Banes Motor České Budějovice
03.03.2022, Michal Špírek

Bitva o další body se odehraje ve Vítkovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Konec základní části na dohled a o umístění v tabulce Tipsport extraligy zdaleka není rozhodnuto. Týmy podávají maximální výkony, aby si zajistily co nejlepší pozici pro play-off. Jak se Motoru zadaří v pátek na ledě Vítkovic? Utkání 58. kola začíná v 17:30.

O soupeři - HC Vítkovice Ridera

Vítkovice poslední dva zápasy nezvládly. Prohrály jak v Litvínově (2:4), tak na Kladně (3:4p). Vítkovičtí tak ztratili cenné body a v namačkané tabulce sestoupili na osmé místo. Tým v posledním zápase vedl asistent trenéra Radek Philipp – hlavní trenér Miloš Holaň chyběl kvůli nemoci, proti Motoru už ale bude stát zpět na střídačce. Absence se v závěru základní části nevyhýbají ani vítkovické sestavě - chyběli zranění Bukarts, Gewiese, Krenželok a Lindberg. Z Havířova dorazil na výpomoc útočník Vlastimil Dostálek, který v minulosti působil i v Českých Budějovicích. V ostravském celku zůstane až do konce sezony. Last minute posilou se stal i Jakub Illéš z prvoligové Jihlavy.

Zajímavostí je, že Vítkovice jsou nejtrestanějším celkem v sezóně. Tým se spoléhá na produktivního Dominika Lakatoše (31 bodů ve 34 zápasech), jen o kousek pozadu je obránce Alexej Solovjev (26 bodů ve 35 zápasech). Nejvytěžovanějším mužem sestavy je zkušený obránce Roman Polák. Už desetkrát byl v sezóně nejlepším hráčem zápasu ze strany Vítkovic vyhlášen gólman Aleš Stezka.

Sestava z minulého utkání: Stezka – Solovjev, R. Polák, Plášil, J. Stehlík, Koch, L. Kovář, Pedan – R. Bondra, Marosz, Lakatoš – Dej, J. Hruška, Fridrich – Illéš, Flick, Dostálek – Bernovský, Chlán, Lednický.

Z kabiny Motoru

Jihočeši doslova smetli z ledu Pardubice, trenér Jaroslav Modrý pochválil tým především za první třetinu, kterou označil dokonce za nejlepší v celé sezóně. Motor tak může jet dobře naladěn k bitvě o další body, které by mohly pomoci k umístění v první čtyřce tabulky. Motor patří k nejlepším týmům ze zápasů venku, na cizích stadionech nasbíral více bodů pouze Hradec Králové a Třinec. Motoráci zatím mají venku bilanci 13 výher a 13 porážek.

Před sebou mají svěřenci Jaroslava Modrého v základní části už jen tři zápasy. Po pátečním duelu ve Vítkovicích se utkáme s Libercem (doma, neděle 6. března, vstupenky zde) a v posledním kole se o konečném umístění Motoru v základní části rozhodne v Hradci Králové.

Do utkání už trenéři mohou využít obránce Davida Šticha, který si odpykal disciplinární trest.

Útočník Lukáš Pech je v kanadském bodování extraligy na druhém místě, vedoucí Filip Chlapík nastřádal o šest bodů více. Pechovi chybí už jen jediný bod k vyrovnání svého sezónního maxima, stejně tak mu schází jedna branka k dorovnání svého doposud nejlepšího výsledku kariéry. Své kariérní maximum co se bodového zisku týče dvěma asistencemi z posledního utkání už překonal Martin Hanzl.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Piskáček, Percy, Šenkeřík, Bučko, Remta – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – D. Voženílek, J. Novotný, Valský – Abdul, Pech, J. Ondráček – Holec, Koláček, Vondrka.

Vzájemné zápasy:
13. kolo: České Budějovice - Vítkovice 1:2p
Skóre otevřel Jakub Valský a utkání dlouho bylo 1:0. Až v poslední třetině hosté vyrovnali a o výsledku muselo rozhodnout prodloužení. Dva body nakonec mířily do Vítkovic, rozhodující gól trefil Petr Fridrich.

28. kolo: Vítkovice - České Budějovice 4:2
Budějovičtí byli po úvodní třetině ve vedení 2:0 díky dvěma brankám Lukáše Pecha. To byly ale všechny branky, které Motor zaznamenal. Poté už skórovaly pouze Vítkovice.

43. kolo: České Budějovice - Vítkovice 3:2
Ve 43. kole proti sobě nastupovaly týmy se shodným počtem bodů. A lépe ho zvládli domácí. Po dvou třetinách přitom Motor prohrával 0:1. Ve třetím dějství se ale nastartoval ke skvělému výkonu a díky dvěma brankám a jedné asistenci Michala Vondrky bral plný bodový zisk.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....