Banes Motor České Budějovice
20.03.2015, Miroslav Mayer

Postupu do extraligy se nebráníme, říká Roman Turek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Dva roky působí v Českých Budějovicích obnovený Motor a jeho prezident Roman Turek se dosud na stránkách klubu neprezentoval v žádném rozhovoru. Nyní nastal ten správný čas, aby jako prezident klubu zhodnotil play-off první ligy a představil fanouškům pohled majitelů klubu na baráž a na možnost hrát v příští sezóně v Budvar aréně extraligu.
Pojďme se nejprve ohlédnout za play-off. Ve čtvrtfinále narazil Motor na Benátky nad Jizerou a souboj s tímto soupeřem byl těžší, než se čekalo.
Viděli jsme, že to nebyl jednoduchý soupeř. První zápasy tady byly hodně vyrovnané, Benátky dobře bruslily a hrály hodně do těla. Celá série tak byla hodně fyzicky náročná. Zlomový moment série byl zápas v Benátkách, kdy dával David Kuchejda osmnáct vteřin před koncem vítězný gól. Z toho byli domácí hodně zdrceni, protože po takovém zápase najednou všechno strašně moc bolí a síly ubývají rychleji.

V semifinále pak čekala Třebíč, která měla letos hodně dobrou sezónu, a vědělo se, že nic nedá zadarmo.
Třebíč hrála hokejověji. Domácí zápasy byly hodně vyrovnané, soupeř tady předvedl hodně dobré zápasy. Pak se série přestěhovala k nim a tam už byli oslabeni o klíčové hráče. My jsme té situace samozřejmě využili, ale rozhodně to nebyly jednoduché zápasy. Poslední utkání doma, to už bylo jen vyvrcholení krásné atmosféry, kdy si to vyprodaná hala i naši hráči od začátku užívali. Dali jsme rychlé góly a zápas se dohrával v pohodě.

Letošní cesta do baráže byla relativně jednoduchá, díky situaci v tabulce. Fanoušci tak již dlouho debatovali o možnosti hrát extraligu v příští sezóně. Majitelé klubu ale v médiích nadšení krotili a prohlašovali, že na extraligu zatím nejsou podmínky. Nebáli jste se odlivu fanoušků? Jak zpětně hodnotíte toto prohlášení?
Možná to tak vyznělo, že do extraligy nechceme, ale ten úmysl takový nebyl. My jsme říkali, že když ta možnost bude, tak se nebudeme bránit. Museli bychom na to reagovat až poté, co by ta situace nastala. Na druhou stranu víme, že je pro nás obrovská výhoda, že jsme letos do baráže postoupili. Hlavně mladé hráče můžeme vidět v konfrontaci proti extraligovým mužstvům a je to pro ně obrovská zkušenost pro jejich kariéru i do další sezóny. Určitě bychom se nebránili postupu do extraligy, protože taková možnost se neodmítá. Víme, že mohou přijít těžké sezóny a postup do nejvyšší soutěže je hodně těžký. Příkladem je třeba Jihlava, která hrála naposledy baráž s námi a návrat se ji dosud nepodařil.

Extraliga znamená větší rozpočet na sezónu. Probíhají už jednání na magistrátu města? Máte už nějaké přísliby od současných sponzorů, že by případně navýšili svoje plnění?
Se současnými partnery máme tuto otázku otevřenou. S městem se jedná a máme příslib, že se na dalším zastupitelstvu bude jednat o penězích na sport a měla by tam už padnout konkrétní částka, to už budeme vědět, jak sezóna dopadla.

V současné době se mužstvu daří, chodí hodně lidí a hodně se o hokeji ve městě mluví. Je už třeba v současné době zájem nových sponzorů o podporu klubu?
V takové situaci zatím nejsme. Ideální by bylo, kdyby se nám podařilo postoupit a sehnat nějakého velkého generálního partnera. To není jednoduchá věc. Zatím musíme spoléhat na to, že budeme rozpočet stavět s partnery, kteří do toho s námi šli od začátku.

Vlastně poprvé zažíváte play-off a baráž jako činovník klubu a ne jako hráč. Jaká je to pro vás změna?
Jako hráč si to užíváte úplně jinak. V moment dění je hráč na ledě a cítí, že pro to něco udělal a celou atmosféru vnímá jinak. Z pohledu funkcionáře je ten pocit jiný, když vidíte, že lidi přišli, bavili se hokejem, partneři jsou spokojení. Máte zodpovědnost za organizaci a máte dobrý pocit, že to dobře dopadlo. Vnímáte to úplně jinak než jako hráč, který má pocit, že odvedl dobrou práci na ledě, ale nevnímá jiné věci kolem.

Myslíte na blížící se baráž spíše po stránce organizační, aby všechno bylo připravené, nebo myslíte spíše na zápasy, které tým čekají?
Já se v první řadě těším, když už jsme se tam dostali, tak budeme mít možnost porovnat se s mužstvy z extraligy a s Chomutovem, který už před sezónou měl za cíl návrat do extraligy. Budeme mít silné soupeře a budeme moci porovnat, jak na tom jsme.

Právě s Chomutovem se Motoru v sezóně moc nedařilo. Nemáte z toho trochu obavy?
Teď začíná nová soutěž. V základní části to bylo nějaké, ale teď si myslím, že kluci po vyhraných dvou sériích nebudou cítit takovou nervozitu a doufám, že ty zápasy budou vyrovnané a nebude to jako v základní části.

Před deseti lety jste v baráži museli postoupit. Dnes je situace taková, že tým nemusí postoupit za každou cenu. Co je lepší pro hráče, hrát pod tlakem, nebo hrát bez nervů?
Když je vyvíjen moc velký tlak, tak je spousta hráčů, kteří to neunesou a nejsou schopni podat výkon, který se od nich očekává. Samozřejmě do toho nesmí mužstvo jít s tím, že už má splněno. To v žádném případě! Musí jít do zápasu připravené a zkoncentrované. Já si právě vzpomínám na zmiňované play-off před deseti lety, kdy jsme museli postoupit a pak nás trápil Chomutov a málem to dopadlo všelijak. Takže si myslím, že trochu uvolněnější atmosféra v mužstvu tomu může jen napomoct.

V tisku se objevily zprávy, že by třeba Radek Dvořák a Vašek Prospal v případě postupu pomohli týmu v extralize. Mluvili jste s nimi už na tohle téma?
Já jsem to slyšel asi jako každý. Nic konkrétního nevím a žádná jednání zatím neproběhla. Bylo by to samozřejmě příjemné, ale nikdo z nás zatím s nimi na toto téma nejednal.

V týmu je teď hodně mladých odchovanců klubu, kteří se teď ukazují v dobrém světle. Čekal jste, že se tak dobře zapracují do mužstva?
My jsme rádi, když mladí hráči dostanou příležitost, že si ji váží a využijí ji. Spousty mladých hráčů dostalo šanci, někteří ji využili a jiní ne. Všichni viděli, že v posledním zápase proti Třebíči dostali mladí příležitost a na ledě byli hodně vidět. Myslím, že můžeme být spokojeni, že když mladí tu šanci dostali, že ji využili. Neříkám, že to tak bylo v průběhu celé sezóny, ale v play-off mohou být trenéři spokojeni.

Kádry pro další sezónu se většinou připravují od ledna. Máte už pro příští sezónu připraveny nějaké posily?
My jsme na tom někdy v téhle době také začali pracovat. Konkrétní jména, zatím nemohu prozradit. Byli osloveni někteří hráči a někteří se sami hlásili. Nová jména jsou rozjednána, ale zatím nemohu prozradit, protože je to v začátcích.

V současné době jsou České Budějovice dobrá hokejová adresa. Cítíte to tak?
Určitě. Pamatuji, že po postupu do extraligy za Pepy Jandače se tu hrál atraktivní hokej a chodilo hodně lidí. Mnoho hráčů z jiných týmů nám říkalo, jak tady cítí to kvalitní zázemí a atmosféru. Když dostali nabídku, tak vůbec neváhali a do Budějovic chtěli jít. Pak se to změnilo, otočilo se to a už to tak lákavé pro hráče nebylo. Teď si myslím, že je to znovu nastartované a že má budějovický hokej po celé republice výborné jméno a jednání s hráči je o to příjemnější.

Nelze se nezeptat na skvělé fanoušky, kteří vytvářejí výbornou atmosféru nejen v Budvar aréně, ale i na hřištích soupeřů. Co na to jako prezident klubu říkáte?
To jsem nezažil za celou dobu, co jsem tady hrál! Vždycky byla skupina fanoušků, kteří za námi jezdili i ven, ale co se děje letos, je neuvěřitelné. Jak byli schopni dát se dohromady a zařídit si výjezdy na venkovní utkání, to je parádní. Byl to krásný pocit, když jsme přijeli na venkovní stadión a viděli jsme, že je tam spousta motoráků. To bylo úžasné pro nás jako vedení, ale hlavně pro hráče, když vidí, že fanoušci za nimi jezdí po celé republice.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....