Banes Motor České Budějovice
27.04.2015, Miroslav Mayer

Do Budvar arény letos zavítalo skoro dvě stě tisíc diváků

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Je za námi další sezóna a můžeme ji směle označit za úspěšnou. Motor hrál po celou sezónu atraktivní hokej, získával body a po základní části skončil druhý. V play-off přešel přes dva soupeře a postoupil do baráže o extraligu. Tam sice cesta Jihočechů skončila, ale pro další sezónu jsou položeny kvalitní základy. Pojďme se na 1. ligu podívat ze statistického pohledu na týmové statistiky. Nejdůležitější jsou vždy statistiky týmu, protože hokej je kolektivní sport a sám jednotlivec většinou nezvládá dotáhnout tým až na vrchol. I v týmových statistikách se Motor držel nahoře.

Návštěvnost

Je to sice obehraná písnička, ale nikdy neomrzí. V Českých Budějovicích jsou nejlepší fanoušci, kteří na hokej chodí a mají ho rádi. Výsledkem je jasné první místo v návštěvnosti. Průměr 4 462 v základní části na zápas, celkem 116 007 na základní část. Například v Benátkách nad Jizerou přišlo za celou sezónu jen 8 026 diváků. Jihočeši táhli i venku, ale tady si prvenství získali Rytíři Kladno a Motor obsadil až čtvrté místo za Chomutovem a třetí Jihlavou. Venku vidělo zápasy Motoru celkem 42 185diváků.

V play-off stoupla průměrná návštěva na 6 231 diváků, celkem za šest zápasů 37 384. Což je opět jasně nejvíce. Kupodivu venku Motor tolik netáhl, když skončil až sedmý z deseti týmů. Nejvíce táhla Třebíč a to i díky tomu, že hrála právě proti Motoru.

Ani v baráži se nenechali fanoušci Jihočechů zahanbit a byli jasně nejlepší s průměrem 6 041 na zápas a celkem šest zápasů vidělo 36 245 diváků, což je dvakrát více než Slavia, kterou v Praze vidělo jen 17 740 fanoušků. Za celou sezónu 2014/2015 si našlo cestu do Budvar arény celkem 189 636 fanoušků. Viděli 38 zápasů, to je celkový průměr 4 990 na jeden zápas. Hranice pěti tisíc diváků tedy nepadla, ale pro příští sezónu by to měl být fanouškovský cíl.

Přesilovky

Parádní disciplína Motoru! V základní části dal Motor celkem 185 gólů a z toho hned 63 bylo z přesilových her. To je sice nejvíce z celé soutěže, ale „jen“ druhé místo v průměru soutěže, kde bylo nejlepší Kladno, které sice dalo jen 59 branek, ale odehrálo o 34 přesilových her méně než Jihočeši. Jen tři týmy odehráli přes 300 přesilovek v základní části a to Litoměřice 308, Motor 304 a Dukla Jihlava 301.

Druhé místo patří Budějovickým i v play-off, když dali celkem 19 branek ze 76 možností. To je průměr úctyhodných 25%, jenže v tomto ohledu vyhrála Třebíč, která dala sice také 19 branek, ale z pouhých 54 přesilovek a to je neuvěřitelný průměr 35,9%! Žádný jiný tým neměl úspěšnost nad dvacet procent.

V baráži už byl Motor nejlepší, když dal hned 12 gólů z 63 možností a to je průměr 19,05% na zápas. Navíc měli Jihočeši i nejvíce přesilových her ze všech týmů.

Oslabení

Opak využitých přesilovek je bránění oslabení. I v této statistice si Budějovičtí nevedli špatně. V základní části celkově třetí místo za Chomutovem a Benátkami nad Jizerou s 87,31% ubránění oslabení. Z 260 oslabení inkasovali Jihočeši jen 33 branek a dali 3 góly. Nejméně inkasoval Chomutov 31 a Benátky nad Jizerou dostaly také jen 33 zásahů. Nejvíce gólů dostal Prostějov 63 a nejúspěšnější střelci v oslabení jsou v Šumperku, když dali hned 10 branek.

Naopak nejhorší byl Motor v bránění přesilovek v play-off, když brankáři pustili za svá záda hned 13 puků a úspěšnost klesla na 81,16%. Chomutov měl úspěšnost 89,16%. Tady Motor doplatil na skvělé přesilovky Třebíče.

I baráž odhalila budějovickou slabinu. Opět v oslabení nejvíce branek a to hned 13 a nejhorší průměr 77,59%. Jihočeši čelili druhému nejvyššímu počtu oslabení 58.

Tresty

Tato kategorie ukazuje disciplínu týmu a snahu o fair-play. I v tomto hodnocení patří Motoru stupně vítězů a to bronzová příčka. Nejméně trestných minut bylo uděleno Třebíči 693, druhý skončil Havířov 688 a Motor nasbíral jen 698 trestných minut.

Boje v play-off vyžadují i tvrdší přístup obránců a tak Motor nasbíral hned 204 minut a byl třetí nejhorší.

V trendu sbírání minut pokračoval Motor i v baráži, když mu bylo uděleno hned 155 trestných minut a skončil tak na druhém místě od konce za Slavií, která obdržela 178 minut na lavici hanby.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....