Banes Motor České Budějovice
16.03.2014, Matěj Mayer

Juniorům stačí k záchraně uhrát v posledním zápase bod

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Zmobilizovali síly a otočili důležité utkání se Vsetínem, ale ani přes to jistotu záchrany ještě nemají. Juniorský tým HC České Budějovice bude muset o udržení extraligy v krajském městě ještě pořádně bojovat. Vše má ale ve svých rukou a k jistotě splnění současného cíle stačí získat v posledním zápase s Jihlavou bod.

Situace kolem letošní skupiny o baráž je velmi neprůhledná. Pětičlenná skupina týmů je tak vyrovnaná, že o sestupujícím do baráže rozhodne až poslední kolo. „Ukazuje se zde velká vyrovnanost soutěže. Rozhodne se v posledním zápase a vlastně čtyři z pěti mužstev jsou v tom namočené. To je nevídané,“ přibližuje situaci kouč českobudějovické juniorky, Jaroslav Formánek.

Jistotu záchrany má pouze Kladno, které už odehrálo všechna utkání a sezona tak pro něj skončila. Jejich překvapivé vítězství v posledním kole s Pardubicemi navíc situaci ještě více zkomplikovalo. Mezi možné adepty na sestup do baráže se totiž nyní řadí i Pardubice, u kterých se očekával na ledě Kladna úspěch a to především proto, že Kladnu už o nic nešlo.


Komu hrozí baráž?

                       Body      Skóre       Rozdíl
České Budějovice        48      101:134       -33
Pardubice               47       90:122       -32
Jihlava                 45      104:133       -29
Vsetín                  45      112:141       -29


Do baráže se budou poroučet dvě mužstva z těchto čtyř. V baráži se utkají dva nejhorší celky z extraligy a dva nejlepší z první ligy. Extraligu juniorů bude příští rok hrát pouze nejlepší mužstvo z baráže.

Nejlepší výchozí pozici pro vyhnutí se baráži mají Jihočeši, kterým k definitivní jistotě záchrany stačí v pondělním zápase na domácím ledě s Jihlavou urvat bod a to bez ohledu na výsledek druhého utkání. Naopak v nejtěžší situaci se nachází Vsetín, který hraje v Pardubicích, se kterými už navíc letos prohrál dvě ze tří utkání. Ve svých rukou nemá situaci ani Jihlava, která by musel v pondělí v Budvar aréně uspět a doufat například ve vítězství Vsetína v prodloužení. V případě rovnosti bodů rozhoduje podle informací od trenéra Formánka skóre, které mají nejhorší Jihočeši.

Program posledního kola skupiny o baráž
17.3. Pardubice – Vsetín 18:00
17.3. České Budějovice – Jihlava 18:00

Obě utkání můžete v pondělí sledovat živě prostřednictvím textového přenosu na serveru www.onlajny.com.


Vzájemné zápasy Českých Budějovic s Jihlavou

16.11. Jihlava - České Budějovice 3:0
15.2. České Budějovice - Jihlava 4:2
2.3. Jihlava - České Budějovice 6:2

Pohled trenéra Jaroslava Formánka

„Nijak speciálně se na Jihlavu připravovat nebudeme, protože ani nemůžeme. Kluci jsou dost omlácení, takže budeme spíše odpočívat. Hráčů máme poměrně málo, protože máme hodně zraněných. Nevíme, co bude s kapitánem Emilem Švecem, protože ten v posledním utkání ošklivě vlítl na mantinel a má problémy se zády. Březina také laboruje se zády, Ciboch má nadvakrát přeraženou sanici. Naopak k dispozici bychom opět měli mít Luboše Roba.“
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....