Banes Motor České Budějovice
24.11.2018, Dominik Zajan

JUN: KOM - CEB 5:4pp - Junioři znovu padli po prodloužení

Ani napodruhé nedokázali Junioři Českých Budějovic porazit brněnskou Kometu. Dlouho s Brnem držel krok, ale přesto znovu Kometa vyhrála stejným výsledkem. Motoru se ve třetí třetině podařilo během jedné minuty srovnat a poslat zápas do prodloužení, kde znovu zvítězila Kometa.

Úvod odvetného střetnutí začali lépe Brňané, kteří si vybojovali přesilovou hru, ve které však měli největší šanci hosté, když Ondřej Vaculík nastřelil horní tyč Vystavělovy brány. I po skončení přesilovky byli aktivnější domácí hráči, ale vážnější šanci si nevypracovali. Motor se dostal do hry v páté minutě, když fauloval Meluzín, ale ani tato přesilovka branku nepřinesla. Ta přišla až v polovině deváté minuty a byli to hráči Komety, kteří se mohli radovat. Martin Snášel si zpracoval přihrávku Michala Kunce, sjel si k bráně a chirurgicky přesnou ranou vymetl pravý horní roh brány – 1:0. Jihočeši se brzy z inkasované branky oklepali a zaměstnali domácího brankáře, ten však hned několikrát podržel svůj tým. Tři minuty před první sirénou se objevil ve slibné šanci Popelka, který však z mezikruží vyprášil jen pravý beton hostujícího brankáře. V závěru Motor hrál ještě jednu početní výhodu, ale brněnská obrana ji s přehledem zvládla.

Prostřední dějství přineslo mnohem ofenzivnější hokej. Z kraje mohlo Brno odskočit na rozdíl dvou branek, ale Kadlic ani Snášel nedokázali protlačit puk za brankovou čáru. Dvořák byl pozorný i nadále, jelikož musel reagovat i na vlastní hráče. Doktor si nechtěně přikopl puk tak, že přímo zamířil na vlastní bránu a donutil Dvořáka k zákroku. Branky začaly padat ve druhé třetině od dvacáté sedmé minuty, když se povedlo vyrovnat hostům, jenž předvedli pohlednou kombinaci. Na začátku akce stál Schwartz, který předal puk na Čížka, jež ještě vybídl ke střele Pavla Nováka, a ten se nemýlil – 1:1. Za dvě minuty se povedlo Českým Budějovicím otočit vývoj zápasu, když se prosadil dorážkou z hranice brankoviště Ondřej Vaculík - 1:2. Inkasované branky hráče Komety nabudily a čtvrt minuty před polovinou utkání vyrovnal parádní střelou od modré Stanislav Svozil - 2:2. Domácí pokračovali v tlaku a během jednapadesáti vteřin od vyrovnání si vybojovali přesilovou hru i ji stačili využít, přesněji Daniel Kowalczyk, který se taktéž prosadil střelou od modré čáry – 3:2. Hra se posléze zklidnila a další branka již ve druhé části nepadla.

Třetí perioda začala přesilovou hrou hostů a obrovskou šancí Jakuba Čížka, který však nedokázal puk usměrnit do odkryté branky. Od uplynutí oslabení bylo Brno lepším týmem na hřišti a více drželo kotouč na hokejkách, ovšem Motor hrozil z brejkových šancí. Vedení mohli zvýšit v šanci Kadlic se Snášelem, ale černá pryž skončila jen na chráničích Dvořáka. Na druhé straně se již z vyrovnávací branky radoval Jakub Čížek, ale trefil pouze tyčku. Jedenáct minut před koncem hráli domácí početní výhodu, kterou se jim povedlo zužitkovat. Daniel Kowalczyk měl na modré čáře spoustu prostoru, dlouho míchal s pukem, udělal si tři kroky směrem k brance a vypálil zápěstím přesně nad lapačku hostujícího brankáře – 4:2.

Variantu pěti proti čtyřem využili i hráči Motoru. Aleš Řezáč vypálil puk přesně do horní tyčky, puk se odrazil zpět ke střelci, který již na druhý pokus zacílil touš do sítě – 4:3. Jihočeši povzbuzeni kontaktní brankou zvládli rychle vyrovnat stav utkání. Čtyřicet sekund po třetí brance srovnal stav Jakub Novák, jenž přebral kotouč od Janocha a střelou překonal Vystavěla - 4:4. Brněnští hráči byli vývojem utkání otřeseni, čehož se snažili hosté využít, ale Kometu dokázal podržet Vystavěl a jeho dobře postavená branka, takže se šlo znovu do prodloužení.

Prodloužení tři na tři začali aktivněji Brňané, ale do první velké šance ujel hostující Čížek, ten však ztroskotal na vyrážečce Vystavěla. Rozuzlení utkání přišlo v polovině prodloužení. Stanislav Svozil si vyjel na vzdálenější tyč, navázal na sebe obránce i brankáře a následně poslal puk na úplně volného Marka Minárika, který puk s přehledem uklidil do prázdné branky.

Ohlasy po zápasu

Jan Zachrla: Z naší strany byl ten zápas trochu horší než včera. Nehráli jsme s takovým nasazením, České Budějovice byly připravené a do zápasu vstoupily lépe. Trochu mě mrzí ten závěr, za stavu 4:2 jsme nedokázali utkání udržet do vítězného konce. V závěru to zase bylo o náhodě, sice jsme vyhráli za dva body, ale musíme trochu zlepšit taktiku.

Martin Štrba: My jsme dnes odehráli podobné utkání jako včera, dvakrát jsme prohrávali, dvakrát jsme to srovnali, což dokazuje charakter týmu. Opravdu musíme kluky pochválit za to, jak oba zápas odpracovali, bohužel, neměli jsme to hokejové štěstí. Těžko se mi to hodnotí. Jsem zklamaný, že jsme nevybojovali víc bodů, protože kluci by si je za tu práci, co zde odvedli, opravdu zasloužili.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....