Banes Motor České Budějovice
02.07.2018, Filip Kortus

Chci mít v týmu hráče, kteří udělají pro úspěch Motoru cokoliv, říká Václav Prospal

Z hlavního trenéra Václava Prospala sálá obrovské odhodlání a touha po úspěchu. V páteční dopoledne se svými svěřenci uzavřel několikatýdenní suchou přípravu, s jejímž průběhem byl spokojen. Žádné větší volno si však v nadcházejících dnech nedopřeje, pečlivě se bude chystat na to, aby své svěřence co nejlépe připravil na prvoligový ročník. V rozhovoru prozradil, co plánuje za posily či jakým stylem se snažil seskládat kádr.

Suchou přípravu má tým za sebou. Jaký z ní máte pocit?
Hodnotíme především to, jak hráči pracovali. Příprava byla dlouhá, trvala jedenáct týdnů. Vzpomínám si na den, kdy jsme se sešli poprvé, a poprvé jsem se před hráče postavil. Uteklo to jako voda a my pevně věříme, že jsme hráče na sezonu kvalitně připravili. Poslední týden proběhlo testování, které dopadlo velice pozitivně. Důležité pro nás je, že všichni pracovali velmi dobře. Až na Vojtu Doktora, který se v posledních týdnech zranil, se vše obešlo bez zdravotních potíží. Kvalitní letní příprava je jedna z potřebných věcí k tomu, aby byl ročník úspěšný.

Hráči byli na suché přípravě rozděleni do tří skupin. Nemluvili jste s kondičními trenéry o tom, aby dělali pro všechny svěřence stejná cvičení?
Jde o to, že oba trenéři věděli, na čem mají s danou skupinou trénovat. Kvůli tomu byli hráči rozděleni vesměs podle věku. Někdo už má opotřebované klouby, tím pádem nemůže dělat stejná cvičení jako mladí kluci. Všechny skupiny pracovaly tak, jak jsme si představovali. Mám plnou důvěru v kondiční trenéry Cibulku a Bombice, kteří si suchou přípravu dirigovali podle sebe. Společně s Alešem se nám moc líbila práce, kterou odváděli.

Po pátečním tréninku začala hráčům dovolená, znovu se tým sejde devátého července. Je to tak nastavené kvůli tomu, aby hráči neztratili to, co na letní přípravě natrénovali?
Pochopitelně. Byl tu zavedený stereotyp toho, že volno trvalo dvacet jedna dní. Zkrátili jsme to na devět z prostého důvodu, že nechceme, aby hráči přišli o to, co natrénovali. Devátého se poprvé po volnu sejdeme, už půjdeme párkrát na led, ale první týden bude na zapracování. Od šestnáctého do toho půjdeme na plné pecky. Nyní budeme mít několik týdnů na to, abychom do hráčů dostali tréninkové dávky na ledě. Musíme je připravit tak, abychom mohli hrát hokej, který chceme hrát.

Budete s Tomášem Cibulkou spolupracovat i v průběhu sezony?
Ano, od devátého července se k nám připojí. Bude mít kondiční stránku hráčů plně na starost, protože František Bombic se přesune do pozice videokouče. Budeme ho občas využívat i při trénincích na ledě. Tomáš bude mít v kompetenci přípravu mimo led neboli off ice.

V týmu je několik hráčů, kteří jsou v klubu na zkoušce. Kolik jim dáte na ledě prostoru, než dojde k zúžení mužstva?
Chci, aby hráči, kteří absolvovali celou letní přípravu, odehráli minimálně jeden nebo dva přípravné zápasy. Odmakali to tu a šanci si zaslouží. Pro někoho to může být motivace do další práce, i když se do týmu nedostane. Pochopitelně tak široký kádr nemůže být moc dlouho. Pokud po prvních čtrnácti dnech uvidíme, že hráč na to nemá, tak nemá cenu ho tu držet a nechávat ho v nejistotě. Je třeba mu říct na rovinu, jak se věci mají a pustit ho dál.

Budete jinak nahlížet na mladé hráče, kteří se probojují do nominace na Hlinka Gretzky Cup a nebudou tak mít v přípravě tolik prostoru?
Samozřejmě. Mládežnické reprezentace nám naruší přípravu v tom smyslu, že pokud se některý z našich hráčů do nominace dostane, tak stráví plno času v národním týmu. Pro klub by to byla skvělá vizitka, kdyby se z některých hráčů v nominaci ocitl. Rozhodně to neznamená, že si tím zavře cestu do A-týmu.

S naplánováním přípravných zápasů jste spokojeni? Je počet přímo úměrný tomu, kolik toho před začátkem WSM ligy chcete odehrát?
Nechtěl jsem, aby bylo přípravných zápasů mnoho. Chci, aby byli hráči čerství do sezony. Nejsem zastáncem toho, aby se v přípravném období odehrálo plno utkání. Počítám s tím, že bychom ještě jedno střetnutí na konci přípravy doplnili, aby nebyla po posledním přátelském zápase a prvním kolem WSM ligy moc velká díra. Máme v plánu rozdělit zápasovou zátěž mezi všechny svěřence a v prvních třech zápasech by se měla sestava výrazně rotovat. Přejeme si, aby hráči, kteří v týmu zůstanou, odehráli před sezonou pět až šest přátelských zápasů.

Při skládaní kádru jste chtěli v týmu vytvořit zdravou konkurenci?
Hokejistů máme nyní v kádru plno. Chceme dát šanci našim odchovancům, teď mám na mysli mladé hokejisty z mistrovského staršího dorostu. Potom jsme se snažili přivést hráče, kteří konkurenci v týmu pozvednou. Neustále pracujeme na doplnění kádru, pořád se snažíme přivést nějakou posilu. Můj cíl je, že do týmu přivedu ještě jednoho nebo dva hokejisty z ciziny, aby do kabiny přiváli čerstvý vítr. Potíž je v tom, že málokterý hráč slyší na možnost try outu. S vedením to máme nastavené tak, že bychom si hráče chtěli nejdříve vyzkoušet, než někoho podepíšeme. Pokud si hráči chtějí v týmu vybudovat pozici, tak si ji musí sami uhrát.

Cílili jste při výběru na hráče v ideálním hokejovém věku? Přáli jste tým seskládat, i co se týče věkového vyvážení?
Například v obraně máme Zdeňka Kutláka s René Vydareným, což jsou zkušení hráči, kteří už toho mají hodně za sebou. Jsou tady proto, že nám výrazně pomohou nejen svými zkušenostmi. Zároveň je jasné, že hledáme hokejisty mladšího ročníku, kteří jsou brusliví a nažhavení na hru. Není dobře, když je tým moc mladý či přestárlý. Ideální je mít zdravý věkový mix, což jsme si přáli sestavit. Posily se ovšem shání velice obtížně, je to čím dál tím těžší. Chci hráče, kteří mi položí srdce doprostřed kabiny a udělají vše proto, aby byl tým úspěšný. Nechci nikoho, kdo by měl Motor jen jako přestupní stanici.

Chystáte se s rodinou na dovolenou nebo zůstanete na jihu Čech?
Budu se převážně zdržovat po okolí, nikam na dovolenou už se nechystáme. Věřím, že bude lepší počasí. Dostal jsem volno po mistrovství světa, mohl jsem si v Tampě pořádně odfrknout. Teď už žádnou pauzu neplánuji, volno si užiji s rodinou a pomalu se budu připravovat na devátého července, kdy se sejdeme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....