Banes Motor České Budějovice
05.08.2014, Jaroslav Pešek

Motor prověří silná Sparta

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Motor si v přípravě zahrál už dva zápasy a pokaždé se silným soupeřem. Ani první domácí zápas nebude výjimkou. Přijede totiž soupeř z nejsilnějších, a to sice pražská Sparta, kterou v současnosti trénuje Josef Jandač, kterého jistě všichni příznivci budějovického hokeje velmi dobře znají. Zápas začíná v 17:30 a jednotné vstupné činí 60 Kč. Držitelé permanentek na následující sezonu mají vstup zdarma.

O soupeři: HC Sparta Praha

Založen: 1903
Stadion: Tipsport Aréna (kapacita 13 238 diváků)
Webové stránky klubu: hcsparta.cz
Umístění v poslední sezóně: 1. místo v extralize, 3. místo po play-off
Hlavní trenér: Josef Jandač

Kádr pražské Sparty se každý rok dost obměňuje a tamější vedení každoročně vyhlašuje boj o titul. Loni působil kádr našeho středečního soupeře opravdu velmi nabitě, Rolinek, Ton, Hlinka a další. Díky této sestavě většina odborníků pasovala Spartu na hlavního favorita nejvyšší soutěže. Svěřenci trenéra Jandače však splnili předpoklady jen na půl. Sparta si dokráčela pro prvenství v základní části s náskokem úctyhodných patnácti bodů před druhým Třincem. V play-off však Sparťané nedokázali přejít přes brněnskou Kometu a vypadli tak v semifinále. Na prvenství tak čekají už od sezóny 2006/07.

Letošní ročník má Sparta opět ty nejvyšší ambice a opět se obměňoval kádr. Největším překvapením je jistě přestup nejproduktivnějšího hráče loňského extraligového ročníku, Petra Tona, do brněnské Komety. I tak však budou rudobílí velice silní. Mezi nejzvučnější posily patří bezesporu reprezentační obránce Michal Barinka, slovenský brankář Rastislav Staňa nebo slovinský reprezentant Robert Sabolič. Navíc Sparta získala několik hráčů ze Lva Praha, který ukončil své působení v KHL. Na to, kolik letošních posil nastoupí v utkání proti Motoru, si musíme počkat, ale budějovičtí fanoušci měli možnost je všechny vidět v pondělí na otevřeném tréninku Sparty na druhé ledové ploše Budvar arény. Josef Jandač v rozhovoru pro českobudějovický deník avizoval, že dá možnost ukázat se spíše mladým hráčům.

Na rozdíl od Motoru si ve středu hráči holešovického celku odbruslí svou zápasovou premiéru v letošním ročníku. Na druhou stranu Motor odehraje dva zápasy ve dvou dnech a únava také může hrát svou roli. Uvidíme, který z týmů dokáže lépe využít své výhody.


Přátelské utkání: ČEZ Motor České Budějovice – HC Sparta Praha

středa 6. 8. 2014, 17:30
Budvar aréna

Z tábora Motoru

Motor už stihl odehrát dva přípravné zápasy. V tom prvním zaskočil extraligovou Plzeň, když vyhrál na nájezdy 4:3. Následně pak podlehl Kladnu vysoko 2:7. Tyto zápasy jistě mohou něco napovědět, ale nelze jejich význam přeceňovat. Nejdůležitější věci, jako například přesilovky nebo oslabení, se totiž ještě netrénovaly.

V dosavadní přípravě budějovického celku lze najít množství pozitivních věcí. Trenéři například zkouší množství mladších hráčů nebo hráčů z okraje kádru. Mezi tři tyče už se stihli postavit všichni tři gólmani. Zatím nejproduktivnějším hráčem přípravy je Rok Pajič, který se dokázal trefit v obou zápasech.

Sestava z posledního zápasu

Bláha (30. Gába) – Vráblík, Mucha, Bajaník, Semrád, Žovinec, Parýzek, Růžička, Škopek – Vaniš, Bárta, Švihálek – Kuchejda, Pajič, Boháč – Nouza, Přibyl, Heřman – Marek, Prokeš, Pašek.

Vzájemné zápasy

České Budějovice odehrály se Spartou celkem 201 zápasů, z toho 115 prohrály, 24 remizovaly a 62 vyhrály. Poprvé se tito soupeři střetli 6. ledna 1937.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....