Banes Motor České Budějovice
27.03.2017, Miroslav Mayer

Baráž je tady. Na startu jede Motor do Pardubic

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Vrchol sezony pro fanoušky Motoru je tu. V úterý začíná baráž o postup do extraligy. Všichni jsou plni očekávání a naděje, jak dopadne konfrontace týmů z WSM ligy a Tipsport extraligy. Motor zajíždí zjistit, jak je na tom nejhorší tým extraligy z Pardubic. První zápasy mohou již něco prozradit o síle a odhodlání týmů. Utkání se odehraje v úterý od 18 hodin v Tipsport aréně v Pardubicích.

Dynamo Pardubice zažilo asi nejhorší sezonu v historii a může být ještě hůře

Pardubice jsou tradičním účastníkem nejvyšší hokejové soutěže. Zatímco mužstvo z Českých Budějovic získalo v sezoně 1950/51 svůj jediný titul, Pardubičtí hráli svoji první sezonu v nejvyšší soutěži a od té doby nikdy nesestoupili! Na svém kontě mají Východočeši hned pět titulů mistra ligy a vychovali mnoho slavných hráčů do reprezentace i NHL. Jen v Síni slávy českého hokeje mají hned devět hráčů. Jenže historie nikoho neuživí navždy a na slavný a tradiční klub přišla bída.

Při pohledu na tabulky extraligy z posledních let je vidět, že se letos nejedná o náhodně nevydařený rok, ale o celkový dlouhodobější pád. V sezoně 2011/12 skončily Pardubice v základní části třetí a podařilo se jim vybojovat titul. Hned v dalším roce už z toho bylo desáté místo a konec po předkole. Následovalo sedmé místo a konec ve čtvrtfinále. O rok později pak deváté místo a opět konec ve čtvrtfinále. Loni už to byl pád na dvanácté místo a v boji o umístění se Východočeši jen o jediný bod zachránili před baráží.

Letos se Pardubicím vůbec nedařilo. První tříbodové vítězství si připsaly až v devátém zápase. Nejvíce se jim podařilo vyhrát tři zápasy v řadě, a to navíc jen jednou. Nakonec skončily poslední se ziskem 44 bodů. V boji o umístění už nebylo o co hrát, neboť Pardubice i Karlovy Vary byly jasnými účastníky baráže. Přesto se Pardubice moc nevyznamenaly, když ze šesti zápasů získaly jen čtyři body. Hodně úsilí a snahy pak věnovaly poslednímu zápasu s Olomoucí, který chtěly pojmout jako ladění formy na baráž. Tato generálka nedopadla vůbec dobře, když Dynamo podlehlo v Olomouci 2:8.

Sestava Pardubic z posledního zápasu

Růžička – Ovčačík, Schaus, Chaloupka, Trončinský, Ščotka, Zajíc, Havlík, Nedbal – Bárta, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Beran, Špirko, Panna – Zídek, T. Kaut, Starý.

V průběhu sezony došlo k zásadním změnám v pardubickém klubu. Od 16. ledna tohoto roku je majoritním vlastníkem klubu město Pardubice, minoritními vlastníky pak Dušan Salfický a Petr Čáslava. Dušan Salfický se stal novým generálním manažerem klubu, Pavel Marek sportovním manažerem. Jako hlavní trenér nastoupil Miloš Holaň a jeho asistentem se stal Pavel Marek a Otakar Janecký. Cílem změny bylo zachránit extraligu a do tří let vrátit týmu lesk. Samozřejmě následovaly i změny v kádru, ale zastavit pád se stejně nepodařilo.

Pardubice berou kluby z WSM ligy vážně a pro dobrý vstup do baráže chtějí udělat maximum. Trenér Holaň se na stránkách klubu vyjádřil takto: „Mám respekt a pokoru ke každému soupeři. Jestli nebudeme porážet mužstva z WSM ligy, tak nemáme v extralize co dělat. Není to žádný tlak na hráče, tak to zkrátka je. Nehledejte v tom žádné podcenění. Jsme extraligový tým, to samé Karlovy Vary. A pokud s nimi nebudeme vyhrávat, jsou holt lepší a my si extraligu nezasloužíme. Každé utkání musíme brát jako sedmý zápas v play-off. Je to otázka bytí a nebytí.“

Pohled do historie vzájemných zápasů

Od roku 1950 spolu sehrály oba soupeři 189 zápasů. Úspěšnější jsou zatím Pardubice, které vyhrály 85 zápasů, 3 prodloužení, 20 zápasů skončilo remízou. Motor vyhrál 78 zápasů a 3 prodloužení. Skóre je výrazně lepší pro Východočechy 645:576. Poslední zápasy byly ve znamení převahy jednoho z týmů. Poslední čtyři utkání vyhrál Motor, ale předchozích sedm v řadě zase Pardubice. V týmu jsou ještě dnes tři hráči, kteří pamatují poslední utkání s Pardubicemi v extralize, a to Vráblík, Květoň a Škoda. Za Východočechy pak nastoupil Rolinek a brankář Růžička.


1.kolo baráže

HC Dynamo Pardubice – ČEZ Motor České Budějovice

úterý 28. března 18:00
Tipsport aréna

Z tábora Motoru

Jihočeši se podle plánu, který si stanovili před sezonou, dostali do baráže. Cesta nebyla ani příliš trnitá, ale ani jednoduchá. V play-off byla utkání, která donutila hráče sáhnout si na dno sil fyzických i psychických. Tým poznal, že žádný zápas se neuhraje sám, hraje se až do konce a přitom trpělivě. Kromě zlomeniny Tomáše Nouzy zřejmě nebude k dispozici i Martin Heřman. Mužstvo rozhodně není nezkušené. Zkušenosti z baráže či zápasy play-off nejvyšší soutěže nemají jen Petr Kváča, Pavel Pýcha, Ondřej Šulek a Filip Vlček. Naopak je v týmu mnoho hráčů, kteří mohou zkušenosti prodávat a měli by je uplatnit právě teď. Důležité je i to, že většina kádru má své kořeny v jižních Čechách a bojuje tak i za svůj region. Právě v tom může být někdy rozdílový faktor.

Generální manažer Stanislav Bednařík řekl pro Českobudějovický deník: „Do baráže už ale nevstupujeme v roli favorita. Tím jsou v baráži oba extraligové týmy. Postupující celky z WSM ligy se mohou pokusit urvat si své místo na slunci. Tým se připravuje tak, aby zvítězil v každém nejbližším utkání, které ho čeká.“ Zároveň bylo již několikrát řečeno, že postup do nejvyšší soutěže je cílem a klub je na to připraven i finančně. Spekulace některých fanoušků jsou tak bezpředmětné a rozhodovat by měla jen síla týmů, odhodlání a momentální forma.“

Statistiky



HC Dynamo Pardubice
vs
ČEZ Motor České Budějovice
Nicholas Schaus – 36 (7+29), nadstavba 0
Nejproduktivnější hráč
Miloslav Čermák – 39 (19+20), play-off 10 (5+5)
Petr Sýkora – 21 + 1 nadstavba
Nejlepší střelec
Miloslav Čermák – 19 + 5
Nicholas Schaus – 29 + 0
Nejlepší nahrávač
Žiga Pavlin – 27 + 5
Nicholas Schaus – 36 (7+29)
Nejproduktivnější obránce
Žiga Pavlin – 35 (8+27) + 6 (1+5)
Nicholas Schaus – 106 + 8
Nejtrestanější hráč
Martin Heřman – 119 + 20
Jaroslav Hübl 88,86% – 3,82 + 82,98% -5,33
Martin Růžička 89,72% – 3,40 + 82,43 – 4,22
Brankáři: úspěšnost zásahů – průměr branek
David Gába 92,15% – 1,98 + 85,71% 1,46
Petr Kváča 93,95% – 1,42 + 94,33% - 1,31
Ondřej Bláha 91,69% - 2,38
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....