Banes Motor České Budějovice
13.03.2017, Pavel Kortus ml.

Jubilant Ján Mucha nabádá: Musíme hrát stále naši hru

České Budějovice - V průběhu sezony se slovenský obránce Ján Mucha propracoval mezi elitní šestici českobudějovických beků a podává spolehlivé výkony. I díky tomu si v prvním semifinále proti Slavii zapsal třiatřicetiletý obránce už 400. start v českobudějovickém dresu. "A doufám, že jich ještě hodně přidám," usmívá se slovenský sympaťák, který pomohl Motoru k první výhře v sérii i skvělým pasem na druhý gól Roka Pajiče.

Kromě inkasovaného gólu v závěru vám první duel semifinálové série snad ani nemohl vyjít lépe, že?
Po delší pauze, kterou měly po čtvrtfinále oba týmy, bývají první zápasy možná trošku rozpačité. Nám se ale podařil vstup do zápasu, pak jsme si náskok hlídali a dle mého zaslouženě urvali první bod v sérii.

Až na krátký časový úsek jste si vedení nejen hlídali, ale zároveň byli nadále aktivní a nebezpeční.
To je náš styl hokeje. Dařilo se nám prakticky celý zápas soupeře celoplošně pokrývat, to je naše taktika. Vycházelo nám to s Přerovem, navázali jsme na to se Slavií.

Váš styl hry se oproti čtvrtfinále nezměnil, soupeř ale ano. Pražané jsou bezesporu hokejovějším mužstvem, než jakým byli Zubři z Přerova.
Ano. Slavia je určitě techničtější tým. Co nám vyhovuje víc, to je v tuto chvíli asi jedno. Jdeme zápas od zápasu, krůček po krůčku. Chceme hrát náš hokej a jsem rád, že se nám to zatím daří.

Důležitým momentem prvního semifinále byla ubráněná přesilovka pět na tři v závěru první části, při níž jste také schytal jednu nepříjemnou ránu. Byl to klíčový moment?
Byl určitě důležitý. Před tím jsme také měli přesilovku pět na tři, pak jsme naštěstí dvojnásobné oslabení zvládli. Tu střelu jsem dostal do lýtka, trošku to štípe. Ale zaleduji to a bude to dobré (usmívá se).

Ján Mucha po utkání

Hrdinou sešívaných byl ve čtvrtfinále s Třebíčí mladý brankář Frodl. Na úvod série jste jej třikrát pokořili, přestože držel Slavii nad vodou.
Všechny tři branky jsme vsítili po dobrých akcích, měl to těžké. Ale když je dostatek střeleckých pokusů a tlak do branky, tak jeden dva góly vždycky padnou. Toho se musíme držet, i když brankář soupeře má formu.

Motor se očividně drží ve velké pohodě. Jak těžké bude ji udržet do dalších zápasů?
Pohodu máme, to je pravda. Ale musíme dobře zregenerovat a připravit se na úterní zápas. Chceme se na vítězné vlně udržet co nejdéle. Na další zápasy ještě tolik nepřemýšlím.

V prvním utkání jste Slavii přehráli. Nemůže ve vašich hlavách dojít k podcenění, že to půjde už samo?
Určitě ne. Máme v hlavě, že musíme jít krůček po krůčku. Podcenění rozhodně nehrozí.

Po jasné výhře nic měnit nemusíte, soupeř je v opačné situaci. Jak na to budete reagovat?
Uvidíme, s čím přijdou. Už v průběhu prvního zápasu tečovali kotouče do třetiny, aby se k nám rychle dostali. My musíme znovu diktovat tempo hry a zatím nic měnit nemusíme.

Odehrál jste 400. zápas v českobudějovickém dresu. Nebyl jste před zápasem trošku nostalgický, že je to už pěkná porce?
Ani jsem o tom nevěděl. Tomáš Kučera (Marketingový a PR ředitel, pozn. autora) dával odpoledne příspěvek na Facebook, tam jsem to zjistil. Ale doma jsem vzpomínal, kdy jsem odehrál první zápas, a že doba v Budějovicích byla dlouhá a pěkná (usmívá se). Čtyři sta zápasů je pěkné číslo, doufám, že v českobudějovickém dresu jich ještě hodně přidám.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice