Banes Motor České Budějovice
27.02.2016, Michal Heřman

Přerov už čtyři výhry má. Nyní je chce Motor

A je to tady! Očekáváné boje rozehraje ČEZ Motor České Budějovice v pondělí, kdy začne čtvrtfinálová série s HC ZUBR Přerov. Jihočeši mají s Přerovem negativní bilanci – prohráli všechny zápasy v základní části. Startuje play-off WSM Ligy! Hraje se v pondělí a úterý od 17:30. VSTUPENKY NA DVOJZÁPAS MŮŽETE ZAKOUPIT V NEDĚLI OD 15 HODIN NA POKLADNÁCH BUDVAR ARÉNY, případné zbylé jednozápasové pak v den utkání od 13 hodin.

O soupeři – HC ZUBR Přerov

Přerovský klub postoupil do WSM Ligy a jako nováček měl za úkol hlavně udržení soutěže. K velkému překvapení ale tým dokázal v základní části dojít až na konečné šesté místo, když za pátým Prostějovem skončil jen kvůli horším vzájemným zápasům. Během 52 zápasů vyhrál Přerov 23 zápasů za tři body, šest za dva body, třikrát bral bod a ve dvaceti zápasech nebodoval.

Nejproduktivnějším hráčem Přerova se v základní části stal exbudějovický Roman Pšurný, který ve 49 zápasech nasbíral 49 bodů za 16 gólů a 33 asistencí. „Osobně jsem si nevybíral a ani s týmem jsme nad soupeři nekalkulovali. Stejně jsme to nemohli ovlivnit. Před posledním kolem byli ve hře tři soupeři a nakonec to dopadlo na ten nejméně pravděpodobný,“ řekl Pšurný k úvodnímu kolu vyřazovací části.

V základní části neuhrál Motor s Přerovem ani bod. Zubři vyhráli 2:0, 2:1, 5:3 a 4:2. „Všechny zápasy ale byly hrozně vyrovnané. Když jsme hráli v Budvar aréně, byl Motor lepším týmem. Zvítězili jsme hlavně díky skvělému Lukáši Klimešovi (brankář Přerova). Očekávám zase vyrovnané zápasy, kde bude rozhodovat jeden nebo dva góly,“ dodává Pšurný, který rád vzpomíná na své angažmá na jihu Čech. „Vzpomínám rád na obě. Jak na to první v extralize, tak na to druhé v první lize.“

Přerov je překvapením základní části, a ač je to nováček, jeho projev je hodně na vysoké úrovni. „Je pravdou, že cíl byla záchrana. Jedeme nad plán. Na každý zápas nás perfektně připraví náš ofenzivní koordinátor Vladimír Kočara. Je to největší odborník na statistiky ve střední Evropě a přilehlých asijských zemích. Pak nás nemůže nikdo a nic překvapit,“ říká dále Pšurný, kterému v Přerově téměř nic nechybí. „Snad jen jedna pračka a sušička navíc. Pak taky 10 až 15 puků po každém tréninku,“ dodává s úsměvem.


Čtvrtfinále – 1. a 2. kolo

ČEZ Motor České Budějovice
-
HC Zubr Přerov

pondělí 29. 2. 2016, 17:30 a úterý 1. 3. 2016, 17:30
Budvar aréna

Vzájemné zápasy

Dalo by se říct, že pro Motor jde o neoblíbeného soupeře. S nikým jiným takto špatnou bilanci vzájemných zápasů v základní části nemá. První utkání Jihočeši prohráli v Přerově 0:2. Rozhodující moment přišel na závěr druhé třetiny, kdy domácí v oslabení otevřeli skóre. Odveta na jihu Čech byla sice herně lepší, ale body si stejně odvezl Přerov po výhře 2:1. Jediným střelcem Motoru byl Rok Pajič.

Až ve třetím měření sil viděli diváci gólovou přestřelku. Před zaplněnou halou byl stav dvě minuty před koncem třetí třetiny 3:3. Pak ale Bláhu prostřelil Kovařík a Pšurný poté do prázdné rozhodl - 3:5. Čtvrtý zápas v Budvar aréně rozhodla přerovská kanonáda ve druhé třetině, kterou Budějovice prohrály 0:4. V poslední části pak sice Mikyska s Nouzou snížili, ale prohře 2:4 nezabránili.

Odborník na Přerov? Nikdo. Nejlepší střelec? Pajič a Mikyska

Rok Pajič a Josef Mikyska dali během čtyř utkání s Přerovem shodně dvě branky. Nikdo jiný se proti tomuto soupeři výrazněji neprosadil. „Jo? To ani nevím. Nesleduji to,“ řekl Pajič na dotaz, zda statistiku s Přerovem sleduje. „V týdnu jsme měli první tři dny velmi kvalitní tréninky, které jsme v závěru doplnili pilováním detailů.“

O tom, že by Motor osmkrát v jedné sezoně s Přerovem prohrál a tím pádem vypadl ve čtvrtfinále, ale Pajič vůbec nepřemýšlí: „Play-off je úplně nová soutěž a co bylo v základní části už nikdo neřeší. Nálada v týmu je skvělá. Těšíme se samozřejmě na naše fanoušky, kteří nás poženou dopředu.“

Statistiky základní části

ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nejproduktivnější hráč: Josef Straka - 54 bodů (4. v lize)
Nejlepší střelec: Tomáš Nouza – 24 gólů (6. v lize)
Nejlepší nahrávač: Josef Straka – 34 asistencí (4. v lize)
Nejproduktivnější obránce: Jakub Suchánek – 27 bodů (6. v lize)
Nejtrestanější hráč: Jakub Suchánek – 81 trestných minut (13. v lize)
Nejlepší procento úspěšnosti: David Gába – 93,09 % (3. v lize)
Průměr obdržených branek na zápas: David Gába - 2,27 (3. v lize)

HC ZUBR PŘEROV

Nejproduktivnější hráč: Roman Pšurný - 49 bodů (9. v lize)
Nejlepší střelec: Vlastimil Dostálek - 24 gólů (9. v lize)
Nejlepší nahrávač: Roman Pšurný - 33 asistencí (5. v lize)
Nejproduktivnější obránce: Jakub Grof - 26 bodů (7. v lize)
Nejtrestanější hráč: Jakub Ferenc – 100 trestných minut (7. v lize)
Nejlepší procento úspěšnosti: Lukáš Klimeš – 92,96 % (4. v lize)
Nejméně obdržených branek na zápas: Lukáš Klimeš – 2,71 (9. v lize)
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....