Banes Motor České Budějovice
30.10.2021, Pavel Mádl, foto: Daniel Klement

Doufám, že dostanu více prostoru než v Brně, přeje si nová posila Motoru Tomáš Šoustal

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Ve čtvrtek přesun z Brna na jih Čech a v pátek rovnou do boje. Nová posila českobudějovického Motoru Tomáš Šoustal přišla do Českých Budějovic vypomoci z brněnské Komety a jeho hostování potrvá do konce roku. V utkání se mu moc prostoru nedostalo, i tak ale svoji premiéru hodnotí pozitivně. Motor na ledě Olomouce, kterou táhne hvězda David Krejčí, zvítězil po velmi dobrém výkonu 5:2.

Tomáši, máte za sebou první zápas v Motoru. Jak ho hodnotíte?
Jenom pozitivně. Vyhráli jsme za tři body, a to ještě v Olomouci, kde jsem vyrůstal, takže výhru beru všemi deseti.

K týmu jste se připojil poměrně rychle. Zažil jste někdy ve své kariéře takový nástup, kdy jste s týmem ani netrénoval a šel ihned do zápasu?
Kdysi jsem zažil jeden trejd v Kanadě, což bylo trochu jiné než tady. Tam jsem musel přelétávat a měl jsem jen den na rozkoukání, ale jestli je to den nebo dva, to už je jedno. Ve čtvrtek jsem byl v Brně. Volal jsem si s trenéry, že se potkáme v Olomouci, něco si k tomu řekneme a půjdu hned do zápasu.

Jak se zrodilo vaše hostování na jihu Čech a co si od něj slibujete?
To se ptáte špatného člověka, to nebylo z mé hlavy. (úsměv) Co si od toho slibuju? Doufám, že budu hrát více, protože si myslím, že mé výkony v 1. lize jsou zatím nadstandardní a myslím, že ten, kdo hraje dobře v 1. lize, by si měl zasloužit šanci hrát v extralize. Bohužel je v Kometě plno, je tam hodně útočníků, a protože je v Budějovicích marodka, doufám, že budu hrát o něco více než v Brně.

Při své premiéře za Motor jste nastoupil proti svému mateřskému klubu. Nepletu se, když řeknu, že jste se na tento zápas těšil o to víc, že?
Určitě. Včera jsem byl doma u rodičů a bavili jsme se o tom, že se asi přijde podívat mnoho známých lidí - brácha, rodiče a jejich známí, a bylo opravdu skvělé hrát "doma".

Pojďme k samotnému zápasu. První třetina z pohledu Motoru byla famózní, v té druhé jste dvakrát inkasovali při oslabení. Dá se říci, že i po gólu na 4:2, kdy Olomouc tlačila, jste měli utkání pod kontrolou?
Vidím to podobně. První třetina se nám povedla náramně, dali jsme gól už ve druhé minutě, hráli jsme perfektně při hře 5 na 5 i v přesilovce. Dali jsme tři poměrně pěkné góly. Olomouc stáhla náš náskok při jejích přesilovkách. Při plném počtu hráčů rovněž měli pár šancí, ale ne žádnou, která by byla nějak zvlášť nebezpečná.

V dosavadním ročníku extraligy jste odehrál osm zápasů za Kometu, kde jste nezískal bod, do toho vypomáháte v Přerově. Kometa je známá hojnými počty fanoušků na domácích zápasech a Budějovice také. To je asi jeden z plusů, který si přenesete sem. Je to tak?
Rozhodně. Fanoušci dělají ten sport o to zábavnější. Kdykoliv přijde plný dům, ať už je to pro čtyři nebo pro osm tisíc diváků, je to vždy zábava. Když fanoušci burcují a ženou svůj tým dopředu, jsou pro nás šestým hráčem na ledě.

V Přerově také chodí na zápasy mnoho lidí...
Jak kdy. Když se hraje o víkendu, hraje se proti kvalitnímu soupeři nebo když je to derby, diváci vytvoří skvělou kulisu. Musím říct, že jsou skvělí. Podporují nás a vždy po vyhraném zápase jdou s námi slavit na led.

Hostování v Motoru máte domluvené do konce roku. Je ve hře možné delší setrvání?
Vůbec nevím. Vím jen, že tady budu do konce roku.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....