Banes Motor České Budějovice
14.08.2014, Miroslav Mayer

Základ je hrát v pěti, říká trenér Petr Rosol

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Třetí domácí přípravný zápas v řadě se ČEZ Motoru výsledkově nevyvedl nejlépe. Jenže tentokrát byl soupeř opravdu kvalitní a navíc v plné síle. Svoji převahu Západočeši dokázali i přetavit v branky, když se trefili hned čtyřikrát. Motor se do vyložených šancí moc nedostával a tak si domácí diváci mohli zařvat gól jen jednou. Utkání po zápase pak hodnotili oba trenéři. Ke hře Jihočechů se vyjádřil hlavní kouč Petr Rosol.
Zápas nedopadl pro domácí nejlépe, dnes asi nemáte moc velkou radost z výkonu týmu?
Plzeň patří mezi nejlepší mužstva v republice a porážka 1:4 není žádnou katastrofou. První dvě branky jsme dostali v oslabení, třetí padla v situaci čtyři na čtyři, kdy jsme si špatně rozebrali hráče. Takoví zkušení hráči tohle umějí využít.

Každopádně rozdíl třídy byl na ledě vidět.
Bylo by špatné, kdyby nebyl. Plzeň je předloňský mistr a loni skončili na třetím místě po základní části, takže ta kvalita tam musí být vidět. Pro nás je každý takový zápas nesmírně důležitý. Tvoříme nové mužstvo a takové zápasy nám mohou hodně ukázat a kluci se z nich mohou poučit.

Na hřiště se dnes objevilo jen sedm domácích obránců. Jaká se tedy v současné době marodka?
Víc obránců teď prostě nemáme. Dlouhodobě je zraněný Kříž, teď se zranil Žovinec, takže nemáme beky. Po operaci je Švec a na tréninku se zranil Bárta. Všechno to jsou dlouhodobá zranění a nemůžeme s hráči počítat na začátek soutěže.

Vaše mužstvo sice prohrálo, ale co byste přeci jen vyzdvihl jako pozitivní na tomto zápase?
Moc pozitivního toho nebylo. Líbila se mi první třetina, když jsme hráli bez faulů v plném počtu. To jsme se soupeřem dokázali držet krok. Plzeň sice měla jednu nebo dvě gólovky, ale k ničemu velkému jsme je nepustili. To je základ hrát v pěti, protože ve čtyřech neporazíte nikoho ani Třeboň. Důležité je nefaulovat.

Důležitý byl moment v zápase, kdy domácí měli možnost hrát čtyři minuty přesilovku, ale situace se změnila na čtyři na tři pro soupeře.
To už bylo právě ve druhé třetině, kdy jsme prohrávali 0:2 a mohli jsme snížit a místo toho jsme šli do třech.

Dá se říct, že jsme jednoznačně vyhráli, myslí si Milan Razým

Viditelně spokojenější byl dnes večer trenér Plzně Milan Razým. Jeho týmu se povedla odveta za domácí porážku a Západočeši mohli oslavit třetí vítězství v přípravě.

Dnešní zápas se vašemu týmu povedl. Byl jste spojen s herním projevem?
My jsme mohli konečně hrát na čtyři útoky a rozložit tak síly. Máme dost zraněných hráčů a tohle byl po dlouhé době zápas, kdy jsme skoro kompletní. Už nám chybějí jen tři útočníci. V úterý jsme v Mladé Boleslavi hráli velmi špatně dozadu a dnes jsme se na to soustředili a chtěli jsme zápas odehrát bez obdržené branky. Nakonec jsme inkasovali pouze v oslabení, takže bylo vidět, že hráči soupeře příliš do šancí nepouštěli. Pozitivum je, že se nám dařilo proměňovat přesilové hry. Dá se říci, že jsme jednoznačně vyhráli.

Od letošní sezóny jsou větší útočná pásma. Jak se vám tato novinky líbí?

Věřím, že to přinese něco pro kreativitu hry. Přeci jen vzniká větší prostor v útočném pásmu pro šikovnější hokejisty a mohlo by tak padat více branek. Myslím, že to ovlivní hlavně přesilové hry.

Na to, že se jednalo o přípravný zápas jste měli hodně vyloučených hráčů.
Měli jsme dost vyloučených i v minulém zápase, přestože jsme na to apelovali. Máme jednoho hráče, který sbírá hodně trestných minut. Je to Tomáš Sýkora, teď se mu v tomto směru nedaří, ale nejsou to zákeřné fauly. Důležité je, že se nikomu nic nestalo. Protože přesilové hry budou rozhodovat, musíme se v tomto polepšit a snažit se jich vyvarovat.

Dnes se tu v civilu mihl českobudějovický odchovanec Tomáš Prokop. Počítáte s ním do mužstva?
My už jsme ho odeslali do Havlíčkova Brodu, kde máme domluvenou spolupráci a budou tam hrát kluci ze širšího kádru. Spíš to vypadá, že by měl hrát tam. Pokud budou všichni hráči zdraví, tak moc velká šance na to, že by se dostal do týmu není.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....