Banes Motor České Budějovice
19.05.2023, Michal Špírek, foto: Ronald Hansel (Juniorský hokej)

David Vrbata po příchodu k budějovickému dorostu: Oslovila mě zdejší vize

Novým hlavním trenérem českobudějovického dorostu se stal David Vrbata. Na devětatřicetiletého bývalého hráče ukázal manažer mládeže Václav Nedorost. Rodinu s dvěma malými dětmi sice nechává Vrbata v Mladé Boleslavi, ale sám už má v Budějovicích nachystané zázemí a pustil se s dorostem do práce.

Ať už jako hráč, nebo od roku 2019 i jako mládežnický trenér, jste byl dosud nejvíce spjat s Mladou Boleslaví. Tu jste opustil a začíná vaše nová, budějovická éra. Proč jste se k tomuto kroku rozhodl?

Oslovila mě vize, která je tu nově stanovená a která přišla od Venci Nedorosta jakožto sportovního manažera mládeže a Martina Hanzala jakožto předsedy správní rady. Jde o kluky, které znám. Chtějí změnit celé vnímání českobudějovického mládežnického hokeje a proto jsem nabídku přijal. Rozhodování o angažmá tak nebylo složité.

Budete se zmíněné vizi i vy nějak muset přizpůsobovat?

Znám myšlení Venci Nedorosta, který stejně jako já v Boleslavi působil několik let. Naopak i on ví, jak o hokeji přemýšlím, jak jsem pracoval. Pohled na hokej máme velice podobný. Samozřejmě budeme muset koukat na hráčský kádr, který tu máme k dispozici, ale nároky na hráče, co po nich budeme chtít a jak k tomu budeme přistupovat, to bude z mé strany úplně stejné, jako jsem to vyžadoval po dorostencích v Boleslavi. Hokej je dnes z velké části o tvrdé práci, doufám, že to kluci přijmou za vlastní. Tím se můžeme někam posunout.

V minulé sezóně jste u boleslavského dorostu poprvé vystupoval i jako hlavní trenér. Jak jste se s rolí hlavního kouče sžil?

Byl jsem předtím v minulých letech sice veden jako asistent trenéra, ale já to takto nerozlišuji. Samozřejmě, že nějaké poslední slovo a zodpovědnost je na hlavním trenérovi, ale trenérský tým musí fungovat dohromady, trenéři spolu musí spolupracovat jako jeden muž. A já mám k sobě Zdeňka Kutláka, se kterým se už znám delší dobu. Když jsme se bavili o tom, s kým bych mohl v Motoru dělat, napadl mě jako první právě on. I s ním totiž vidím věci stejně. Nechci, aby to bylo jenom o mně, asistent trenéra je rozhodně v mém vnímání velmi důležitý.

Zmínil jste Zdeňka Kutláka, vaším druhým asistentem bude českobudějovická hokejová legenda Vladimír Caldr. Jaká bude jeho role?

Když přišla od Venci Nedorosta nabídka, že by s námi u týmu byl pan Caldr, tak jsem to hned přivítal. Přinese jiný pohled zkušeného trenérského matadora. Jeho vytížení u dorostu nebude na denní bázi, ale bude s námi u týmu působit a z mé strany je určitě dobře, že nám bude poskytovat svůj pohled, konzultace. Byli bychom hloupí, kdybychom pomoc takovéto legendy odmítli.

Zůstáváte u stejné mládežnické kategorie i stejné soutěže. To je při startu nové trenérské štace bezesporu výhoda, že?

O hráčích ročníků 2007, 2008 nějaký přehled v rámci celé republiky mám. U dorostu působím čtyři roky, ta práce je víceméně stále stejná. A není to jen o hokeji, řeší se v pozici trenéra i další věci, vstupuje do toho například to, že kluci přechází z devátých tříd na střední školy, osamostatňují se. Přechod do nového prostředí by tak pro mě vzhledem k mým zkušenostem neměl být tak složitý.

Jakou letní přípravu jste si pro svěřence přichystal?

Letní příprava probíhá od 4. května. Do konce června je naplánována její první část, pak budou mít kluci volno a půjdeme na led. Jsme rádi, že nejen na letní přípravu, ale na celý průběh sezóny nám bylo umožněno angažování kondičního trenéra Tomáše Cibulky, který už v minulosti v Motoru spolupracoval s Vencou Prospalem u A týmu.

Jakým typem trenéra jste? Čím byste chtěl, aby se dorost pod vaším vedením prezentoval?

Budeme chtít být dobře kondičně připravení. To bude základ všeho. Jsme si vědomi faktu, že po loňské sezóně velký počet hráčů ročníku 2006 odešel do juniorky. Hráči ročníku 2007, co máme v kádru, nemají s extraligou dorostu tolik zkušeností, což možná může být v počátku sezóny určitá nevýhoda. Právě proto chceme být dobře kondičně připravení, abychom se poté na ledě prezentovali poctivou hrou, založeném na dobrém bruslení. V dorostu je vždy trochu ošemetné, že nevíte, jak budou vypadat ostatní týmy, vzhledem k výměně jednotlivých ročníků hráčů. Na nás je teď přes léto udělat co nejvíce práce, abychom na tom po kondiční stránce byli dobře. A uvidíme v začátku sezóny, jak to v konkurenci ostatních týmů bude vypadat.

Dokážete odhadnout sílu dorosteneckého kádru? Uvažujete i o jeho posílení?

Posílení kádru je v kompetenci Venci Nedorosta a určitě jsme této možnosti otevření. Viděl jsem pár zápasů v závěru sezóny, nějakou představu o klucích mám, ale kdo by se měl řadit mezi opory, je pro mě nyní těžké říct. To nám všechno ukáže začátek na ledě. Rozhodne, co si kluci vybojují za pozice v průběhu přípravy.


ČTĚTE TAKÉ:
Velké změny! Mládež již zná kompletní složení realizačních týmů
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....