Banes Motor České Budějovice
26.02.2015, Lukáš Dvořák, Video Martin Macho

Diváci jsou hnací motor, který nás žene dopředu, říká Michal Švihálek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Teprve v pátém zápase čtvrtfinálové série první ligy s Benátkami nad Jizerou si Michal Švihálek, aktuálně útočník třetí formace Motoru, připsal své úvodní body v nadstavbové soutěži. Nejprve navýšil skóre v době, kdy byli domácí v útlumu, ve třetí třetině navíc vybojoval puk pro Vaniše, jenž lahůdkově zakončil. I proto patřil k nejlepším hráčům čtvrtečního střetnutí.

Nejjednoznačnější výhra v sérii. Čím to?
Asi rozhodla první třetina, ve které jsme vyhráli 3:0. To bylo hodně důležité, tam se ten zápas zlomil. Potom nám tam ještě něco napadalo a Benátky začaly v podstatě hrát jenom do těla. Někdy až moc, bylo to i o zranění. Myslím si, že se to nedělá. Ale hrály tak, už se to stalo. Vyhráli jsme však 7:0, to je důležité.

Byly tam i nějaké zákroky na vás?
Možná jo, ale nic velkého.

Zápas vypadal znovu velmi vypjatý...
Určitě tomu tak bylo, v základní části byly Benátky nejvylučovanější tým. To o něčem svědčí. A v play-off to také předvádějí. Když jsme byli u nich, tak jsme také měli hodně vyloučených. Teď jsme se tomu vyvarovali, nedělali jsme zbytečné fauly a zápas jsme i díky tomu vyhráli.

To rychlé vedení bylo klíčem k tomu, že jste vnutili soupeři svou hru?
Myslím si, že ano. Pak už byli Benátečtí asi odevzdaní. Říha dostal na začátku trest do konce utkání, to jim rovněž nepomohlo. Pak hned hráli ve třech. Soupeře to asi mohlo zlomit.

Nástup do prostřední části však byl z vaší strany pomalejší, Benátečtí měli pár příležitostí...
Nějaké šance měli, ale my jsme měli trochu štěstí, že jsme dali gól a do ničeho jsme je nepustili. I to ten zápas mohlo rozhodnout a strhnout na naši stranu.

Sám jste se také prosadil poměrně kuriózně.
Popravdě jsem udělal kličku a byl jsem překvapený, že je přede mnou prázdná brána. To jsem nečekal, že by mohla být. Tak jsem se ji snažil trefit žabičkou, ani to nebyla nějaká rána.

A ve třetí třetině jste přidal asistenci na trefu Marka Vaniše. Udělal jste však hodně černé práce...
Na ten gól jsem jenom nahrával. Marek tam krásně prohodil hráče, krásně vystřelil a byl z toho krásný gól. Lépe už to trefit nešlo.

Nemohu si ale pomoci. Těžko se vám prosazuje od modré čáry, soupeř vždy vaše střely zastaví. Nezdá se to i vám?
Je to pravda v téhle sérii. Nevím, jestli to Benátky trénují, ale výborně ty střely blokují, to se jim musí nechat. Teď už se nám to párkrát povedlo prostřelit, možná naši obránci našli nějaký recept na to, jak se dostat přes ty jejich útočníky. A když střelu nezblokoval jeden útočník, zblokoval ji druhý. Ale jak říkám, už se nám tam povedlo něco dostat, viz gól Adama Přibyla. Puk byl nahozený jenom na bránu, on ho tečoval a propadl tam.

Co jste říkal na to, když skákala celá a téměř vyprodaná hala?
Bylo to super! Zvedl jsem hlavu a okolo mě projížděla mexická vlna, to je paráda. Každý hráč chce zažít takové domácí podmínky, nemá to kdejaký extraligový klub. A my to tady máme v podstatě pořád. Za tu nejvyšší návštěvu patří divákům dík, protože oni jsou ten hnací motor, který nás žene dopředu.

Jako první tým v sérii jste vyhráli dva duely v řadě. Bude to velká výhoda?
Může to být psychická výhoda, jsme asi trochu na koni, ale v Benátkách to není nic jednoduchého. Musíme makat dál, musíme hrát jako doma a zvítězit.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....