Banes Motor České Budějovice
18.12.2017, Pavel Kortus ml.

CEB - PRO 1:4 - Jestřábi přetrhli domácí sérii Motoru

České Budějovice - Jestřábi Prostějov jsou prvním celkem, který dokázal v sezoně 2017/18 zvítězit v Budvar aréně. Motor hrál zápas pro Arpidu, nicméně poprvé odešel z domácího ledu poražen. Jihočeši v závěrečné třetině marně dotahovali manko a Prostějovu podlehli 1:4. Jediný zásah Jelínkova týmu obstaral Rok Pajič.

Utkání mělo slavnostní a charitativní nádech, protože Motor hrál pro Centrum Arpida. Domácí nastoupili v dresech s logem klubu, které malovaly právě děti z Arpidy. Jestřábi dorazili do Budvar arény i s exbudějovickým triem Nouza, Žovinec, Prokeš. Jihočeši měli od úvodu navrch, ale brankář Neužil zapisoval převážně rutinní zásahy. Prostějovský gólman se musel mít na pozoru při nájezdu ze strany v podání Víta Jonáka. Českobudějovický forvard uplatnil při napadání svůj důraz, leč narazil na připraveného Neužila. Hosté poprvé pořádně vystrčili drápky ve své premiérové početní výhodě, kdy se kotouč odrazil do výhodné pozice k Dvořáčkovi, který ale trošku zaskočen nabídnutou možností pohrdl. Další výrazné vzrušení nabídla až předposlední minuta první části, kdy nejprve Žovinec šikovně tečoval puk před Gábou a domácí brankář měl i kousek štěstí. Na druhé straně se obráncům vysmýkl Vlček, ale volné místečko v brance hledal marně.

Zkraje druhé periody šel Vlček pykat na trestnou lavici po přísném vyloučení, ale dvě minuty na trestné lavici neodseděl. Domácí totiž ztratili ve vlastním pásmu kotouč, ujal se jej Tomáš Divíšek a zkušený matador místo přihrávky zametl Gábovi puk mezi betony a ukončil jeho neprůstřelnost. Inkasovaná branka přinutila Jelínkův tým ke zvýšené aktivitě a domácí postupně stupňovali svůj tlak. Ve třetí přesilovce byl dvakrát blízko brance tečující Luboš Rob, ale vždy nalezl jen pravý Neužilův beton. Když byl nápor Jihočechů až drtivý, ztratil Nedorost na modré kotouč a Divíšek upaloval sám na brankáře. Tváří v tvář Gábovi ale tentokrát branku přestřelil. Co nezvládl první prostějovský centr, to o malou chvíli později dokázal David Dvořáček. Jestřábi ujeli do přečíslení dva na jednoho, a jestli po reprezentační přestávce zůstaly v brance nějaké pavučiny, Dvořáček je svojí utaženou ranou všechny vysmýčil. Zaskočený Motor už se v prostřední třetině nezmohl na výraznější možnost, a tak po čtyřiceti minutách ztrácel na soupeře dvě branky.

Kdo čekal drtivý nástup Jihočechů do závěrečné periody, byl zklamán. Naopak Jestřábi proměnili početní výhodu, když nedůrazu před Gábou využil pohotový Dušan Žovinec, pro něhož už nebyl problém doklepnout puk do prázdné branky. Domácí se nevzdali a rozhýbali svoji hru. Nedorost trefil bekhendem tyč, kotouč se povaloval v brankovišti, na brankové čáře jej zalehl obránce Rašner, ale rozhodčí nenařídili ani trestné střílení. Pak si Jelínkova parta zahrála přes minutu a půl přesilovku pět na tři, Neužil se ale hlavně při pokusech Nedorosta překonával. Už v klasické početní výhodě odčaroval kouzlo prostějovského brankáře Rok Pajič, který zblízka bekhendem nečekaně zamířil pod víko. Ve zbývajících deseti minutách měli sice Českobudějovičtí optickou převahu, nicméně Prostějov v čele s jistým gólmanem Neužilem bez větších obtíží odolával. Dvě minuty před koncem se domácí odhodlali ke hře bez brankáře, kontaktní branka však nepřišla. Naopak pět vteřin před koncem přes celé hřiště stvrdil výhru hostů Tomáš Nouza. Prostějovští tak zvítězili jako první tým v sezoně v Budvar aréně, Motor kvůli prohře přepustil první příčku Karlovým Varům.

Ohlasy po zápasu

Marian Jelínek (trenér Motoru): "Rozhodly speciální přesilovkové týmy. Soupeř hraje v početní výhodě velmi dobře a dal v přesilovkách dva góly. My jsme měli sice optický tlak, ale hosté hráli výborně v defenzivě a tlačili jsme se pořád do plných. S utkáním spokojeni být nemůžeme."

Jiří Vykoukal (trenér Prostějova): "Snažili jsme se soupeře nepustit do tlaku, což se nám dařilo. Vyhráli jsme především díky nezměrné bojovnosti a vynikajícímu výkonu gólmana Neužila."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....