Banes Motor České Budějovice
11.10.2014, Michal Špírek

CEB-PRO 3:2 - Českobudějovičtí zabrali ve třetí třetině a prodloužili vítěznou sérii

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jihočeši vybojovali už šesté vítězství v řadě! Nerodilo se ale nijak snadno, Motor se tentokrát rozjížděl hodně pozvolna. Diváky nadchla až třetí třetina, kdy Motor za stavu 1:2 zavelel k obratu. Švihálek parádní fintou srovnal a Heřman po další povedené akci zajistil domácím výhru 3:2.

Jihočeši nastupovali do zápasu s pětizápasovou vítěznou šňůrou v zádech jako velký favorit. Jestřábi oproti tomu čtyři zápasy nevyhráli. Jenomže průběh první třetiny papírovým předpokladům neodpovídal a na ledě Budvar arény se opět před více než solidní návštěvou hrál vyrovnaný hokej. A hokej téměř bez šancí. K těm nevedly ani první početní výhody. Motor se dočkal z první vážnější příležitosti branky. V čase 13:46 Boháč předal zpoza brány puk na hůl Roka Pajiče a ten namířil přesně do odkryté horní části branky - 1:0. Prostějov se z inkasované branky nesesypal a hrál dál svojí hru. A do konce třetiny zvládl vyrovnat. Marek Indra využil sporného zákroku svého spoluhráče na modré čáře, který zvládl zablokovat bránící hráče, namířil do volného prostoru v útočné třetině a tahákem se nemýlil, Bláha se natahoval marně - 1:1. V závěru třetiny ještě Motor zahrával přesilovku, Kocián ale opět nemusel zasahovat.

Začátek druhé třetiny se nesl v mírném tlaku domácího celku, Prostějov si v problémech nic nekomplikoval a vyhazoval na zakázaná uvolnění. K přímému ohrožení Kociána se Motor dostával jen sporadicky. Ve 27. minutě domácí Boháč musel zahákovat zakončujícího Luňáka a v následující přesilovce se Jestřábi podruhé prosadili. David Roupec dostal na modré čáře nabito od Indry, střela mu sice nesedla podle představ, ale možná proto nakonec slavila úspěch. Bláha šel rychle k ledu a na plachtící puk pod břevno nakonec nedosáhl - 1:2. Motor ve druhé desetiminutovce třetiny dostal k dispozici hned tři přesilové hry, ale ani v početní výhodě neoplýval obvyklou pohodou. Prostějov dokázal českobudějovické střelce eliminovat a naopak využíval chyb v domácí rozehrávce. Do úniku se tak dostal například Meidl, který ujížděl sám na Bláhu, ale gólman Motor podržel. Jestřábi s přibývajícími minutami ztráceli na síle, Motor toho nijak nedokázal využít. Kocián v oslabení vychytal Švihálka a rána Vráblíka skončila na masce hostujícího brankáře. Na druhé straně neuspěl Luňák ve 40. minutě střelou z levého kruhu.

Prostějov se i ve třetí třetině spoléhal na defenzivu, Bláha byl prakticky bez práce. To Kocián se měl co ohánět a s vypětím všech sil a trochou štěstí ve 44. minutě vytěsnil bombu Nouzy. Akce ale pokračovala a přinesla nejhezčí okamžik zápasu. Michal Švihálek byl s pukem za bránou, rozhodl se pro odvážnou fintu á la Granlund, nabral kotouč na čepel a překvapenému Kociánovi zasunul puk pod břevno. Nádherná branka a stav byl 2:2. Tento gól, jakých se za život moc nevidí, domácí vysvobodil z herní křeče a Prostějov se ocitl v problémech. Ve 46. minutě byl domácí kapitán Straka blízko třetí brance Motoru, když prokličkoval opět zpoza brány až před Kociána, na toho už nevyzrál. Prostějovský brankář byl hostující jistotou a puky z jeho výstroje nevypadávaly ani po takové střele, jakou předvedl Kuchejda v další přesilovce Motoru. Jestřábi se nedokázali dostat do hry, scházela jim energie a proti aktivnějším Jihočechům, kteří opět hráli jen na tři útočné lajny, si pomáhali fauly. Ve 49. minutě tak musel zachraňovat situaci opět Kocián proti Strakovi. Souboj těchto dvou pokračoval i nadále, Straka nejprve nedokázal nasměrovat z úhlu puk do prázdné brány, jeho další střela se pak otřela o Kociánovu masku a puk jen těsně minul horní tyč. V 52. minutě se přihlásil o slovo i Prostějov, Bláha musel vykrýt rychlý výpad Meidla. V čase 52:20 se už brankové skóre měnilo. Růžička ze strany nastřelil puk od mantinelu na teč před bránu, kde odvedl svou práci na jedničku Martin Heřman a ze vzduchu sklepnul puk mimo dosah Kociána - 3:2. Prostějov musel zapnout. Zasahovat byl ale v 55. minutě donucen opět Kocián proti šikovnému zakončení Vaniše. Kocián byl hostující hvězdou duelu, Straka tři minuty před koncem vyčíhal špatnou rozehrávku hostů a řítil se sám na brankáře, jenomže ani bekhendová klička na brankáře nestačila. Kocián pokryl i následnou střelu Nouzy a Prostějov tak stále mohl doufat ve vyrovnání. Prostějov se do tlaku nedostával, Bláha mohl jen sledovat časomíru ukrajující čas do konce třetiny. Až minutu před koncem se hosté probrali. Bláha zachránil Motor proti palbě Stejskala a Korima, ale dramatu nebyl konec - na trestnou lavici zamířil v čase 59:07 domácí Pajič. A Luňák měl na hokejce tutovku k vyrovnání. Devatenáct sekund před koncem před ním zívala prázdná brána, padající Punčochář ovšem vystřelený puk zbrzdil a Bláha ho na brankové čáře definitivně zastavil lapačkou. Motor tak doslova vybojoval tři body po obratu v závěrečném dějství, kdy nechal zapomenout na nepovedené první dvě třetiny. Prostějovu scházelo k úspěchu více aktivity směrem dopředu.

Ohlasy po zápasu

Petr Rosol (ČEZ Motor České Budějovice): "My jsme do zápasu nenastoupili špatně, ale Prostějov hrál dobrý hokej, prakticky prvních pětatřicet minut nás k ničemu nepustil a až posledních pět minut ve druhé třetině jsme je začali trochu ostřelovat. Trochu tam při jejich brankáři stálo štěstí, ale jinak to bylo naprosto vyrovnané utkání. V poslední třetině jsme získali tlak, tlačili jsme se do brány a díky fantastickému gólu Michala Švihálka jsme srovnali, začali jsme být psychicky nahoře a dohnali jsme zápas do vítězného konce."

Tomáš Sršeň (LHK Jestřábi Prostějov): "Myslím, že jsme viděli zajímavé utkání. Dá se říct, že dvě třetiny jsme byli vyrovnaným soupeřem. Bohužel třetí třetinu jsme od té hry ustoupili, přestali jsme hrát, začali jsme se bát o výsledek a zápas jsme ztratili."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....