobře zná, ale také se po řadě let společného působení v Třinci a Jukuritu postaví jako soupeř proti svému bratru Michalovi. V kádru Kärpatu je rovněž obránce Martin Jandus, který v minulosti nastupoval i v českobudějovickém dresu. Mezi hvězdy finského soupeře se řadí produktivní útočník Teemu Turunen nebo bývalý kapitán finské reprezentace, devětatřicetiletý Marko Anttila (203 cm, 104 kg). Hvězdou obranných řad Kärpätu je Miika Koivisto.


Pozvánku na zápas s Berlínem přineseme v samostatném článku, ale vězte, že v jeho dresu se můžete těšit například na Zacha Boychuka, čtrnáctku draftu NHL z roku 2008, nebo velmi produktivního německého reprezentanta Lea Pföderla. I páteční vzájemné střetnutí Eisbärenu s Kärpätem tak slibuje velmi zajímavou podívanou!

Sociální sítě

Dnes hrajeme ! | Turnaj zakončíme utkáním proti německému mistrovi Eisbärenu Berlín ??! Začínáme v 17:00??.

Na úvod turnaje došlo také k čestnému vhazování, kterého se ujala paní primátorka města Dagmar Škodová Parmová spolu s výkonnou...

A v sobotu znovu na hokej! Od pěti hodin změříme síly s německým mistrem Eisbären Berlin.

×
×
Dnes v 13:00 | U20
HC Škoda Plzeň
Motor České Budějovice