Banes Motor České Budějovice
28.04.2003, Aleš Rod

Chci se prosadit do juniorů, říká Martin Hanzal

V českobudějovické Budvar Aréně dost možná vyrůstá další hokejový klenot, útočník Martin Hanzal (1987). Urostlý bojovník, kterému však hokejka ani puk očividně nepřekáží, na sebe začíná stále více upozorňovat. Byl tahounem extraligového dorostu, zabydlel se v reprezentaci a letní přípravu zahájil s juniory.
V nedávno skončené sezóně patřil mezi největší esa dorostu HC ČB. Mužstvo se také díky jeho kanadským bodům probojovalo do nadstavby, respektive i do play – off, kde však v semifinále vypadlo se Vsetínem. „To bylo obrovské zklamání, protože Vsetín patřil k těm pro nás hratelnějším soupeřům. Série byla vyrovnaná. No a souboj o bronz jsme nezvládli, soupeř se s neúčastí ve finále vyrovnal lépe,“ rekapituluje zklamání Hanzal.

Ale jemu samotnému se dařilo. Už během základní části dokazoval, že je pro mužstvo velkým přínosem. V play – off pak vévodil statistice kanadského bodování. Herně rozkvetl, když do hry naskočil uzdravený Tomáš Mertl. „Ano, Koblih (pozn. aut. – Tomáš Mertl) je výborný hráč. Spolu nám to vyhovovalo, rozuměli jsme si,“ potvrzuje Martin Hanzal, jehož výkony nemohly zůstat bez povšimnutí, a tak se mladý forvard brzy představil v reprezentaci.

S národním výběrem 16“ absolvoval drtivou většinu reprezentačních srazů. Nechyběl ani při tom posledním posezónním měření sil se Slovenskem. „Hráli jsme tři zápasy, dva v Prostějově - 2:2 a 3:2, a poslední v Olomouci - 6:4. Řekl bych, že jsme měli herní převahu, po úvodním zápase trochu odešli fyzicky a my je přehráli. Trenéři byli spokojení. Rozloučili se s námi slovy, že příští rok spousta z nás bude v sedmnáctce, se kterou budeme o hodně víc cestovat. A že máme makat pořád víc, protože v našem věku již pomalu dochází k lámání chleba,“ usmívá se Martin Hanzal, jenž se i proti Slovákům „nezapomněl“ prosadit střelecky. V týmu si zahrál spolu s brankářem Salákem a obráncem Klímou, spoluhráči z HC ČB. „Ani pro jednoho z nich to nebyla první akce, oba reprezentovali již několikrát,“ připomíná Hanzal, že jihočeský hokej měl v juniorských výběrech potěšující zastoupení.

Kdo si myslí, že hokej se hraje v zimě a pak je „padla“, samozřejmě se mýlí. Již v minulém týdnu se rozběhla letní příprava českobudějovických juniorů. Martin Hanzal v družině trenérského tandemu Liška – Šrámek nechybí. „Můžu sice hrát ještě za dorost, ale jsem nesmírně rád, že můžu bojovat o místo v juniorech. Teď je pro mě důležité odmakat přípravu,“ říká o své nominaci. Hned první trénink se odehrál ve znamení fyzických testů. „Je to tak. Běhali jsme 2,4 kilometru a také zvedali bench press. Bylo to vcelku v pohodě,“ vypráví, avšak neopomene na sebe prásknout: „Musím zapracovat na síle rukou.“ Vzhledem k tomu, že příprava končí až 30. června a počet tréninků se bude neustále zvyšovat – třikrát týdně si hráči zatrénují dvoufázově, na doladění nedostatků mají všichni zúčastnění čas.

Oproti nováčkům v kádru má Martin Hanzal jednu velkou výhodu. Za juniory hraje i jeho starší bratr Jiří. „Brácha už v juniorech rok hrál, a i když máme nového trenéra, přibližně ví, co a jak. Při tréninku jedeme spolu, musím říct, že mi hodně pomáhá. Je to pro nás pro oba zajímavá zkušenost. Na hřišti jsme se sice párkrát potkali, ale tohle je zase něco nového,“ popisuje dvojčlennou rodinnou účast.

Nyní talentovaný útočník bude muset na pár dní v trénibku zvolnit. Podrobí se totiž během sezóny odkládané pediatrické operaci. „Ve středu jdu na sál, stehy mi vyndají za sedm až deset dní, takže to zas tak velká prodleva, doufám, nebude. Pan Liška mi dá individuální plán, v posilovně se zaměřím na horní polovinu těla,“ plánuje.

A jak si představuje příští hokejovou sezónu? „Chci se porvat o místo v juniorech, to je hlavní cíl. Samozřejmě bych se rád udržel i v reprezentaci. Základem k tomu je kvalitní letní příprava, na ni se také teď maximálně zaměřuji. Na dorost jsem nezanevřel, to je jasné, ale v současné době je pro mě hlavní motivací vybojovat juniorský dres,“ hledí do budoucnosti Martin Hanzal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....