Banes Motor České Budějovice
27.01.2019, Denisa Józsová

Minulý vzájemný zápas Prostějov nezvládl. Vyhraje Motor znovu?

Jihočeští hokejisté ukazují v posledních zápasech zlepšenou formu a z posledních pěti zápasů vyhráli hned čtyři. V posledním ubojovaném zápase vyválčily České Budějovice bod navíc za výhru v prodloužení proti Přerovu. S tímto týmem hrál naposled i Prostějov, který padl 2:4. Utkání můžete sledovat skrze textový přenos nebo živě na serveru Hokejka TV.

LHK Jestřábi Prostějov

Prostějovští hokejisté by ještě mohli mít problémy s hraním play-off. V současné době se totiž nachází na šestém místě se ziskem sedmdesáti pěti bodů. Devátý Frýdek-Místek ovšem ztrácí pouhé čtyři body a dá se očekávat, že boj o konečně páté až osmé místo bude napínavý až do konce. Jestřábi tradičně sází především na útočnou hru. Celkově nasázeli 163 branek, což je řadí hned na druhé místo. Lépe je na tom jen Vsetín, který vstřelil o čtrnáct branek více. V obraně už to tak dobré není, jelikož celkem Prostějov inkasoval 146 branek, což je šesté nejhorší číslo. Asi nikoho nepřekvapí, že nejhůře je na tom Kadaň. V letošní sezóně pokaždé vyhrál utkání domácí tým. Nejprve vyhráli Jihočeši v Budvar aréně 4:3, načež následovala výhra Jestřábů 5:3. Poslední vzájemný souboj odehrály tyto dva celky v rámci třicátého šestého kola, které se konalo v rámci retro utkání. Motor byl v zápase jasně lepším týmem, kdy si nakonec připsal jednoznačnou výhru 7:1.

Co se týče týmových statistik jsou na tom Prostějovští jako na houpačce. Ve využití přesilových her jim patří solidní čtvrté místo, když v nich vstřelili třicet sedm branek a jejich celková úspěšnost činí 17,13%. Jenže velkou slabinou Jestřábů je rozhodně hra v oslabení, jelikož hůře jí hrají už jen Benátky nad Jizerou a Ústí nad Labem. Celkem prostějovský tým inkasoval čtyřicet jedna branek a úspěšnost ubráněných přesilových her je tak slabých 78,76%. Hned pět branek vstřelili Prostějovští ve vlastním oslabení. Dobrou zprávou pro ně však je, že jsou druhým nejméně trestaným týmem. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Tomáš Divíšek, jenž získal 53 bodů (22+31).

Posledních pět zápasů

Vsetín - Prostějov 4:1
Prostějov - Benátky 1:2
Jihlava – Prostějov 2:3
Prostějov - Slavia 6:1
Přerov - Prostějov 4:2

Sestava z posledního utkání s Přerovem:

Neužil – Mikliš, Žovinec, D. Kolář, Čáp, Husa, P. Krejčí, J. Zdráhal – Nouza, V. Meidl, L. Luňák – Starý, Račuk, Žálčík – Dvořáček, Pšenička, Matýs – Krejčiřík, Prokeš, Venkrbec.


51. kolo

Jestřábi Prostějov

ČEZ Motor České Budějovice

Pondělí 28. ledna, 18:00, Zimní stadion Prostějov

Z jihočeské metropole

České Budějovice měly v posledním kole volno, a tak mohly pošetřit nějaké síly. Navíc se jim poslední dobou v rámci možností celkem daří, jelikož vyhrály čtyři z posledních pěti utkání. Jihočeši jsou tedy v současné době na čtvrtém místě a na třetí Kladno ztrácí tři body, navíc mají Středočeši odehraný o jeden zápas více. Na vedoucí Jihlavu ztrácí Motor již bodů dvanáct. V poslední době se budějovičtí hokejisté trochu zvedli v proměňování přesilových her, přesto je mají stále páté nejhorší. To se však nedá říct o oslabeních, jelikož ta jsou druhá nejlepší v celé lize. V posledním utkání se Jihočeši střetli s Přerovem na domácím ledě. V tomto zápase dlouho prohrávali, ale tři a půl minuty před koncem se šikovnou tečí prosadil Martin Heřman. Bonusový bod nakonec získali domácí hráči, když se v prodloužení trefil Zdeněk Doležal.

Rébusem zůstává sestava Českých Budějovic. V brankovišti se v poslední době objevoval Petr Kváča a je otázkou, zda-li bude chytat znovu. Velký otazník visí nad dalšími dvěma obránci. Těmi jsou Mitch Fillman a Karel Plášil, kteří se zranili v zápase s Jihlavou. Jejich start není jistý, ale tito obránci už začali trénovat. Zdeněk Kutlák by po svém zranění měl odehrát první zápas právě v Prostějově. Možná nastoupí mladíček Václav Svach, který se stal nejmladším obráncem v historii klubu. Co se týče útočných řad, tak v posledním zápase nehrál Lukáš Endál z důvodu nemoci. Jasné je, že hrát nebude Jiří Šimánek, který dostal v zápase s Přerovem ukázkový „strom“. Budějovický hráč s číslem dvacet dva si však zlomil palec a podrobil se operačnímu zákroku. Trenéři doufají, že se vrátí alespoň do play-off. Zranění také trápí Miloslava Čermáka, jehož start není pravděpodobný.

Sestava z posledního utkání s Přerovem:

Kváča – Vydarený, M. Jandus, Pýcha, Svach, Prospal ml., Pavlin – M. Novák, Gilbert, R. Přikryl – Heřman, Bradley, Z. Doležal – Doktor, Šimánek, Babka – Beránek, Dančišin, P. Novák.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

"Prostějov je nevyzpytatelný soupeř. Dokáže porazit top tým, ale zároveň se jim stane, že prohrají vysokým výsledkem. Je to ambiciózní tým, chtěli by se dostat do semifinále. V posledních třech zápasech dali plno branek v přesilovkách, takže musíme být disciplinovaní a nepouštět je do početních výhod. Do sestavy se vrací Zdeněk Kutlák i Lukáš Endál s Václavem Karabáčkem."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....