Banes Motor České Budějovice
11.08.2003, Antonín Vansa

Lišku překvapili mladí hráči, i díky nim junioři dosáhli druhé příčky

Dvěma nedělními zápasy, tak jako i ostatní čtyři týmy, zakončili českobudějovičtí hokejisté své učinkování na Memoriálu Vlastimila Hajšmana. Po sobotě se sice Jihočeši nacházeli až na třetím místě, ale druhý víkendový den zvedli hlavu a vystříleli si nakonec druhou příčku. Radost? „My jsme chtěli vyhrát," netají se nový kouč juniorů Mgr.Jaroslav Liška.
První dva duely českobudějovických na turnaji se lišily jako noc a den. Zatímco v úvodním střetnutí celého turnaje domácí jednoznačně přejeli krajského rivala z Písku po výsledku 5:1, recept na karlovarskou obranu hledali marně a podlehli svým vrstevníkům vysoko 0:4. Trenér Liška (jehož hodnocení zmiňovaných zápasů jsme přinesli již dříve) nenechal pro druhý den nic náhodě a postavil proti Plzni nejsilnější možnou sestavu. Domácí na hokejisty Lasselbergeru vlétli jako velká voda a v 6.minutě vedli 1:0, když se v přesilovce přesně trefil Šulčík. Po nevydařeném utkání z Karlovými Vary už českobudějovičtí mladíci hráli opět tak, jak už si jihočeská hokejová veřejnost zvykla. „Každý zápas je samozřejmě jiný. Navíc jde o turnaj, kde na sebe zápasy navazují a síly ubývají. My jsme si přes noc odpočinuli, zvýšili jsme s kolegou Červeným trochu hlasy s klukama jsme si ráno vysvětlili chyby. Myslím si, že to přineslo své ovoce, protože Plzeň jsme jasně přehráli," chválí se svěřence trenér Liška. Keramici skutečně vůbec nezachytili nástup domácích a už v čase 6:41 si plzenští trenéři marně oddechový čas, aby zastavili útočný rej hokejistů v červených dresech. „Time-out jim měl pomoci v tom, aby se srovnali, trošku se sice probrali, ale domnívám se, že i nadále se nám podařilo dostat je pod tlak," ví Jaroslav Liška, že jeho hráče plzeňskými lodivody vynucená přestávka nezastavila. To ostatně dokumentoval už za dvě minuty výbušný Šulčík, který v akci jeden na jednoho znemožnil Beneše a po hezké individuální akci přidal druhý gól svého týmu.

Vedení 3:0 po první třetině však jihočeský celek přinejmenším ukolébalo. Matný výkon v druhé patnáctiminutovce zápasu nastartoval Plzeň, za kterou snižoval hned po 38 sekundách třetí části Heřman. „My jsme si před poslední třetinou paradoxně zdůrazňovali, že se v ní zaměříme hlavně na defenzivu, tak abychom neinkasovali, ale hned z prvního střídání jsme inkasovali," krčí rameny Liška, ale vzápětí říká, „Bylo však dobré, že jsme vzápětí přidali čtvrtý gól a ukázali jsme, že zápas máme v plné moci." Ve 34.minutě totiž využil druhou přesilovou hru v zápase zkušený Kolář a při dvojnásobné početní převaze dokonal pro Plzeň dílo zkázy Kuchejda, který tak zakončil největší gólovou přestřelku turnaje, promítnuvší se na světleném ukazateli ve skóre 5:2.

Jedním z důvodů porážky s Karlovými Vary byl podle slov trenérů juniorského mužstva fakt, že budějovičtí mladíci zle podcenili předzápasovou přípravu. „Na rozcvičku a rozbruslení se nám jich sešlo málo," stěžoval si Liška v sobotu. Proto také pánové Liška s Červeným stanovili sraz na nedělní část turnaje už na 8:30 ráno, ač zápas Plzeň - České Budějovice startoval o jeden a půl hodiny později. „Samozřejmě, že jsme kladli důraz na předzápasové rozcvičení," přiznává Liška a jedním dechem dodává, „My působíme u mužstva jako noví a řekli jsme v kabině po těch Karlových Varech jasná pravidla! Řekli jsme hráčům, jak by se podle nás měli připravit a ten zápas s Plzní dle toho vypadal," mnul si nad výsledkem svého proslovu v kabině juniorů Liška.

Hned v prvním raním zápase nedělní části memoriálu rozhodli karlovarští o tom, že trofej za výhru na turnaji poputuje na západ Čech. Se svými střeleckými pokusy si na ně totiž přišli marně hokejisté ČSOB Pojišťovny Pardubice a prohráli 0:2. A tak bylo před střetnutím České Budějovice - Pardubice jasné, že právě tyto dva celky změří své síly v rámci souboje o konečnou druhou příčku. Domácí trenéři postavili podruhé o víkendu do branky zkušeného Kubeše, čímž nepřímo demonstrovali jak moc jim na získání druhé příčky záleží. S tím však Liška doslova nesouhlasí. „Už v pátek jsme byli s Tomášem domluvení, že nastoupí proti Písku a proti Pardubicím. To však nic nemění na tom, že jsme chtěli vyhrát. Bohužel nám nevyšel zápas s Karlovými Vary a tak jsme alespoň chtěli uhrát druhé místo a i proto jsme do zápasu postavili sestavu, která se nám v průběhu turnaje jevila jako nejlepší, nehráli jen Mrkvička s Hanzalem," naznačil dlouholetý kouč A-týmu HC České Budějovice. O to víc může trenéry pořadatelského výběru mrzet to, že proti pozdějším vítězům z Karlových Varů nepostavili to nejlepší, co měli k dispozici. Neúčast Gulaše, Ficka a především gólmana Kubeše nakonec v souboji o prvenství převážila jazýček vah směrem na západ Čech. „Turnaj jsme sice vyhrát chtěli, ale abych řekl pravdu, důležitější bylo otestovat, jak si spolu jednotliví hráči na ledě rozumí a po této stránce akce svůj účel splnila," míní Liška.

Přípravný turnaj naznačil trenérům mnoho detailů, které neměli šanci při běžném tréninku zjistit. Již po sobotním programu se rozhodlo, že domů pocestuje brněnský zadák Strejček, po zápase s Karlovými Vary si zase Liška stěžoval na zkušené hráče mužstva, z nichž především kompletní útok Roman Novotný-Petr Šulčík-Vojtěch Mrkvička zůstal hodně dlužen očekáváním, které do nich juniorští trenéři vkládali. Přestože formace Novotný-Šulčík-Mrkvička svou reputaci v neděli výrazně napravila, chválil trenér Liška hlavně hokejisty, kteří do juniorské kategorie přišli z dorostu. „Překvapili nás a vysokou výkonnost prokázali právě tihle hráči. Především hokejisté s datumem narození 1987 jsou velmi solidní, což je velkým příslibem pro náš tým," věří Liška ve velkou budoucnost svého mužstva. Ten však nepředstavil asi největší klenot svého výběru v příští sezoně, útočníka Mertla, jenž se usadil pro přípravu 2003 po boku zkušených Sailera s Bělohlavem. „Tomáš je na soustředění s reprezentací," vysvětluje jeho neúčast Jaroslav Liška.

Ani v otázce brankářů nemá Liška po víkendu jasno. Již v sobotu naznačil, že jeho tým nebude pro sezonu 2003/04 počítat s Jiřím Anderlem a Janem Cháberou. Jedničku bude jihočeským mladíkům dělat Tomáš Kubeš, jenž usilovně bojuje o post brankářské dvojky v A-týmu. V juniorské kategorii mu bude v příštím ročníku krýt záda jeden z dvojice mladých gólmanů Salák - Mašek. Oba si shodně zachytali 23 minut zápasu proti Plzni. Zatímco Salák odchytal ve vysokém standartu první polovinu zápasu, Petr Mašek už tak úspěšný nebyl a inkasoval od západočeského mužstva dvě branky. „Oba jsme si prověřili a zjistili jsme, že v případě kdy vzniknou problémy s gólmany, máme kam sáhnout pro kvalitního brankáře," odmítá být Liška konkrétní.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....