Banes Motor České Budějovice
15.02.2015, Matěj Mayer

Junior David Bílek: O extraligu se bude bojovat do posledního zápasu

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Od svých hokejových začátků platil za jeden z talentů českobudějovického hokeje. David Bílek vždy sbíral body i o kategorii výš a upřít se mu nedá nesporný talent. V necelých jednadvaceti letech však ještě nenakoukl do dospělého hokeje a už čtvrtou sezónu nosí dres juniorů Českých Budějovic. Letos, ve své poslední juniorské sezóně, usiluje o záchranu extraligy v největším jihočeském městě. Jakým směrem se bude ubírat jeho kariéra dál ale zatím sám neví.

V žákovských kategoriích jste byl velký talent a sbíral jste body i kategorie výš, postupně ale vaše pozice slábla. Jak je to možné?
Myslím, že se to zlomilo v dorostu. Hrály v tom roli hlavně časté výměny trenérů a zranění. Řekl bych, že jsem měl i hodně smůly.

Váš starší bratr Lukáš v mládí také prošel všemi mládežnickými kategoriemi v Českých Budějovicích a byl dokonce v reprezentaci. Proč jemu to nevyšlo?
Brácha šel hned po prvním reprezentačním srazu na operaci s kolenem, ve kterém má teď dva šrouby. Pak musel vynechat celou sezónu a od té doby se to s ním vezlo. Nepřidaly tomu ani neshody s vedením klubu.

Vraťme se k vám. Jak byste se charakterizoval? Jaký jste typ hráče?
Vždycky jsem spíš dával góly, takže myslím, že mám dobrou střelu. Taky si myslím, že mám šikovné ruce, ale to by měla mít většina útočníků.

David Bílek nikdy neoblékl jiný než českobudějovický dres. Zde v kategorii mladšího dorostu.

Bude vám 21 let a přitom jste nikdy neoblékl jiný než českobudějovický dres. Jak je to možné? Proč nevyšly střídavé starty?
Já jsem zezačátku o střídavé starty ani neměl zájem. Většinou se ode mě hodně očekávalo, měl jsem být oporou a tak jsem se chtěl soustředit na to, abych hrál dobře tady. Později, když jsem měl o střídavý start zájem, tak mi nebyl povolen. Bylo mi řečeno, že budu využívaný tady v Českých Budějovicích.

Přípravu před letošní sezónou jste absolvoval s prvním týmem Motoru. Proč jste se v kádru neudržel? Nemrzí vás, že jste nedostal prostor v zápasech?
Přípravu jsem absolvoval, hrál jsem za A-tým jeden přátelák v Deggendorfu, ale postupem času mi bylo jasné, že to zase bude směřovat spíš k juniorce. Přicházelo čím dál tím víc nových hráčů a tak jsem tušil, že už asi nedostanu takovou šanci. Myslím ale, že jsem přípravu odmakal asi nejvíc ve svém životě. Určitě mě mrzí, že jsem nedostal víc příležitostí v přátelských zápasech a celkově v „áčku“.

Členem kádru juniorů jste už čtvrtou sezónu, takže můžete dobře posoudit, proč se stále nedaří? Co je podle vás špatně?
Těžko říct. Myslím, že se tu vždycky sešel dobrý tým, ale v sezóně se nedařilo… Tím pádem se často měnili trenéři a to také není úplně dobře.

Letos už je situace opět poměrně kritická. Podaří se extraligu zachránit?
Všichni v to doufáme a já věřím, že jo.

Situaci jste si hodně zkomplikovali hlavně sobotní porážkou na ledě Jihlavy. Znovu jste nezvládli konec zápasu, což je váš problém v celé sezóně.
Tak na tohle už fakt nevím, co říct. Těžko najdu odpověď, proč se nám to pořád stává, ale je to už nenormální. Zbývaly necelé dvě minuty do konce a my jsme si nechali dát dva góly z dorážky před brankovištěm. Za takového stavu a času, který zbýval, tam prostě nesmí projít puk i za cenu faulu! Jinak si ale myslím, že až na ten závěr, jsme v Jihlavě hráli dobře.

Váš náskok se ztenčil jen na tři body. Myslíte, že to Jihlavu pozvedne a vám hodně zkomplikuje boj o záchranu?
Tak komplikace to určitě je. Jihlavu to určitě nakopne, ale pořád není nic rozhodnuté a bojovat se bude až do posledního zápasu. Nebýt naší blbosti, mohlo to být klidnější. Stejně tak jsme měli za tři body rozehraný i předchozí zápas s Litvínovem. V Jihlavě nám ale nepomohli ani rozhodčí…

O co šlo?
Dali jsme gól, ale rozhodčí ho nakonec neuznal a vyloučil Pášu (Václav Pašek, pozn. red.). Trest ale signalizovaný nebyl a až potom přijel druhý rozhodčí, že viděl faul.

Šikovné ruce byly vždy Bílkovou předností. Tento Forsbergův blafák však v brance neskončil.

Patříte mezi hráče ročníku 1994, kteří hrají za juniory na výjimku. V kádru jste nyní čtyři takto staří hráči, do utkání smí ale nastoupit jen tři. Jak to vnímáte?
Vždy záleží na trenérovi, koho určí. Rozhodně to není tak, že bychom si záviděli nebo že by mezi námi byla nějaká rivalita. Zkrátka záleží na trenérovi, koho potřebuje nejvíc.

Hrajete tedy poslední rok v juniorce, kde vidíte svou kariéru v příštím roce?
Zatím vůbec nevím. Počkám, až co se dozvím po sezóně tady v Českých Budějovicích. Na rovinu ale přiznávám, že počítám i s tou variantou, že skončím. Pokud nikde angažmá neseženu, tak jsem na to připravený.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....