Banes Motor České Budějovice
04.08.2003, David Lukeš

J. Liška má ve své funkci dvě priority

Těsně po skončení extraligového ročníku 02/03 oznámil trenér Mgr. Jaroslav Liška, že končí u A-týmu HC ČB. V jihočeské metropoli ale zůstal, když mu na starost připadlo mládí, od žáčků až po juniory. Zeptali jsme se ho tedy, jak se mu v nové funkci daří. "Stanovil jsem si dvě priority. Zlepšit výběr těch nejmenších a vybudovat béčko dorostu. Po létě je ale na hodnocení ještě brzy," prozradil nám Liška po tříměsíčním působení v roli manažera mládeže.
Pane Liško, několik měsíců působíte v nové pozici? Jak byste toto období zhodnotil?
"Je to jiná práce než u prvního mužstva. Když jsem nastupoval, měl jsem několik nápadů. Především jsem si dal za úkol zlepšit vstup, tedy ty úplně nejmenší kluky, kteří projevují zájem hrát hokej. Dalším cílem bylo vybudovat "B" tým dorostu."

Začněme u těch nejmladších.
"Angažovali jsme trenérku krasobruslení Kamilu Hansovou, která s Lumírem Kozubíkem dohlíží na základy bruslení u nových žáků. V minulosti již spolupracovala s juniory a dorostem, ale jejím stěžejním úkolem bude základna C."

Jaké jsou největší problémy při náboru?
"V minulých letech byl počet nově přihlášených nízký. Letos jsme udělali kampaň v rozhlase, novinách i na našich stránkách. Věřím, že počet zájemců bude vyšší. Tak například by bylo dobré, kdyby přišlo šedesát dětí a my si z nich mohli třicet vybrat. Uvidíme. Zkušenosti z minulých sezón jsou takové, že se nám přihlašují v průběhu sezóny, kdy například po Vánocích mají nové brusle a s prvními mrazy je hokej chytne při hraní na rybníku, ale pro nás je důležité začít s tréninkem už v září."

Jaký je další osud těch vyvolených, kteří výběrem projdou?
"Děti když přijdou do klubu, budou dva až tři měsíce jenom bruslit. Pokud bude jejich počet vyšší, chceme vybrat základnu C. V první až třetí třídě pak hrají minihokej, od čtvrté už jde o klasický hokej."

Mluvil jste o Vašem druhém cíli, jímž je vytvoření B-týmu dorostu. Jak jste zatím úspěšní?
"Ano, druhým cílem bylo vytvořit B-tým dorostu. V současné době ho vede trenér František Čech. Při jeho vytvoření jsme spolupracovali s dalším budějovickým týmem, DDM. Od nich jsme si stáhli některé mladé hráče."

Co si od tohoto kroku slibujete?
"Slibujeme si od toho, že budeme mít větší základnu hráčů ve věku 15-16 let. Chceme aby měl větší okruh hráčů možnost si dorostoneckou soutěž vyzkoušet."

Jakou soutěž bude hrát "B" tým?
"Krajský přebor."

Setkal jste se už při svém působení s touto variantou nebo je to čistě Váš nápad?
"Je to moje představa. Z vlastní trenérské zkušenosti vím, že dospívání je složité a rozmanité. Někdo se vyvine dřív a někdo později. Někdo vyroste za rok a někdo je ještě v sedmnácti malý. Cílem je, aby mladí hokejisté měli možnost dozrát a nekončili s hokejem poté, co se nedostanou do dorostenecké ligy. Za rok v B-týmu mohou vyrůst nejen somaticky, ale i myšlením a mohou dorostenecký A-tým doplnit. Já věřím, že to bude fungovat."

V minulých dnech zahájil zápasovou přípravu i juniorský celek. S jakými úspěchy?
"Junioři sehrají o tomto víkendu turnaj - Memoriál Vlastimila Hajšmana. Před tím odehráli dva zápasy s Kladnem. V nich se rvali o místa v kádru. Po těchto střetnutích jsme vybrali 25 hráčů. V prvním zápase doma smolně prohráli 2:3 brankou v poslední vteřině. Ve druhém utkání na Kladně už propadli a podlehli domácímu výběru 0:9. Kladenští už nastoupili v plné síle a kompletní, zatímco my jsme ještě testovali některé hráče, takže přibližně patnáct lidí, se kterými se počítá do základu, neodjelo. "

V juniorských kategoriích ani tak nejde o zisk pohárů, ale spíš o výchovu talentů. Přesto, s jakými cíli jdete do nastávající sezóny? V té minulé byl úspěšnější dorost.
"Záleží na tom, jak se sejdou ostatní týmy. My máme především velmi dobré brankáře. Na druhou stranu ročník 85-86 nemá vyloženou hvězdu typu Michálka, Novotného či Nedorosta. Ale trénují tam mladí hráči Svačina, Mrkvička, Černý, Ficek nebo Šulčík, kteří již měli možnost změřit výkonnost se staršími hokejisty v Áčku. Jestli to jejich výkonnost dovolí, mohou tam zůstat, v opačném případě se vrátí do juniorky."

Jaká je situace v dorostu?
"To je dobrý ročník 87. Jsou tam talentovaní hráči Kuchejda, Hanzal, Ježek, Klíma či Kudláček, kteří mají velkou šanci hrát v juniorech. Rovněž brankář Saša Salák trénuje se staršími. Bylo by dobré, aby se 1-2 hráči uplatnili v juniorském týmu."

Pane Liško, děkuji za rozhovor a přeju hodně štěstí v další práci.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....