Banes Motor České Budějovice
22.10.2016, Miroslav Mayer

JUN: JIH – CEB 3:2p – Juniorka v Jihlavě padla až v prodloužení

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Junioři HC Motor prohráli v Jihlavě a přerušili tak šňůru šesti vítězných zápasů v řadě. Dukla otočila zápas ve třetí třetině, ale 19 vteřin před koncem stačil vyrovnat Jakub Doktor. V prodloužení byli šťastnější domácí a získali druhý bod.

Úvod zápasu byl oboustranně opatrný. Změnit to mohla přesilová hra Dukly, kterou ale domácí tým nevyužil. Větší šance přišly až ve druhé polovině první třetiny. Nejprve na konci třinácté minuty gólman hostí Patera zlikvidoval střelu Heinricha, který byl před ním zcela sám, a vleže si poradil i s dorážkou nejproduktivnějšího hráče Dukly. Na druhé straně Vochozka mířil zblízka nad horní tyč. Domácí měli více šancí, Rezek zblízka nedokázal tváří v tvář propálit gólmana a Patera v brance Motoru se vyznamenal také o chvíli později. Nejprve ještě nemusel zasahovat, když Čermák z mezikruží netrefil branku. Když si Heinrich přijel pro odražený míč a u levé tyče zkoušel několikrát procpat puk do sítě, Patera uzavřel všechen prostor levým betonem. Závěr třetiny přinesl tři vyloučení, takže hosté začínali druhé dějství přesilovkou čtyři na tři.

Po návratu na led prvního ze tří vyloučených, hráče Motoru, si hosté vyzkoušeli krátkou přesilovku pět na tři a dokázali jí využít. Tintěra poslal puk po levé straně na Doktora, který našel mezi kruhy volného Jana Bártu a ten za pomocí levé tyče otevřel skóre zápasu - 0:1. Jihlavě poté měla příležitost k vyrovnání v podobě dvou přesilových her, ale nebezpečná při nich příliš nebyla. Již při hře pět na pět se do dobré akce dostával Doktor, mířící z mezikruží na branku. Ač toho Brož moc neviděl, dokázal jeho pokus po ledě k tyči vyrazit levým betonem. Poté přišly další zajímavé momenty. Po rychlé kombinaci Motoru se Brož vyznamenal i při střele Maříka zblízka. Na druhé straně se Mejzlík mezi kruhy ujal puku, střelou na vyrážečku ale Pateru nepřekonal. Šance této části hry uzavřelo vyhození domácích, které si stáhl mezi kruhy ze vzduchu Bláha, sklepl si kotouč na zem a vší silou se opřel do puku. Brože však nepropálil. Trošku nezáživnou pasáž hry ukončil Bárta, který projel obranou domácích jako nůž máslem. Jeho střelu zblízka na levou tyč stačil gólman Dukly výtečně vyrazit koncem lapačky.

Střelecké trápení domácích skončilo v pětačtyřicáté minutě, a že se jednalo také o povedenou akci, jako při prvním gólu utkání. Rezek přenechal na modré puk rozjetému Pospíchalovi. Obránce Dukly si sjel před branku, nezazmatkoval, poslal puk nalevo pro volného Reného Geiera a ten trefou do odkryté branky zaznamenal první gól v sezoně. Za další tři minuty již Dukla vedla. Hejna zblízka ještě nepřekonal Pateru, odražený kotouč se poté dostal k Davidu Čermákovi a nejlepší střelec Jihlavy poslal svůj tým do náskoku. Na druhé straně zachránil domácí Brož po Kadilákově nebezpečné střele z levého kruhu. Dukla se mohla uklidnit přesilovkou, ta se jí však znovu nevydařila. Naopak strážce domácí klece musel zasahovat při bekhendovém zakončení Bárty zblízka. Dvě a půl minuty před koncem ujeli domácí do situace tři na dva, na Peschoutovu střelu z levého kruhu ale vyzrál Patera. 73 vteřin před koncem odvolali hosté gólmana a jejich hra v šesti byla ještě umocněna přesilovou hrou, kterou využili. Devatenáct vteřin před koncem poslal kapitán Jihočechů Jakub Doktor zápas do prodloužení po teči střely Kmece od modré - 2:2.

To trvalo jen osmatřicet vteřin. Mejzlík totiž před branku přihrál volnému Martinu Hejnovi a ten střelou pod horní tyčku nedal Jiřímu Paterovi žádnou šanci. Jihlava tak vyhrála nad vedoucím Motorem 3:2 v prodloužení.

Ohlasy po zápasu

Luboš Rob (HC Motor České Budějovice): My jsme do dnešního zápasu vstoupili dost vlažně a jen díky našemu gólmanovi dopadla první třetina 0:0. Pak jsme se dostali do zápasu. Jihlava dnes hrála dobře a jsme rádi za bod, i když jsme byli určitě favoriti. Bod bereme, jsme rádi za postavení v tabulce a těšíme se na pauzu, ve které zase potrénujeme.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Určitě jsme s vítězstvím spokojení. Sice nám tři body těsně před koncem utekly, ale soupeř svojí kvalitu má. Výborně jim zachytal gólman a hlavně v první třetině jsme měli spoustu brankových příležitostí, ze kterých jsme gól nedali. Dnes musím celé mužstvo pochválit, od gólmana po posledního hráče. Podali jsme bojovný výkon a vyhráli jsme s prvním týmem tabulky.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....