Banes Motor České Budějovice
14.02.2017, Michal Špírek

Dušan Žovinec: Máme partu, která si dokáže poradit

Druhého takového hokejového obojživelníka v kádru Motoru nenajdete. Obránce Dušan Žovinec byl v poslední čtvrtině základní části nasazován do hry jako útočník. A stejná role mu připadne i v play-off.

Poslední zápas základní části je za vámi. Jaké bylo utkání na Kladně?
Byl to těžký zápas, hlavně z té stránky, že oběma týmům už o nic nešlo a bylo těžké se v hlavě správně nastavit. Já z něj mám ale novou zkušenost, zahrál jsem si na malém hřišti v útoku. A to tedy také nebylo nic lehkého (úsměv). Škoda druhé třetiny, kdy jsme dělali individuální chyby a čtyřikrát inkasovali.

Jaký pocit u vás převládá při ohlédnutí za základní částí?
Spokojenost. Ze svého pohledu můžu říct, že naše výkonnost gradovala. V úvodu sezóny se nám pár zápasů nedařilo, pak jsme ale šli každým zápasem nahoru, ohledně taktiky a vůbec všeho. A doufám, že to tak bude pokračovat. Každý tým v sezóně pozná takovou menší krizi, na nás přišla v závěru. Ale já to beru jako zkoušku před play-off. Samozřejmě, ne že bychom si takovou zkoušku přáli, ale je dobré zjistit, že máme dobrou partu, která si dokáže poradit, i když to herně třeba zrovna dvakrát nejde.

Cítíte se v současnosti jako obránce, nebo jako útočník?
Určitě jako obránce. Ale byla přede mě dána výzva, kdy jsem začal zaskakovat za zraněné útočníky. Do čtrnácti let jsem v útoku hrál, takže jsem tak nějak věděl, kde se pohybovat. Post útočníka zvládám spíš zezadu, jinak mi schází pohotovost v zakončení a tak. Hrát útočníka je pro mě složitější, než beka, ale tak každé má svoje.

Při hře pět na pět nastupujete v útoku, při oslabení jste pak v obranné dvojici. Nedělá vám potíže měnit post během jednoho zápasu, nebo dokonce ze střídání do střídání?
Je to tak. Trenér už mi řekl, že i do play-off se mnou počítá do útoku, s tím, že když bude třeba na oslabení, tak to budu střídat a půjdu na beka. Problémy mi to nedělá. Já už si to vyzkoušel v osmnáctkách v reprezentaci.

Kde se vzal ten nápad vás nasadit do útoku?
Že jsem to hrál zamlada trenéři ví. A v útoku už jsem hrál loni v play-off, když byla velká marodka, to mě tam postavil Radek Bělohlav. To jsem nějak zvládl, takže si to asi pan Bednařík a pan Štrba pamatují a zkusili mě v útoku i letos.

Další zápas na vás čeká 26. února, jaký do té doby budete mít program?
Máme teď v pondělí a úterý volno a pak už se do toho zase vrhneme a každodenním tréninkem se budeme připravovat na play-off.

Přerov, Frýdek-Místek, Benátky. Jeden z těchto protivníků vás bude čekat ve čtvrtfinále. Máte nějaké přání, s kým byste se chtěl, nebo nechtěl setkat?
Nechci si vybírat, už jsem se takhle párkrát spálil. Všechny tyto týmy jsou těžké, je mi to v podstatě jedno. Pokud chceme uspět, musíme porazit kohokoliv.

Máte nějaký vzkaz pro fanoušky směrem do play-off?
Ať určitě přijdou na stadion a podporují nás nadále jako doposud. Fandí nám jak doma, tak venku, obdivuji fanoušky, že za námi jezdí takové dálky jako do Frýdku či Přerova, je to super.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....