Banes Motor České Budějovice
20.10.2022, Adam Černý

Chtěli jsme to podle mě více než soupeř, říká radující se Jan Strmeň

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Konečně to vyšlo! Hokejisté českobudějovického Motoru dokázali ve čtvrteční předehrávce 13. kola nejvyšší soutěže udolat na domácím ledě Plzeň po samostatných nájezdech. Jihočeši tak zlomili sérii porážek, která tak skončila na čísle devět. Jedním z hrdinů duelu se stal brankář Jan Strmeň, který se poprvé v sezoně postavil do branky od začátku duelu. Třicetiletý brankář přispěl k výhře pětatřiceti úspěšnými zákroky a vychytanou nájezdovou loterií.

Honzo, série porážek je u konce. V tuhle chvíli je to asi velká úleva.
Velká úleva samozřejmě, nebylo to nic příjemného. Je paradoxní, že doma jsme neprohráli v základní části, vždycky jsme prohráli v prodloužení nebo na nájezdy. Jsme rádi, že to dneska vyšlo. Sice máme dva body, mohly být tři, ale také ani jeden. Jsme za to strašně rádi, že tahle série je u konce a snad to přeneseme do dalších zápasů.

Nemohu se nezeptat na situaci ze třetí minuty zápasu. Co se tam přihodilo?
Nešťastná situace. Chtěl jsem pomoci klukům za brankou, že puk zastavím. Víme, že Plzeň napadá, má šikovné a rychlé hráče. Kluci mi zakřičeli, že mám hrát. Bohužel jsem nešťastně trefil někoho od soupeře, odrazilo se to před branku a byl z toho první gól. V té situaci jaké jsme, tak dostáváme strašně laciné branky. Doufám, že už tahle série skončila a štěstí se otočí a budeme více vítězit.

V dalším průběhu zápasu jste však předvedl řadu výborných zákroků.
První třetina byla z mé strany, neřekl bych nervózní, ale bylo vidět, že nejsem v zápasovém tempu. Trénink je něco jiného než zápas. Kluci mi ale hrozně pomohli, za tom jim strašně děkuji. Postupně jsem se do tempa dostával více a více. Jsem hrozně rád, že tu chybu jsem mohl napravit v nájezdech.

Poprvé v sezoně jste se postavil do branky od začátku. Jak těžké to pro vás bylo?
Není to nic lehkého, ale připravuji se na každý zápas s tím, že půjdu do branky. Jsem rád za to, že jsem dostal šanci. I když mě mrzí, že se Hrášek zranil. Chybí nám i další hráči, ale jsme rádi, že se tým semkl, dnes jsme to ubojovali a vyhráli.

Souhlasíte se mnou, že klíčové momenty duelu přišly na konci druhé třetiny, kdy jste v rychlém sledu srovnali skóre?
Určitě souhlasím. Měli jsme nějaké šance, pak jsme ale dostali gól v přesilové hře. Kluci výborně hráli, zasloužili si to. Tlačili se do brány, to nám v posledních zápasech chybělo, byli za to odměněni. Mohly být tři body, ale bereme i dva. Hlavně že je série u konce, věřím, že se vše otočí a budeme vyhrávat.

Zmínil jste již samostatné nájezdy, ve kterých jste kraloval a ani jednou jste neinkasoval. Patří tato k disciplína k vaší doméně, věříte si v ní?
Nevím, jestli doména, ale nájezdy jsou hlavně o štěstí. Chtěli jsme to podle mě více. Štěstí se k nám přiklonilo. Soupeř dal samozřejmě tyčku, kdyby to byl gól, tak bereme pouze bod, ale štěstí přeje připraveným. Konečně se to k nám přiklonilo a dva body bereme máme my.

Probírali jste utkání před zápasem s Dominikem Hrachovinou? Na tribuně vše intezivně prožíval.
Před zápasem ani moc ne. Jsme výborní parťáci, držíme si palce navzájem. Jsem moc rád, že mám takového parťáka, snad i on je rád za mě. Přeji mu brzké uzdravení. Já se budu snažit navázat na jeho výkony a snad vychytám nějaké body.

V neděli vás čeká další domácí utkání, tentokrát dorazí Třinec. Co podle vás povede k zisku dalších bodů?
Myslím si, že je potřeba navázat na výkony, které předvádíme. Samozřejmě jsme za to nebyli odměněni. Podle mého ale hrajeme hrozně týmově, blokujeme střely. Musíme zase bojovat. Máme velkou marodku, bojujeme jeden za druhého. Věřím, že nás situace ještě více semkne. Týmová síla tady je. Je potřeba to chtít a štěstí se k nám nakloní. Je vidět, že můžeme hrát s každým. Dnes jsme to viděli s Plzní a jsme rádi, že jsme to zvládli.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....