Banes Motor České Budějovice
09.08.2003, Antonín Vansa

Radost vystřídalo zklamání, Liška se zlobí na zkušené hráče

První den za sebou má prestižní Memoriál Vlastimila Hajšmana. Českobudějovičtí celou akci zahajovali derby s Pískem, který jednoznačně vyhráli 5:1. Kruté vystřízlivění však přišlo o pět hodin později. Energie pořadatelské mužstvo deklasovala 4:0! „Kluci zle podcenili rozcvičku," hněvá se Mgr.Jaroslav Liška.
Turnaj zahajovali právě českobudějovičtí hokejisté a los jim do cesty postavil zajímavého soupeře. Síly s nimi měl změřit, co se týče vzdálenosti, nejbližší tým z celé pětice, Písek. Úvod měli Jihočeši bleskový a po brance Šulčíka už ve třetí minutě zápasu vedli 1:0. A když se za další čtyři minuty trefil Roman Novotný, naděje hokejistů z města, které proslavil nejstarší kamenný most v Čechách, zhasly. „Postavili jsme nejsilnější možnou sestavu a chtěli jsme na soupeře vlétnout a porazit jej. Zápas s Pískem, to je přece jen derby," usmívá se trenér juniorů Jaroslav Liška. A nemuselo zůstat jen u pěti branek. Českobudějovický celek svého soupeře jasně přehrál a v zápase hraném 3x15 minut mohl nastřílet daleko více, než jen pět gólů. „Tak samozřejmě, mohli jsme ještě pár branek přidat. Z toho zápasu jsem docela dobrý pocit, protože náš projev byl vcelku solidní," pochvaloval si výkon svých svěřenců v ranním utkání Liška. Je však zřejmé, že právě Písek je nejslabším mužstvem z celé pětice účastníků. Zápasy s outsidery hned na úvod bývají velmi ošidné. Mužstvo se může na jednu stranu příjemně rozehrát, po snadné výhře však může naopak rychle usnout na vavřínech. „My na výsledky moc nehledíme a z toho pohledu je nám vcelku jedno, zda hrajeme s Pískem první nebo poslední zápas. Pro nás je turnaj testem hráčů a hledáním optimální sestavy," upozorňuje Liška.

Jenže zatímco úvodní zápas vyšel budějovickým mladíkům parádně, od 15:00 hodin, kdy se na modrou čáru postavila k pozdravu karlovarská družina, hledali Liškovi svěřenci nabytou formu marně. Hned ve druhé minutě se prosadil Bušta a jak se později ukázalo, vstřelil vítězný gól střetnutí. Západočeši naznačili týmu kolem kapitána Šulčíka, že k dokonalosti má hodně daleko a zvítězili vysoko 4:0! „Vary nás předčily úplně ve všem, v rychlosti, v přímočarosti, v soubojích jeden na jednoho. Ale i pro nás to bylo poučné! Viděli jsme, jak naši kluci reagují za nepříznivého výsledku. Selhali, a my jsme neměli za dvě třetiny šanci," ví Liška. Servítky si nebral především ke zkušené ose týmu, která by měla v příštím ročníku juniorské extraligy tým táhnout. „Zkušení hráči se nedokázali prosadit, čímž nás velmi zklamali." Lázeňští borci skórovali, jak už bylo zmiňováno, hned v čase 1:46. Nedorozumnění v obranných řadách Českých Budějovic využil Bušta a otevřel skóre. Jaroslav Liška však pouze nekoncentrovanosti inkasovaný gól přičíst odmítá. „Kluci podcenili rozcvičku, ta byla krátká a úvod zápasu tím byl hodně ovlivněn. Soupeř nás bleskově potrestal a my jsme po zbytek zápasu nebyli schopni kontrovat," neskrýval rozčarovaní zkušený trenér.

Karlovarští hokejisté předvedli slušně zaplněné Budvar aréně velmi agresivní a fyzicky náročný hokej. Podobně jako jejich mužští kolegové, v loňském ročníku vedení náročným trenérem Markem Sýkorou, předváděli urputnou obranu středního pásma a zákroky na hranici regulérnosti. Trenér Liška se na nepřízeň sudího odmítl vymlouvat, naopak hledal na hře, produkované "Energetiky", pozitiva. „Je dobře, že i tohle si kluci vyzkoušeli. Já jen doufám, že nám to pomůže nabrat další zkušenosti. Přece jen máme v týmu dost mladých kluků, a ti si potřebovali vyzkoušet, jak ta extraliga juniorů bude vypadat," neláme nad juniorským výběrem hůl. Vrcholem drobných šarvátek a četných osobních soubojů byl ve 26.minutě pokus o bitku, kterou vyvolala dvojice Kocek (Karlovy Vary) a Bendík (České Budějovice). „Rozhodčí jsou na ledě od toho, aby ten zápas nějak nasměrovali a podobným soubojům zamezili," odmítá Liška názor, podle kterého měl co dělat, aby na střídačce chladil horké hlavy domácích mladíků.

Podobně jako v prvním mužstvu HC České Budějovice, i v juniorském týmu se chystá zajímavý boj o pozice mezi třemi tyčemi. U mladých hokejistů však jde, narozdíl od A-týmu, o post gólmanské jedničky. Adeptů je hned několik. V sobotu se na soupisce objevili Tomáš Kubeš, Jiří Anderle, Alexander Salák a Jiří Mašek. A to ještě na svou šanci čeká z Ameriky navrátivší se Jan Chábera. „My máme jasno. Jedničkou bude v příští sezoně Kubeš a dvojku mu bude dělat jeden z dvojice Mašek-Salák, protože Anderle bude na hostování v Táboře," sděluje překvapivou informaci Liška. Podle něho tím však není konkurenční boj o post dvojky prvního týmu vyřešen, „Tak i kdyby dělal Kubeš mužům dvojku, tak není problém, aby nám vypomáhal v našich zápasech, ne?" diví se Liška a k otázce na Jana Cháberu dodává, „Honza je zcela v kompetenci trenérů prvního mužstva a pokud se neprosadí, tak se domnívám, že bude snahou klubu poslat jej někam, kde by pravidelně chytal," myslí si bývalý kouč A-týmu Českých Budějovic.

V sobotu se v českobudějovickém dresu proháněl hokejista ve žluté přilbě a s číslem 16 na zádech. Zatímco v úvodním zápase z Brna zapůjčený Strejček mile překvapil, druhý duel jej zastihl v neuvěřitelně slabé formě a se třemi minusovými body se stal nejhůře hodnoceným hráčem budějovické sestavy zápasu České Budějovice - Karlovy Vary. „My jsme jej zde testovali celý týden a zjistili jsme, že je na úrovni hráčů, kteří letos přišli z dorostu. Vzhledem k tomu, že potřebujeme zadáka kvalit Vomely, či Macháčka, rozešli jsme se s ním," dělá tečku za Stejčkovou anabází Jaroslav Liška.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....